Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 січня 2021, питання №37218

Видеонаблюдение за работником

Здравствуйте.
Работаю в охране студенческого городка в г Одесса. Камеры наблюдения расположены по всей территории. Одна из камер находится в дежурном помещении и направлена на нас. Нач. охраны престарелая 80-летняя мадам практически все время он-лайн наблюдает за нами, мужиками. Это очень нервирует. Никаких бумаг, что я (мы) согласны на видеонаблюдение за нами мы не подписывали.
Насколько правомерно такое наблюдение?
Куда обратится в случае неправомерности?
Спасибо.

Відповіді юристів (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    Роботодавці вважають, що право на особисте життя у працівника закінчується з моменту його входу в офіс (на роботу), але це не зовсім так, - Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Ганновер проти Німеччини», вказав, що кожна людина має право на особисту зону і в момент виконання трудових обов'язків.

    Згідно ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа, тобто людина, може бути знята на фото-, відеоплівку лише за її згодою. Значить, камера спостереження на робочому місці законна, тільки за згодою працівника, в будь-якому іншому випадку - незаконна. На цьому ж акцентує свою увагу ЄСПЛ у вище зазначеному рішенні, пояснюючи це так, - «надзвичайно важливе значення для захисту приватного життя з точки зору розвитку особистості кожної людини, є те, що кожен, в тому числі і люди, відомі громадськості, повинні мати "легітимне очікування", що їх приватне життя буде захищене». Так ось це «легітимне очікування на захищеність приватного життя» може бути виключено тільки згодою співробітника. З метою випередження виникнення суперечок, важливо таку згоду отримати або в окремій заяві співробітника, оформленій в письмовій формі, або ж в трудовому або колективному договорі, де вказані всі умови.

    Згідно норм Цивільного кодексу України, Закону України «Про захист персональних даних», збір, накопичення і зберігання особистої інформації про людину можливі тільки з його дозволу.

    Дії щодо незаконної зйомки, прослуховування співробітників можна кваліфікувати, наприклад, по ст. 182 КК України, а саме - незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу. Предметом даного злочину є інформація про освіту, сімейний стан, релігійність, стан здоров'я, дату і місце народження, майновий стан та інші персональні дані про особу, в тому числі інформація про зв'язки особи з іншими людьми, її приватні справи, сімейні стосунки і т. д., тобто все, що пов'язано з її способом життя і не має публічного характеру.

    У судовій практиці України немає випадків притягнення до кримінальної відповідальності за зйомку або прослуховування робочого телефону, проте як вже довели раніше у світовій практиці, такі кейси існують. Тому в разі грубого порушення права на таємницю приватного життя, слід звертатися в правоохоронні органи, оскільки незаконний збір інформації, використання незаконних засобів збору інформації про людину - дії, що караються кримінально.

    ВДАЧІ!

    • Александр Клієнт 3 роки тому

      Спасибо. Удачи Вам.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України