Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

26 травня 2021, питання №42859 150₴

Продажа хим товаров ФОП

Здравствуйте. Вопрос такой. Могу ли я продавать как ФОП такие химические товары как:
1. Спирт изопропиловый
2. Гидроксид натрия
3. Ледяная уксусная кислота

Можно ли осуществлять продажу как ФОП? Нужна ли лицензия и какие КВЕДы использовать? Спасибо.

Відповіді юристів (6)

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Добрый день Богдан!

    Продавать как ФОП указаные Вами товары законодательством не запрщено, поскольку они не являются подакцизными (перечень подакцизных указан в ст. 215 Налогового кодекса). Лицензия на данный вид деятельности также не предусмотрена.

    Как КВЕД можете использовать

    46.75

    Оптова торгівля хімічними продуктами

    Включає:
    • оптову торгівлю хімічними продуктами промислового призначення (аніліном, типографськими фарбами, ефірними оліями, промисловими газами, хімічними клеями, барвниками, синтетичними смолами, метиловим спиртом, парафіном, ароматичними та смаковими речовинами, содою, промисловою сіллю, кислотами та сіркою, крохмалепродуктами тощо);
    • оптову торгівлю добривами та агрохімічною продукцією.
    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Лицензия не нужна.

    Руководствоваться необходимо Правилами торговли непродовольственными товарами.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1257-07#Text

    МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    19.04.2007 № 104

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України08 листопада 2007 р.за № 1257/14524

    Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами

    2. ФОП может торговать указаными товарами.

    3. КВЕД 46.75

    Оптова торгівля хімічними продуктами

    Цей клас включає:

    • оптову торгівлю промисловими хімікатами:
      • аніліном, друкарською фарбою, ефірними оліями, промисловими газами, хімічними клеями, барвниками, синтетичними смолами, метиловим спиртом, парафіном, ароматичними речовинами й віддушками, содою, промисловою сіллю, кислотами та сіркою, продуктами на основі крохмалю тощо
    • оптову торгівлю добривами й агрохімічними продуктами

    КВЕД 47

    Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоцикламиЦей розділ включає перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню, який здійснюють магазини, торгові центри, кіоски, намети, компанії поштового замовлення (у т.ч. у мережі Інтернет), рознощики і вуличні торговці, споживчі кооперативи тощо.Роздрібну торгівлю класифікують насамперед за типом місця торгівлі (роздрібну торгівлю в магазинах – у групах 47.147.7; роздрібну торгівлю поза магазинами – у групах 47.847.9). Роздрібна торгівля в магазинах включає роздрібну торгівлю уживаними товарами (клас 47.79). Роздрібна торгівля в магазинах у подальшому розподіляється на спеціалізовану (групи 47.247.7) та неспеціалізовану роздрібну торгівлю (група 47.1). Спеціалізовану роздрібну торгівлю новими товарами класифікують за асортиментом товару, який підлягає продажу. Торгівля поза магазинами деталізована за формами торгівлі, такими як роздрібна торгівля з лотків і на ринках (група 47.8) та інші форми роздрібної торгівлі, що їх здійснюють поза магазинами, зокрема, за поштовим замовленням або через мережу Інтернет, шляхом доставки “від порога до порога”, за допомогою торгових автоматів тощо (група 47.9).Товари, які описані у цьому розділі, обмежуються товарами, зазвичай іменованими як споживчі товари або товари роздрібної торгівлі. Отже, товари, що зазвичай не класифікують як товари роздрібної торгівлі (зерно, руди, промислове устатковання тощо), не включені до цього розділу.

    КВЭД для продажи через интернет-магазин

    Если вы решили открыть интернет-магазин, вам следует проверить, какие виды деятельности у вас указаны в Реестре плательщиков единого налога. Вам понадобятся следующие КВЭДы:

    • 47.91 «Розничная торговля, осуществляемая фирмами почтового заказа или через сеть Интернет»;
    • 53.2 «Другая почтовая и курьерская деятельность»
    • 49.4 «Грузовой автомобильный транспорт, оказание услуг перевозки вещей» - этот код пригодится, если доставка имеет отдельную стоимость и выделяется в договоре, первичных документах;
    • 73.11 «Рекламные агентства» - этот код нужен, когда планируете размещать рекламу на своем веб-сайте.
    Гончаренко Константин
    13.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Ви можете продавати вказані товари без ліцензіі -вона непотрібна.

    КВЕД:46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами

    Якщо будете продавати через мережу інтернет додайте : 47.91 і 73.11 ( для реклами Ваших товарів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Богдан Клієнт 2 роки тому

    Спасибо за ответы. 2 уточняющих вопроса. Если это розничная продажа, к примеру 1 литр, это можно считать оптовой продажей? Подходит КВЕД:46.75 под такую продажу?

    И покупатель может быть физ. лицо или только ФОП или ТОВ?

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Торговля — это любые операции, осуществляемые по договорам купли-продажи, мены, поставки и другим гражданско-правовым договорам, пре-дусматривающим передачу прав собственности на товары (абз. 16 ст. 1 Закона о лицензировании). Определения оптовой и розничной торговли содержит другой документ — ДСТУ 4303:2004 «Розничная и оптовая торговля».

    Оптовая торговля — это вид экономической деятельности в сфере товарооборота, охватывающий куплю-продажу товаров по договорам поставки партиями для дальнейшей их продажи конечному потребителю через розничную торговлю или для производственного потребления и предоставления связанных с этим услуг (п.п. 4.5 п. 4 ДСТУ 4303:2004).

