Задайте питання юристу

829 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 21 червня 2021, питання №43923

продаж приватного будинку нерезидентом України

У власності нерезидента України знаходиться приватний будинок вже 9 років. Земля надана йому в аренду (сказали, що громадяни іншої країни не можуть приватизувати землю). Які потрібно документи, щоб продати цю нерухомість? Які податки необхідно сплатити?

Відповіді юристів (1)

    __________ ___________ ______________

    Згідно з абзацом першим п. 172.1 ст. 172 Податкового Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

    Відповідно до п. 172.9 ст. 172 Кодексу дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами — нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 Кодексу.

    Отже, дохід, отриманий фізичною особою - нерезидентом від продажу нерухомого майна (квартири), яке знаходиться у власності понад три роки, не оподатковується за умови, якщо такий продаж здійснюється один раз протягом звітного податкового року.

    Щодо документів.

    Договори купівлі-продажу (міни) даного об'єкта нерухомості;

    Акти приймання-передачі об'єкта нерухомості (за наявності);

    Витяг з Реєєстр прав на нерухоме майно.

    Дякую.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України