Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 20 серпня 2021, питання №47398 150₴

Що робити якщо натрапив на шахарїв, коли було оформлення кредиту через інтернет,була сплата коштів за перший місяць, потім мені повідомили що прийде код підтвердження і ми вам надішлемо кошти на карту протягом п'ятнадцяти хвилин

Що робити якщо натрапив на шахарїв, коли було оформлення кредиту через інтернет,була сплата коштів за перший місяць, потім мені повідомили що прийде код підтвердження і ми вам надішлемо кошти на карту протягом п'ятнадцяти хвилин

Відповіді юристів (8)

    Охременко Артем Вікторович
    30%
    Охременко Артем Вікторович 2 роки тому

    Юрист, м. Кропивницький, 13 років досвіду

    Доброго дня, Володимир!

    Що необхідно зробити:

    1. Вам необхідно подати заяву до поліції.

    - Або за місцем проживання письмово;

    - Або до Департаменту кіберполіції Національної поліції України (Київ) (сайт - https://cyberpolice.gov.ua/contacts/). Там є телеофони.

    2. У разі якщо ви не бажаєте незаконного використання Ваших данних - ознайомтесь зі статтею - https://uristy.ua/blogs/so-robiti-akso-vikrali-oso....

    Перш за все Вам необхідно памятати, що це ЗЛОЧИН - шахрайство.

    Стаття 190 Кримінального кодексу Країни:

    Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    У разі виникнення додаткових питань звертайтесь.

    З повагою Охременко Артем.

    Винограденко Антон Анатолійович
    30%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день!

    Вам необходимо обратится с Заявлением о мошенничества в киберполицию.

    Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному вы сможете узнать о состоянии рассмотрения поданного Вами ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна\

    Фактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0 800 50 51 70

    Приймальня:+380 (44) 374 3713

    Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751

    Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта: callcenter@cyberpolice.gov.ua

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Володимир!

    Так, Ви дійсно потрапили на шахраїв.

    Відповідно до статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення, крадіжка чужого майна вважається дрібною, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. З 1 січня 2021 ця сума становить 227 гривень 00 копійок.

    В зв'язку з цим, якщо сума більша ніж 227 грн.,тоді рекомендую Вам подати:

    - заяву до кіберполіції для проведения перевірки та вжиття заходів реагування:

    https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

    - заяву про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження про шахрайство за статтею 190 Кримінального кодексу України.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Володимир, доброго дня!

    Нажаль, звернення в поліцію та в НБУ, якщо це фін.установа, а не лише фіз.особа, яка пропонувала послуги.

    Зверніть увагу, що для поліції розмір шкоди має перевищувати 227 грн., якщо ця сума, що ви сплатили більше- то подавайте певно заяву.

    Нажаль, це шахрайство.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Прежде всего нужно уведомить юридическое лицо, которое выставило Вам долг.(давало кредит)

    Напишите обращение (на сайте и заказным письмом на юридический адрес) – с пояснениями произошедшего, укажите, что кредит НА ВАС ОФОРМЛЕН третьими лицами, Сами кредит Вы не брали, и совершено уголовное правонарушение – мошенничество. (ст.190 КК Украины ) Также напишите жалобу в НБУ, - с просьбой провести проверку финансового учреждения в связи с выдачей кредита мошенникам. И в обязательном порядке обратиться с соответствующим заявлением в полицию. (КИБЕРПОЛИЦИЮ). Крайне важно составить заявление и пояснение к нему грамотно, с учетом всех квалифицирующих признаком.

    Справку с полиции о открытии производства направьте с заявлением в банки и МФО и НБУ и сохраните документы для судебного процесса так как в суде нужно будет доказать и требовать списать долг в пользу мошенников , которые воспользовались ситуацией и оформили кредит.

    ТАКОЖ надіслати вказану довідку з заявою на перевірку та оновлення кредитної історії Вашої до ТОВ Українське бюро кредитних історій рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    В заяві зазначте про необхідність повідомити Вас письмово у 15 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11 на зазначену Вами адресу у заяві.

    Надалі якщо вчасно повертаєте взяті кредити без прострочень - кредитна історія формується позитивним чином

    Також до вирішення ситуації уповноваженими органами необхідно зареєструвати Ваш паспорт, як такий над яким втрачено контроль власника , це унеможливить оформлення кредитів: https://www.ubki.ua/ru/lost-passport до з ясування обставин шахрайства.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Що робити якщо натрапив на шахарїв, коли було оформлення кредиту через інтернет,була сплата коштів за перший місяць, потім мені повідомили що прийде код підтвердження і ми вам надішлемо кошти на карту протягом п'ятнадцяти хвилин

    подавайте заяву в полицию

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    Об этом информирует пресс служба Нацполиции

    Отмечается, что по указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Целью создания сервисной службы является улучшение коммуникации с людьми и оказание необходимой им помощи, в том числе относительно противоправных действий, совершенных с использованием средств электронно-вычислительной техники.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Льгов Валерий
    40%
    Льгов Валерий 2 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 4 роки досвіду

    Здравствуйте ,По данному факту Вам необходимо выполнить следующие действия:

    • уведомить фин. учреждение (которое выдало кредит) в письменной форме заказным письмом о том, что на ВАС ОФОРМИЛИ КРЕДИТ третьи лица и Вы не имеете к этому не какого отношения;
    • затем необходимо сообщить в киберполицию по телефону – 0 800 50 51 70 или написать на почту – callcenter@cyberpolice.gov.ua. По данному номеру Вы так же можете узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения.
    • обратится в местное отделение полиции и написать заявление по факту мошенничества ст.190 КК.
    • напишите жалобу в НБУ, - с просьбой провести проверку финансового учреждения в связи с выдачей кредита мошенникам.

