Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 24 лютого 2021, питання №38591

Изменение ст.124 ЗУ о днорстве

Добрый день.Разьясните пожалуйста изменение в статье 124 Закона Украины о донорстве от 30 09 2020г.№931-iх"Про безопасность и качество донорской крови и компонентов крови".Меня интересует вопрос могу ли я использовать день отдыха(следующий день после сдачи крови) на своё усмотрение?Руководство предриятия обязывает меня использовать день отдыха(второй день)либо на следующий день,либо присоеденить его к отпуску.Законно ли это?Как по закону я имею право использовать день отдыха(второй день)? Александр.Мариупольский морской торговый порт.24 02 2021г.

Відповіді юристів (5)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Черкаси, 3 роки досвіду

    Доброго дня!

    Так, це законно, відповідно до ч. 2 ст. 20 ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" , у день донації особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу. Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять, а військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти - від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

    Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

    У разі якщо за погодженням із керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку. У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день. Тобто, тільки у випадку якщо Ви в день безоплатної донації крові були залучені до роботи, Вам за бажанням надається інший день відпочинку.

    Гарного дня!

    • Александр Клієнт 3 роки тому

      Добрый день.Из вашего ответа не понятно ,как я имею право распорядиться вторым днем отдыха?Если я не использовал второй день сразу после донации и не хочу присоеденять его к плановому отпуску, могу ли я им распорядится в удобный для меня день? С уважением Александр.

    Александр Клієнт 3 роки тому

    Добрый день.Из вашего ответа не понятно ,как я имею право распорядиться вторым днем отдыха?Если я не использовал второй день сразу после донации и не хочу присоеденять его к плановому отпуску, могу ли я им распорядится в удобный для меня день? С уважением Александр.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Черкаси, 3 роки досвіду

    Ні, не можете. ЗУ "Про донороство крові та її компоненетів", яким була передбачена можливість використання додаткового дня відпочинку в будь-який час протягом року після дня давання крові чи її компонентів, втратив чинність.

    Чинне законодавство, а саме ЗУ "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові", такої можливості не передбачає.

    Александр Клієнт 3 роки тому

    Спасибо за консультацию.Ответом удовлетворен.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України