Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 листопада 2021, питання №50799 150₴

Доброго дня, у мене така ситуація, я працюю на роботі ,але я пішла в декрет, і мені прийшли декретні кошти, і моя фірма вимагає з мене кошти(у вигляді податок на магазин 5 600), чи маю я віддавати ці кошти?

Доброго дня, у мене така ситуація, я працюю на роботі ,але я пішла в декрет, і мені прийшли декретні кошти, і моя фірма вимагає з мене кошти(у вигляді податок на магазин 5 600), чи маю я віддавати ці кошти?

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня, Ангеліно!

    Очевидно, якщо ситуація дійсно відповідає Вашим словам, що це повне самоуправство з боку Вашого роботодавця.

    Декретні кошти виплачуються особі не для того, аби їх повертати!

    Що за податок на магазин? У вас були якісь домовленості? Чи звідки це взялося?

    Багато запитань є, але факт те, що декретні кошти ви маєте право використовувати на власний розсуд!

    Успіхів!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    20%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Це якась дурниця, що за податок на магазин, на якій підставі, яким законом це передбачено. Я думаю, за ваша фірма хоче скористалися вашими грошима. Виплата декретних коштів передбачена законодавством і виплачується вагітнім жінкам. До діяльності фірми це не має, ні якого відношення.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Такого налога не существует.

    2. Пособие по беременности и родам или, как ее еще называют, декретные - это обязательная выплата из Фонда Социальног Страхования, которую получает каждая женщина при предоставлении специального больничного «беременность и роды».

    Выплата осуществляется 100% за счет ФСС. ЕСВ же начисляется и уплачивается за счет предприятия.

    Выплата декретных налогом не облагаются НДФЛ и военным сбором (пп. 165.1.1 НКУ).

    ЕСВ начисляется и относится на расходы работодателя в полной сумме. Начисление ЕСВ происходит сразу на всю сумму декретных в месяце выхода работницы в отпуск по беременности и родам.

    Платить ЕСВ должно предприятие и Вы никакие возмещения делать не должны - это противозаконно. Если будут настаивать, пригрозите, что сообщите об этом в налоговую и Гоструд.

    Державна служба України з питань праці (контакты): https://dsp.gov.ua/category/contact/

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ангеліна!

    "... мене така ситуація, я працюю на роботі ,але я пішла в декрет, і мені прийшли декретні кошти, і моя фірма вимагає з мене кошти (у вигляді податок на магазин 5 600), чи маю я віддавати ці кошти"?

    Ця вимога є незаконною.

    Відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами (нерідко її називають по-простому декретною) надають жінкам на підставі медичного висновку. У загальному випадку тривалість такої оплачуваної відпустки становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів (ч. 1 ст. 179 КЗпП, ч. 1 ст. 17 Закону про відпустки).

    Після прийняття комісією із соціального страхування підприємства рішення про призначення допомоги та проведення розрахунку сум декретних бухгалтером роботодавець оформляє і подає до Фонду соцстраху відповідну заяву-розрахунок. Якщо перелічені кроки буде здійснено роботодавцем в установлені терміни, від дати передачі застрахованою особою листка до подання заяви-розрахунку до Фонду соцстраху має пройти до 17 календарних днів.

    Далі кошти надходять на спецрахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів після здійснення фінансування (звісно, якщо немає проблем із останнім).

    Роботодавець самостійно оподатковує декретні

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ. Отже, із декретних не утримується ПДФО. Оскільки допомога по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО, то й військовий збір утримувати з неї не потрібно.

    А от ЄСВ на декретні потрібно нараховувати. Такий висновок слідує з абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Нараховують його у загальному випадку за ставкою 22%, а для осіб з інвалідністю — у розмірі 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ). Нараховувати ЄСВ на декретні потрібно окремо за кожен місяць відпустки по вагітності та пологах (пп. 1 п. 3 р. IV Інструкції № 449).