    В соответствии со ст. 11 ЗУ Об обращении граждан, Вам должны дать ответ в течении 15-ти суток от дня получения на указанный Вами адрес.

    После открытия уголовного дела, киберполиция передаст дело в местное отделение полиции, по этому рекомендую Вам звонить переодически на указанный выше номер чтоб узнать, когда это произойдет. Когда получите подтверждение, идите в отделение, где писали заявление по факту мошенничества и узнайте, какой дознаватель ведёт Ваше дело и в соответствии со ст.ст. 19,22 ЗУ "Об обращении граждан" прийти на приём для того чтоб узнать, что делается по Вашему делу и т.д. Во время разговора нужно показать, что Вы настроены серьёзно и готовы довести дело до суда, этим Вы дадите понять, что не нужно спускать дело на "тормоза". Если всё таки дознаватель попробует закрыть дело по факту отсутствия состава преступления (или что-то в этом роде), необходимо будет обратиться с заявлением в прокуратуру по данному делу по поводу отмены постановления дознавателя о закрытии дела. И так же обратиться к специалисту по защите Ваших прав и законный интересов.

    Все полученные документы и справки необходимо сохранить для суда.С уважением, Валерий Льгов.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Володимире!

    Банки, мікрофінансові організації (МФО) завжди перевіряють особу позичальника. Коли кредит оформляють в офісі, клієнтів просять пред'явити паспорт, звіряють фотографію і особистий підпис. Але якщо ви втратили паспорт або його у вас вкрали, злодії могли підмінити фото або замаскуватися під вас, а підпис підробити.

    Увага! Як тільки виявите зникнення паспорта, відразу ж вирушайте в найближче відділення поліції. Пишіть заяву про пропажу і обов'язково візьміть довідку про втрату паспорта з вказівкою дати. У разі шахрайства з паспортом ця довідка стане вашим головним доказом, що кредит або позика брали не ви.

    При оформленні невеликих онлайн-позик (до 3 тис. грн.) МФО можуть проводити спрощену ідентифікацію. Зазвичай вони просять клієнтів прислати ці паспорти або його скан-копію, а також фотографію з паспортом в руках. У таких умовах шахраям легше імітувати зовнішність власника паспорта.

    Перед видачею великих кредитів і позик організації, як правило, проводять серйознішу перевірку особи. Наприклад, до потенційних позичальників приїжджають співробітники банку або МФО або партнерські служби, щоб перевірити паспорт перед тим, як оформити кредит або позику. Мікрофінансові організації також мають право доручати банкам проводити видалену ідентифікацію клієнтів. Але посередники не завжди перевіряють потенційних позичальників досить ретельно.

    Як дізнатися, кому і скільки я виявився винен грошей?

    Треба запросити свою кредитну історію. Вона містить повну інформацію про усі кредити і позики, оформлені на ваше ім'я. Так можна відразу з'ясувати, скільки у вас боргів і в яких фінансових організаціях. Ви також дізнаєтеся суму боргу, розмір відсотків і штрафних пенею, дату, коли кредит або позика був узятий, і час прострочення. Як отримати доступ до цих даних, більш детально читайте про кредитую історію.

    Як позбавитися від боргу за кредитом або позикою, яку оформили шахраї?

    Треба негайно звернутися у фінансову компанію, яка оформила кредит або позику на ваше ім'я. І у будь-якому разі необхідно написати заяву в поліцію.

    1. Напишіть заяву кредиторові.

    Зверніться у банк, МФО, де на вас оформили кредит, і напишіть заяву, що ви договір не укладали і грошей не отримували. Підкресліть, що підпис в договорі підроблений або ідентифікація пройдена не вами. Якщо паспорт був вкрадений, прикладете копію довідки з поліції. У цій же заяві зажадайте провести внутрішнє розслідування і припинити вимагати у вас борг за договором, який ви не укладали. Як правило, відразу після вашої заяви кредитор перестає дзвонити з нагадуванням про прострочення і починає внутрішню перевірку.

    В процесі розслідування експерти кредитора вивчать записи з відеокамер в офісі, скан-документів до договору, службове листування, телефонні записи і інші докази. У разі онлайн-позик МФО перевірять дані позичальника, його фотографії, а також проведуть розслідування дій посередників. Якщо кредитор переконається, що гроші брали не ви, заборгованість з вас спишуть. Якщо ж він не знайде доказів того, що гроші по вашому паспорту отримали шахраї, подавайте позов до суду.

