Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 23 листопада 2020, питання №33556

Как купить участок если один из хозяев умер

Хотим купить участок с домом. Это имущество принадлежит пополам двум разным хозяевам. С одним договорились , а со вторым проблема. Он умер несколько лет назад и его дочь не вступила в наследство и отказывается это делать. Она без документов продала свою половину одному полубомжу и связываться с бумажками ей неинтересно. Возможно получится ее уговорить, но хотим знать обратную сторону. Вдруг категорически откажется как нам себя вести? Есть в таком случае какие то законные варианты приобретения данного участка?

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    В даному випадку, інший співвласник майна, має право пред'явити позов про припинення в іншого співвласника його права власності на частку в спільному майні з виплатою йому відповідної грошової компенсації.

    Так, якщо Ви купите частину майна, то зможете пред'явити такий позов, оскільки будете співвласником.

    Так, ч.1, 2 ст. 365 ЦКУ встановлює, що право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

    Варто пам'ятити, що в таких категоріях справ необхідно довести, що особа має інше майно на праві власності, а відтак така частка є незначною для неї та позбавлення права власності на неї не завдасть істотної шкоди правам та інтересам співвласника.

    У разі необхідності детальнішої консультації, звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України