    Ви маєте право подати скарги: до Державної інспекції праці, Фонду соціального страхування, податкової служби для проведения перевірок та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Такого налога не существует в Украине, віплата помощи в связи с беременностью и родами финансируется за счет Фонда социального страхования , каждой женщине - работнику , которая находится в таком положениии .

    Главный нормативный документ, регламентирующий вопрос начисления – это Закон Украины от 23.09.99 г. № 1105-XIV «Об обязательном государственном социальном страховании». Именно здесь определены основные положения, устанавливающие порядок выплаты в 2021 году, ее продолжительность и размер.

    Согласно ч.1 ст. 25 закона № 1105-XIV материальная помощь назначается в таком объеме, чтобы нивелировать сокращение доходов по причине отпуска по беременности и родам.

    Декретные выплаты в 2021 году работающим мамам на весь период отпуска устанавливаются в соответствии с положениями Закона Украины "О государственной помощи семьям с детьми", указанными в статье 8:

    • оплачивается 70 календарных дней до родов и 56 дней после (в случае осложненных родов или рождения двух или более детей - 70 дней после родов).

    Средства для декретных выплат по беременности и родам начисляются Фондом социального страхования. Начинается отсчет с первых суток выхода в «декретный отпуск», зафиксированного специалистами отдела кадров на основании больничного листа. Назначение выплаты декретных в 2021 году в Украине утверждается уполномоченным органом социального страхования после предоставления больничного листа и оформляется в виде специального протокола.

    Данное пособие выплачивается по обращению застрахованного лица, которое поступило не позднее 12 месяцев со дня окончания отпуска в связи с беременностью и родами. Начало отсчета - следующий месяц после месяца, в котором закончился отпуск.

    Механизм начисления декретных выплат в Украине

    За основу берется ваш средний оклад, эквивалент которого выплачивается работнице в полном размере, не будучи при этом связанной со страховым стажем.

    Также, размер декретных выплат не должен быть выше максимальной суммы внесения единого страхового взноса, и в то же время не менее, согласно закону № 1105, суммы, установленной государством, минимальной заработной платы.

    Размеры минимальной заработной платы на 2021 год утверждены Законом Украины "О Государственном бюджете Украины на 2021 год" от 15.12.2020 г. N 1082-IX и составляет 6000 грн.

    Расчет начисления происходит путем умножения средней выплаты в сутки на количество дней, которые попадают под период оплаты. Налогообложение декретных в 2021 году осуществляется в Украине таким образом:

    • 22% платит организация за сотрудницу, причисляя их, согласно Налоговому кодексу Украины, к затратам на налогообложение.

    Чтобы вычислить чистую среднюю рабочую таксу за день, необходимо сделать следующее – сделанное за расчетный период начисление разделить на количество дней занятости. Смены, не отработанные по уважительным причинам, в расчет не входят. Нужно заметить, что отпускные учитываются при начислении, т.к. не относятся в соответствии с порядком № 1266, к уважительным причинам.

    Расчетный период – это 12 мес. нахождения в трудовых отношениях с последним работодателем (до наступления страхового случая), за время которых исчисляется средняя зарплата. Возможна ситуация, когда женщина отработала менее 12 мес. на последнем месте работы и, тогда, расчетным периодом будет считаться количество месяцев, фактически отработанных в организации.

    Если ваш трудовой стаж меньше 6 месяцев: под расчет попадают месяца, во время которых работодатель делал оплату страховых взносов за сотрудника в специальный фонд. В расчет берется сумма в месяц не более размера минимально установленной заработной платы, умноженного на два, но и не менее размера минимальной заработной платы, установленной в месяце наступления страхового случая.

    Вам ничего не нужно оплачивать , это глупость со стороны работодателя , обратитесь в инспекцию по труду с заявлением о незаконных требованиях директора, пусть проверят деятельность компании.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    моя фірма тільки як дізналася що я маю йти в декрет запропонувала мені 3 варіанти як вийти в декрет (варіанти скину) і я согласилася на 1, але ніякі документи не підписувала, чи можуть вони мені щось пред'явити.

