Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 13 вересня 2021, питання №48785 100₴

Чи правомірне звільнення з роботи?

Доброго вечора. Звертаюся з проханням допомогти мені з порадою у вирішенні наступного питання. Працюю вчителем початкових класів. В цьому навчальному році з чотирьох класів залишилося лише два, а нас початківців троє. Класу немає в мене і години пропонують розділити. По такому розподілу я можу отримати найменшу кількість годин. Я не погоджуюся на такі умови, так як маю вищу освіту та вищу кваліфікаційну категорію. Мої колеги-початківці мають середню освіту та вже є пенсіонерами. Скажіть, будь ласка, чи маю я право вимагати ставку (18 год) в даній ситуації, і якщо я не підпишу згоду на навантаження менше ставки, яку мені пропонують, чи можуть мене звільнити з роботи. Саме звільненням мені погрожує начальник відділу освіти. Чи все ж на звільнення в такій ситуації має йти вчитель з найменшою кваліфікацією.
Буду щиро вдячна за відповідь.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго вечора, пані Ірино!

    Справа в тому, що потрібно розуміти, яке навантаження у Вас було минулого року!

    Ви правильно кажете, що педагогічне навантаження менше ставки (18 год) встановлюється виключно за згодою вчителя!

    Якщо змінилася кількість годин в початкових класах, і хочуть урізати години, Вас всіх повинні були попереджати про зміну істотних умов праці не раніше, ніж за 2 місяці!

    І як би Вас попередили, а Ви були б не згодні, тоді б можливо мало місце звільнення у зв'язку з небажанням працювати після зміни істотних умов праці!

    А так, у Вашій ситуації я вбачаю, що ніякого попередження не було!

    Покажіть директору статтю 42 КЗпП України.

    Стаття 42. Переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці

    При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

    При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

    1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

    2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

    3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

    4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

    5) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

    6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

    7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

    8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

    9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

    10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

    Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

    І незрозуміло при чому тут начальник відділу освіти?

    Повідомте йому, що звільнення пед працівника - це не його компетенція!

    Це компетенція вчителя.

    Тарифікація затверджується також вчителем, без відділу освіти!

    Якщо є питання, звертайтесь!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту, Кодексу Законів про працю України, Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (п.63) розподіл педагогічного навантаження здійснює керівник за погодженням з профспілковим комітетом і затверджує відповідний орган управління освітою.

    Обсяг навантаження залежить від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися в закладі.

    Педагогічне навантаження вчителя обсягом менше як тарифна (18 годин) ставка встановлюється лише за його згодою.

    Чинне законодавство не містить будь-яких обмежень щодо трудових прав працівників, які досягли пенсійного віку.

    Навантаження вчителів-пенсіонерів граничними розмірами не обмежується.

    Ви можете вимагати повну тарифну ставку.

    Повне педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку повинно складати не менше 18 навчальних годин на тиждень (підпункт 1 частини 3 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”)

    На меньше можете навіть не погоджуватись - це Ваше законне право.

    Переважне право залишення на посаді має той працівник у якого вища освіта, рівень кваліфвкації та досвіду, а також ті кому до досягнення пенсійного віку залишилось меньше 2-х років.

    Звільнити Вас можуть з ініцативи роботодавця лише ,якщо з Вашого боку будуть порушення трудового договору.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Ірино!

    Повне педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку повинно складати не менше 18 навчальних годин на тиждень (підпункт 1 частини 3 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”). Навантаження менше 18 годин директор може встановити педагогові тільки за письмовою згодою працівника (частина 5 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

    По такому розподілу я можу отримати найменшу кількість годин. - якщо внаслідок такого розподілу лише зменшується ваше педагогічне навантаження, але Ви і надалі продовжуєте працювати на повну (1,0) ставку, то краще погоджуйтеся на такі зміни, інакше Вас дійсно можуть звільнити за п. 6 ст. 36 КЗпП України

    Якщо ж внаслідок такого розподілу Вас хочуть перевести на неповний робочий час (наприклад, з повної ставки на 0,75), тоді керівник закладу освіти повинен зменшити чисельність штату педагогічних працівників, застосувавши норми статті 42 Кодексу законів про працю України. Ця стаття передбачає, що при скороченні чисельності чи штату працівників через зміни в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

    Тому при вирішенні питання про звільнення працівника роботодавець зобов'язаний перевірити наявність у працівників, посади яких скорочуються, більш високої чи більш низької кваліфікації і продуктивності праці.

    Для такої перевірки повинні досліджуватись документи та інші відомості про освіту і присвоєння кваліфікаційних розрядів (класів, категорій, рангів), про підвищення кваліфікації, про навчання без відриву від виробництва, про винаходи і раціоналізаторські пропозиції, авторами яких є відповідні працівники, про тимчасове виконання обов'язків більш кваліфікованих працівників, про досвід трудової діяльності, про виконання норм виробітку (продуктивність праці), про розширення зони обслуговування, про збільшення обсягу виконуваної роботи, про суміщення професій тощо.

    Продуктивність праці і кваліфікація працівника повинні оцінюватися окремо, але в кінцевому підсумку роботодавець повинен визначити працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників. При відсутності різниці у кваліфікації і продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в частині другій статті 42 КЗпП.