    2. Поскаржтеся регулятору.

    Якщо вам здається, що компанія підійшла до перевірки формально і не врахувала вагомих доказів вашої непричетності до боргу, напишіть скаргу в інтернет-приймальню. Наприклад, якщо ви представили довідку з поліції про втрату паспорта. Або кредит був оформлений в офісі банку в день, коли ви знаходилися у відпустці за кордоном, і ви підтвердили це документами. А кредитор не взяв ці документи до розгляду. Регулятор запросить у компанії звіт про те, як вона відреагувала на вашу заяву. Залишити його без уваги компанія не зможе.

    3. Зверніться в поліцію

    Навіть якщо ви розв'яжете проблему з одним псевдокредитом, це ще не гарантує, що не з'являться інші. Тому дуже важливо допомогти поліції якнайскоріше упіймати злочинців. Для цього повідомите поліцейським все, що з'ясуєте.

    Зажадайте у кредитора завірені копії документів, на підставі яких виданий кредит або позика : договір і усі додатки до нього, копію паспорта і інших посвідчень особи - наприклад, водійських прав або закордонного паспорта. Краще узяти копії в двох екземплярах: один - для заяви в поліцію, інший може знадобитися в суді. Якщо усі документи, окрім паспорта, не ваші, то можна буде довести вашу непричетність до боргу. Якщо документи ваші, але фотографії підроблені, ви зможете зажадати провести технічну експертизу. Є програми, які виявляють змінені і відредаговані фотографії.

    Попросіть реквізити рахунку, на який були переказані гроші. Постарайтеся з'ясувати дані співробітника, який оформив договір, і адресу офісу, де це сталося. Напишіть в поліції заяву про шахрайство. Отримання кредиту або позики на чуже ім'я - цей злочин. Прикладіть копії усіх документів, які ви узяли у кредитора, і копію довідки про втрату паспорта, якщо паспорт був вкрадений. Усе це допоможе поліції вичислити зловмисників.

    Що робити, якщо кредитор відмовляється списувати мій борг?

    На жаль, таке буває. Наприклад, якщо ви повідомили про втрату паспорта вже після того, як на вас був оформлений кредит, і немає інших очевидних доказів, що договір укладали не ви. Тоді для вас залишається єдиний варіант - йти до суду. Візьміть увесь пакет документів за договором кредиту або позики і подавайте позов на кредитора. У суді посилайтеся на те, що договір був укладений шахраєм і підписаний не вами. Перевірити підпис на паперовому договорі буде неважко: суд призначить графологічну експертизу. Виявити онлайн-шахрайство складніше і займе більше часу. Але це теж можливо. Після рішення суду на вашу користь кредитор припинить вимагати з вас оплату боргу.

    Чи треба ще щось робити?

    Інформація у бюро кредитних історій поступає не відразу. Тому обов'язково перевірте свою кредитну історію ще раз - наприклад, через місяць після першого запиту кредитної історії. Може з'ясуватися, що у вас з'явилися нові борги. Якщо виявиться, що за вами числяться інші кредити або позики, які ви не брали, процедуру спростування боргів доведеться повторити з іншими кредиторами. Крім того, треба простежити, щоб з вашої кредитної історії видалили інформацію про борг, який з вас списав кредитор або суд. Якщо це не було зроблено, зверніться у бюро кредитних історій і покажіть довідку з фінансової організації або рішення суду. Детальніше про те, як запросити інформацію про свої кредити і позики і внести в неї виправлення, можна прочитати в статті "Кредитна історія".

    Як захиститися від псевдокредиторів в майбутньому?

    Варто берегти і сам паспорт, і його дані :

    · нікому не давайте і ніде не залишайте паспорт в заставу;

    · не дозволяйте копіювати його без вагомого приводу;

    · не відправляйте скан-копії сторінок паспорта стороннім особам;

    · вводьте ці паспорти тільки на захищених сайтах (у адресному рядку має бути значок закритого замку) надійних організацій (наприклад, ліцензованих банків або страхових компаній) і тільки коли без цього не обійтися (наприклад, якщо ви купуєте квитки на літак або турпоїздку);

    · не повідомляйте дані невідомим за телефоном або в соціальних просторах, якщо хтось просить їх у вас.

    Підводимо підсумок

    На жаль, в сучасних умовах цифрового простору уберегти персональні дані досить складно. Шахраї використовують фіктивні документи для оформлення кредитних договорів, для чого лише "змальовують" підпис позичальника. Якщо раптом з'ясувалося, що на вас висять "ліві" кредитні договори, то не відкладайте вирішення проблеми. Звертайтеся у банк і правоохоронні органи. І не забувайте, що не виключені ситуації, коли банк "списує" борг, але продає його колектору або просто "забуває" прибрати його з кредитної історії, що занижує ваш кредитний рейтинг. Тому, візьміть за правило - раз на рік просити дані з Бюро кредитних історій.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України