    Ххххххххххххххх

    Ничего Вам предъявить не могут.

    Порядок выхода в декрет определяет законодательство Украины, а не фирма.

    • Ангеліна Клієнт 2 роки тому

      В такому випадку на кого лягає податок ЄСВ на час декрету

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Ангеліна!

    "моя фірма тільки як дізналася що я маю йти в декрет запропонувала мені 3 варіанти як вийти в декрет (варіанти скину) і я согласилася на 1, але ніякі документи не підписувала, чи можуть вони мені щось пред'явити"?

    - По діючому законодавству Вам не мають право щось пред'явити, окрім декретних виплат.

    У разі порушень закону, Ви маєте право подати скарги: до Державної інспекції праці, Фонду соціального страхування, податкової служби для проведения перевірок та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Ангеліна!

    "В такому випадку на кого лягає податок ЄСВ на час декрету"?

    Роботодавець самостійно оподатковує декретні

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ. Отже, із декретних не утримується ПДФО. Оскільки допомога по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО, то й військовий збір утримувати з неї не потрібно.

    А от ЄСВ на декретні потрібно нараховувати. Такий висновок слідує з абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Нараховують його у загальному випадку за ставкою 22%, а для осіб з інвалідністю — у розмірі 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ). Нараховувати ЄСВ на декретні потрібно окремо за кожен місяць відпустки по вагітності та пологах (пп. 1 п. 3 р. IV Інструкції № 449).

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Пособие по беременности и родам или, как ее еще называют, декретные - это обязательная выплата из Фонда Социальног Страхования, которую получает каждая женщина при предоставлении специального больничного «беременность и роды».

    Выплата осуществляется 100% за счет ФСС. ЕСВ же начисляется и уплачивается за счет предприятия.

    Выплата декретных налогом не облагаются НДФЛ и военным сбором (пп. 165.1.1 НКУ).

    ЕСВ начисляется и относится на расходы работодателя в полной сумме. Начисление ЕСВ происходит сразу на всю сумму декретных в месяце выхода работницы в отпуск по беременности и родам.

    Платить ЕСВ должно предприятие и Вы никакие возмещения делать не должны - это противозаконно. Если будут настаивать, пригрозите, что сообщите об этом в налоговую и Гоструд.

    Державна служба України з питань праці (контакты): https://dsp.gov.ua/category/contact/

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Доброго дня, у мене така ситуація, я працюю на роботі ,але я пішла в декрет, і мені прийшли декретні кошти, і моя фірма вимагає з мене кошти(у вигляді податок на магазин 5 600), чи маю я віддавати ці кошти

    нет

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14/page#n...):

    "Стаття 18. Особи, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, ...

    Стаття 20. Види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. За страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:...

    2) допомога по вагітності та пологах;...

    Стаття 25. Умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах

    1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів...

    Стаття 26. Розмір допомоги по вагітності та пологах

    1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті) у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу...

    Стаття 30. Призначення та виплата матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності)...

    Стаття 31. Документи, необхідні для призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності...

    Стаття 32. Строки розгляду документів, призначення та виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

    2. Допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

    1) застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;...".

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.".

    Подайте на ім'я керівника фірми заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі, рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про незаконність вимоги, про відмову у виплаті, поверненні витребуваної сумм коштів.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17#n57):

    Стаття 4. Платники єдиного внеску

    1. Платниками єдиного внеску є:

    1) роботодавці:

    підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами;

    фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань);

    Стаття 7. База нарахування єдиного внеску

    1. Єдиний внесок нараховується:

    1) для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами;

    для платників, зазначених в абзаці сьомому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму грошового забезпечення кожної застрахованої особи, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами; допомоги, надбавки або компенсації відповідно до законодавства.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України