    Для виявлення працівників, які мають це право, роботодавець повинен зробити порівняльний аналіз продуктивності праці і кваліфікації тих працівників, які залишилися на роботі, і тих, які підлягають звільненню.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі необхідності - звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    I.

    Якщо інші працівники мають педагогічну освіту, то ви не маєте ніяких переваг.

    II.

    Рішення приймає директор школи.

    Це випливає з нижченаведенних нормативних актів.

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v2736915-20#n3

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства розвиткуекономіки, торгівлі та сільськогогосподарства України23.12.2020 № 2736-20

    ПРОФЕСІЙНИЙ СТАНДАРТза професіями

    "Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти",

    "Вчитель закладу загальної середньої освіти",

    "Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0659-00#Text

    Затверджено

    Наказ Міністерства освіти і науки України 06.09.2000 N 434

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 вересня 2000 року за N 659/4880

    Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти

    1.2. Класний керівник - це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

    2.1. Обов'язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту або відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров'я якого дозволяє виконувати ці обов'язки.

    2.2. Обов'язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника або на досвідченого майстра виробничого навчання, за його згодою, і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.

    III.

    Согласно Закона Украины "Про повну загальну середню освіту" распределение педагогической нагрузки в заведении общего среднего образования утверждается его руководителем. В соответствии с этим законом педагогическая нагрузка учителя заведения общего среднего образования объемом меньше тарифной ставки устанавливается только с его согласия.

    Пунктом 63 Инструкции о порядке исчисления заработной платы работников образования, утвержденной приказом Министерства образования Украины от 15.04.93 г. № 102, предусмотрено, что учебная нагрузка между учителями и другими педагогическими работниками распределяется руководителем учреждения по согласованию с профсоюзным комитетом в зависимости от количества часов, предусмотренных учебными планами, наличия соответствующих педагогических кадров и других конкретных условий, сложившихся в заведении.

    Висновки:

    1. Законодавчо Ви не маєте ніяких переваг в порівнянні з іншими вчителями.

    2. Навантаження менше 18 годин може бути тільки з Вашої згоди.

    3. Звільнити Вас не мають права.

    Адвокат Евгений Александрович
    45%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ірина!

    Згідно зі ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту», педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу, незалежно від підпорядкування, типу і форм власності – час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

    Окрім педагогічного навантаження вчителя на тарифну ставку, яка становить 18 навчальних годин на тиждень, робочий час включає інші види педагогічної діяльності: підготовку до уроків, класне керівництво, перевірку зошитів; завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками тощо.

    Чинним законодавством не встановлені мінімальне та максимальне педагогічне навантаження.

    Відповідно до педагогічного навантаження, учителеві (як і іншим педагогічним працівникам) встановлюється ставка заробітної плати (розділ VI «Порядок нарахування заробітної плати працівникам закладів і установ освіти» Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102).

    Згідно з п. 63 зазначеної Інструкції, навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, при наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі, з дотриманням при цьому Кодексу законів про працю України (КзпП України).

    Відповідно до вимог ст.32 КЗпП України, про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановленням або скасуванням неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівника необхідно повідомити не пізніше, ніж за два місяці.

    Статтею 25 Закону України «Про загальну середню освіту» визначено, що розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому закладі здійснюється його керівництвом і затверджується відповідним органом управління освітою. Причому п.2 цієї статті встановлено, що педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу, незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, обсягом менше тарифної ставки встановлюється лише за його згодою.

    У разі, якщо немає можливості забезпечити педагогічного працівника навчальним навантаженням на ставку, а працівник не погоджується на роботу з меншим навантаження, трудовий договір з ним припиняється на підставі відмови від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП України).

    Прямий обов’язок керівника закладу освіти – доводити до відома педагогічних працівників наприкінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році, передбачено нормою «е» пункту 20 «Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України», затверджених наказом Міністерства освіти України від 20.12.93 р. № 455. У випадку повної відсутності можливості забезпечити педагогічного працівника навчальним навантаженням питання вирішується шляхом скорочення чисельності штату працюючих (з дотриманням чинного порядку звільнення).

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    40%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n984):

    "Стаття 22. Педагогічні працівники...

    2. Педагогічні працівники мають права, визначені Законом України "Про освіту", цим Законом, законодавством, колективним договором, трудовим договором та/або установчими документами закладу освіти.

    Педагогічні працівники закладів освіти приймаються на роботу за трудовими договорами відповідно до вимог цього Закону та законодавства про працю.

    Педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років...

    Стаття 40. Педагогічна рада...

    3. Педагогічна рада:

    схвалює стратегію розвитку закладу освіти та річний план роботи;...

    розглядає інші питання, віднесені законом та/або статутом закладу освіти до її повноважень...

    Розділ XПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    3. Установити, що:...

    2) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 цього Закону;...".

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 42. Переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці

    При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці...".

    По-перше, трудові відносини педагогічних працівників підлягають до регулювання законодавством про працю, зокрема, Кодексом законів про працю (КЗпП), відповідно до якого більш висока кваліфікація вчителя є переважною обставиною для залишення на роботі, продовження трудового договору. По-друге, з вчителями пенсійного віку підлягають до укладення строкові трудові договори, тоді як з іншими вчителями - безстрокові договори. По-третє, вважаю за правомірне і необхідне для Вас подати на ім'я директора школи заяву ( під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) про внесення, передачу цього Вашого питання на розгляд педагогічної ради.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України