Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 07 травня 2021, питання №42072 150₴

Имею ли я право на списание пени и штрафов согласно закону «о временных мерах на период проведения ато»?

В 2018 году взять микрозайм в манивео. Просрочил оплату, через три месяца они продали кредитный договор коллекторам.
На момент подписания договора фактически проживал в Киеве.
До 2016 года был зарегистрирован и проживал в городе Славянске, Донецкая область. В августе того же года переехал в Киев. В 2017 году снова сменил регистрацию на город Славянск.
Сейчас собираюсь уплатить обязательства по кредиту, но хочу уточнить, имею ли я право на списание пени и штрафов согласно закону «о временных мерах на период проведения антитеррористической операции»?
Прикрепляю договор кредитный.

Відповіді юристів (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Согласно закону Украины «О временных мерах на период проведения антитеррористической операции» с 14 апреля 2014 года, банки не имеют права начислять пеню и штрафы на задолженность по кредитам, взятых жителями, которые зарегистрированы, проживают или переселились из тех городов, в которых проводилась АТО.

    2. Действие этого Закона не распространяется на кредитные договора, заключенные после 01.01.2018 года

    Вывод:

    - Вы не имеете права на списание пени и штрафов.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, а також юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів.) - Лист НБУ від 05.11.2014 № 18-112/64483 "Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО"

    Договір укладено в 2018 році, ваше місце реєстрації - Київ (це місто в якому не проводилась АТО), тому Ви права на списання пені та штрафів, нажаль, не маєте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України