Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 16 травня 2021, питання №42414 100₴

соответствие категории автомобиля и прицепа

Тягач автомобиль катекгории С, полная масса 4600 , тянет за собой прицеп категориии ВЕ ( которая обозначена в свидетельстве о регистрации ТС) полная масса 2500 кг
, у водителя открыты категории В, С, ВЕ имеет ли он право на управления?

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Категория ВЕ должна быть открыта у каждого автолюбителя, который управляет легковым автомобилем в сцепке с тяжёлым прицепом, чьи характеристики не соответствуют требованиям категории В.

    Управлять автопоездом, указанном в вопросе, водитель не имеет права.

    • александр Клієнт 2 роки тому

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#...

      ось діюча постанова..

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE — состави транспортних засобів з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D, яким водій має право керувати, але який не належить до зазначених категорій составів транспортних засобів;

    Якщо у Вас відкрито зазначені категорії Ви можете керувати зазначеним авто з причепом.

    Порядок допуску до водіння авто , категорії та допустима вага прописані згідно ПОЛОЖЕННЯ"про порядок видачі посвідчень водія та допускугромадян до керування транспортними засобами" ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 ð. ¹ 511) https://www.kmu.gov.ua/npas/218793383

    Ознайомтесь за посиланням там вказано всі допустимі габарити та інші умови водіння авто з причепом, але інші форми заборонені

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • александр Клієнт 2 роки тому

      Доброго дня, положення на яке ви дали посилання ,це положення в редакції від 2009 року , в редакції від 23.02.2021 року . змінили і в 5 пункті вказали, що для буксування лафети категорія якої ВЕ, автомобілем повна маса якої більше 3500 , дозволенна тільки з посвідченням водія з категорією не нижче СЕ1. дякую.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Начиная с 2013 года, в Украине категория Е была разделена на подкатегории: ВЕ, С1Е, СЕ, D1E и DE.

    Категория ВЕ

    Её наличие позволяет управлять легковыми авто с прицепом, масса которого не превышает 750 кг. Также важно, чтобы общая масса автомобиля вместе с прицепом не превышала 3,5 т.

    Категория С1Е

    Эта категория прав предусматривает управление транспортным средством, максимальный вес которого не превышает 7,5 т, с прицепом, массой свыше 750 кг. Общий вес транспортного средства вместе с прицепом в данной категории не должен превышать 12 т.

    Категория СЕ

    К этой подкатегории относятся транспортные средства весом более 3,5 т с прицепом весом свыше 750 кг. Максимально допустимый вес транспортного средства с прицепом в этой подкатегории отсутствует. Именно водительские права с открытой СЕ категорией дают право управлять многотонными фурами.

    Категории D1E и DE

    Успешное обучение на категорию Е, а точнее на подкатегории D1E и DE позволит в дальнейшем управлять автобусами с прицепом. Эти категории востребованы гораздо реже остальных и всё же они могут пригодиться желающим управлять, к примеру, туристическим автобусом с прицепом, в котором перевозиться туристический багаж.

    Главное отличие категорий D1E и DE заключается в разрешённой пассажирской вместимости. D1E даёт право перевозить одновременно до 16 пассажиров, в то время как с категорией DE, количество пассажиров не ограничено.

    Наказание за отсутствие требуемой категории

    Управляя авто с прицепом без наличия требуемой категории прав является строгим нарушением. Наказание за это предусмотрено в виде штрафа в размере — 510 грн. При повторной фиксации данного нарушения сотрудниками патрульной полиции, транспортное средство подвергается конфискации.

    Расходы на транспортировку ТС до штрафплощадки и стоянку на ней взимаются с владельца конфискованного транспортного средства. Права категории Е с нужной подкатегорией выгодно открывать владельцам какой-либо дополнительной техники, которую они перевозят в прицепе, а также водителям, планирующим работать в сфере перевозок.

    Успехов

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Доброго дня, положення на яке ви дали посилання ,це положення в редакції від 2009 року , в редакції від 23.02.2021 року . змінили і в 5 пункті вказали, що для буксування лафети категорія якої ВЕ, автомобілем повна маса якої більше 3500 , дозволенна тільки з посвідченням водія з категорією не нижче СЕ1. дякую.

    Ххххххххххххххххххх

    Добрый день!

    Редакции от 23.02.2021 не существует. В этот день были внесены изменения в Постановление КМ Украины від від 8 травня 1993 р. № 340

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 8 травня 1993 р. № 340Київ

    Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 20 травня 2009 р. № 511)

    ПОЛОЖЕННЯ

    про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    3. Транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності посвідчення водія, залежно від їх типів і призначення поділяються на категорії:

    ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE - состави транспортних засобів з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D, яким водій має право керувати, але який не належить до зазначених категорій составів транспортних засобів;

    5. Водіям транспортних засобів категорій В, С1, С, D1 і D дозволяється керувати такими засобами також з причепом, дозволена максимальна маса якого перевищує 750 кілограмів. При цьому водіям транспортних засобів категорії В дозволяється керувати такими засобами з причепом, дозволена максимальна маса якого перевищує 750 кілограмів, але не перевищує маси автомобіля без навантаження, і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа не перевищує 3500 кілограмів.

    До керування транспортними засобами категорій С1, С, D1 і D з причепами, повна маса яких становить більш як 750 кілограмів і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа перевищує 3500 кілограмів, а також зчепленими автобусами допускаються водії, які мають право на керування транспортними засобами категорій С1Е, СЕ, D1E і DE.

    {Пункт 5 в редакції Постанови КМ № 627 від 12.06.2013}

    александр Клієнт 2 роки тому

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#...

    ось діюча постанова..

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Внимательно почитайте название документов, когда они приняты и в какой редакции.

    Вы, я и коллеги говорим об одном и том же документе.

    Но смысл ответа на Ваш вопрос один - управлять автопоездом нельзя.

    УДАЧИ!

    александр Клієнт 2 роки тому

    Согласен. Но Ваш колега дал аргументированный ответ.Спасибо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України