Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 серпня 2021, питання №47164

Имеет ли право работодатель не допускать к выполнению работы без вакцины от covid-19 или соответствующего пцр-теста?

Имеет ли право работодатель не допускать к выполнению работы без вакцины от covid-19 или соответствующего пцр-теста?

Відповіді юристів (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олексій!

    Так, вакцинація від COVID-19 не належить до переліку обов’язкових випадків.

    Медичну допомогу фізособі, віком 14 років, можна надавати, якщо вона на це погоджується (ч. 3 та 4 ст. 284 ЦКУ). Фізособа, яка є повнолітньою та дієздатною, усвідомлює та відповідає за свої дії та керує ними, має право дати відмову від лікування. Це право підтверджується і ч. 1 та 4 ст. 43 Закону.

    Будь-яке втручання, що пов’язане зі здоров’ям громадянина, вимагає інформованої добровільної усвідомленої згоди цього громадянина, а отже, він має право відмовитися від вакцинації.

    У жодному разі визнання вакцинації від COVID-19 обов’язковою не є дискрецією роботодавця.

    На даний час, в Україні вакцинація проти COVID-19 є добровільною. Людина має сама виявити бажання вакцинуватися, а роботодавець не може наполягати на цьому чи примушувати.

    Головний санітарний лікар може ініціювати запровадження обов’язкового щеплення проти COVID-19. Тільки після того, як вакцинація стане обов’язковою, роботодавці матимуть законодавчі механізми, щоб сприяти вакцинації серед співробітників або ж усувати від робочих обов’язків тих, хто відмовився.

    Якщо йдеться про вакцинацію від COVID-19, то, як зазначалося, наразі ця вакцинація є добровільною, а отже працівник самостійно приймає рішення про щеплення. Це вибір особи та роботодавець не вправі його обмежувати і застосовувати будь-які заходи впливу до працівника, що не бажає вакцинуватися. Якщо все ж роботодавець відстороняє особу від роботи у зв’язку з цим, то таке відсторонення чи будь-який інший захід впливу працівник має право оскаржити до Держпраці України:https://dsp.gov.ua/category/contact/ та у судовому порядку, шляхом звернення з позовною заявою до суду.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України