Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 березня 2021, питання №39040

Визначений розмір допомоги по безробіттю

Доброго дня. В Законі України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" стаття 23 п.1 прописано, як нараховується розмір допомоги по безробіттю, виходячи з «Визначеного розміру допомоги по безробіттю». Але що таке саме «Визначений розмір допомоги по безробіттю» не сформульовано.
В моєму конкретному випадку, моя дружина, згідно зі своєю середньою офіційною заробітною платою (на яку сплачувались всі податки) по розрахунку має право на допомогу по безробіттю в розмірі 15 000 грн. на місяць. Але на сьогодні «максимальний розмір допомоги по безробіттю – 9 080 грн на місяць.»
Оскільки що таке «Визначений розмір допомоги по безробіттю» не сформульовано, їй нарахували за перші 3 місяці по 9 080 грн., а потім сплати почали зменшуватись (80%, 70%), виходячи із суми 9 080 грн. Але вона має право на 15 000 грн. в місяць виплати по безробіттю (виходячи з оплати податків в повному обсязі). А держава встановила, що «прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 270 грн, відповідно максимальний розмір допомоги по безробіттю – 9 080 грн на місяць.»
Тобто для мого конкретно випадку «Визначений розмір допомоги по безробіттю» складає 15 000 грн. на місяць і від цієї суми треба брати 80% і 70%, це 12 000 та 10 500 в місяць відповідно. Але «максимальний розмір допомоги по безробіттю – 9 080 грн на місяць.», то й вона повинна отримувати всі місяці по 9 080грн.
До того ж виникає питання: «Як повинна зростати виплата при підвищенні «прожиткового мінімуму для працездатних осіб»
Прошу надати роз’яснення.
З повагою, Ігор Іванов
відповідь прошу надіслати на пошту: iib@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України