    Розничная торговля — это вид экономической деятельности в сфере товарооборота, охватывающий куплю-продажу товаров конечному потребителю и предоставление ему торговых услуг (п.п. 4.4 п. 4 ДСТУ 4303:2004).

    Розничная торговля — это вид экономической деятельности в сфере товарооборота, охватывающий куплю-продажу товаров конечному потребителю и предоставление ему торговых услуг (п.п. 4.4 п. 4 ДСТУ 4303:2004).

    Как видим, оптовую и розничную торговлю различает то, что, во-первых, оптовая торговля, в отличие от розничной, обязательно осуществляется партиями, причем по заключенному договору поставки (в розничной торговле договор поставки не заключается). Во-вторых, розничный продавец реализует товары непосредственно конечному потребителю, а оптовый — через розничную сеть либо продает товары для производственного потребления. Заметьте, что партией товара считается определенное количество товаров одного или нескольких наименований, закупленных, отгруженных или полученных одновременно по одному товаросопроводительному документу (ДСТУ 3993-2000).

    Ваш пример - розничная торговля. КВЕД 46.75 не подходит.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Богдане!

    Можно ли осуществлять продажу как ФОП? - так, навпаки без державної реєстрації підприємницької діяльності Ви не мали б права здійснювати торгівлю.

    Нужна ли лицензия и какие КВЕДы использовать? - ліцензія непотрібна. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню встановлюються виключно законом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#Text).

    Вам потрібні КВЕД для оптової та роздрібної торгівлі. Зверніться в податкову, там Вам допоможуть підібрати правильні КВЕДи відповідно до групи податку, на якій Ви перебуваєте.

    Відповідно до п. 1 ст. 263 Господарського кодексу господарсько-торговельною є діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання в сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг. У п. 3 ст. 263 цього Кодексу наведено форми господарсько-торговельної діяльності, які можуть здійснювати суб’єкти господарювання: матеріально-технічне постачання і збут; енергопостачання; заготівля; оптова торгівля; роздрібна торгівля і громадське харчування; продаж і передача в оренду засобів виробництва; комерційне посередництво в здійсненні торговельної діяльності; інша допоміжна діяльність по забезпеченню реалізації товарів (послуг) у сфері обігу.

    Далі йтиметься про оптову та роздрібну торгівлю як про одні із численних форм підприємницької діяльності.

    Відповідно до пп. 4.4 п. 4 ДСТУ 4303:2004 роздрібна торгівля — це вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачу та надання йому торговельних послуг.

    Згідно з п. 1 ст. 698 Цивільного кодексу за договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язується прийняти товар і оплатити його. Договір роздрібної купівлі-продажу є публічним (п. 2 цієї статті Кодексу).

    Оптова торгівля — це вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх продажу кінцевому споживачеві через роздрібну торгівлю, для виробничого споживання та надання пов’язаних із цим послуг (пп. 4.5 п. 4 ДСТУ 4303:2004). Оптова торгівля здійснюється, як правило, за договором поставки. Згідно з п. 1 ст. 712 Цивільного кодексу за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов’язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. Крім того, відповідно до п. 3 ст. 265 Господарського кодексу сторонами договору поставки можуть бути тільки суб’єкти господарської діяльності, а саме:

    • господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність і зареєстровані в установленому законом порядку;
    • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

    Відповідно до п. 7 постанови № 833 торговельними об’єктами є:

    у сфері оптової торгівлі:

    • склад товарний (універсальний, спеціалізований, змішаний);
    • магазин-склад;

    у сфері роздрібної торгівлі:

    • магазин, який може бути: продовольчим, непродовольчим, змішаним (за товарною спеціалізацією), універсальним, спеціалізованим, вузькоспеціалізованим, комбінованим, неспеціалізованим (за товарним асортиментом), з індивідуальним обслуговуванням, самообслуговуванням, торгівлею за зразками, торгівлею за замовленням (за методом продажу товарів);
    • павільйон;
    • кіоск, ятка;
    • палатка, намет;
    • лоток, рундук;
    • склад товарний;
    • крамниця-склад, магазин-склад.

    Для оптової торгівлі головною відмінною особливістю є категорія покупців — це суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні та юридичні особи, їх філії (відокремлені підрозділи). Але при цьому не може бути оптовою торгівлею продаж товару суб’єкту господарської діяльності на стандартних умовах продажу всім роздрібним покупцям, тобто на умовах публічного договору. Згідно з п. 1 ст. 633 Цивільного кодексу публічним є договір, у якому одна сторона — підприємець бере на себе обов’язок здійснити продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до нього звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв’язку, готельне, медичне, банківське обслуговування тощо). А також у тому випадку, якщо далі такий товар буде ним перепродано або використано у його господарській діяльності. Тобто якщо підприємство через підзвітну особу придбало в роздрібній торговельній мережі лампочки освітлення або канцелярські товари для офісу, така господарська операція не належить до оптової торгівлі.

    Реалізація товару особі, яка не є суб’єктом підприємництва, на стандартних умовах продажу вважається роздрібною торгівлею незалежно від кількості проданого товару і його призначення, оскільки продаж здійснено на умовах публічного договору. Але якщо з такою особою укладено договір купівлі-продажу, у тому числі з відстроченням платежу, такий продаж розглядається як оптовий.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України