Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 07 листопада 2021, питання №50943

Чи може працювати законно невакцинований вчитель якщо буде регулярно надавати результати Пцр тестів на коронавірус?

Доброго дня! Я працюю вчителем у школі. Невакцинованована. Збираюсь іти у декретну відпустку через 4 місяці. Довідки про протипоказання до вакцинації не маю. Чи можу я робити Пцр тести і працювати у червоній зоні (Запорізька область), щоб зберегти своє робоче місце до декрету? Дуже розраховую на Вашу відповідь. Дякую!!!

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Вікторіє!

    Відповідно до підпункту 10 пункту 3-5 постанови КМУ від 09 грудня 2020 року №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (зі змінами) на території регіонів, на яких установлений “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім здобувачів дошкільної освіти, учнів спеціальних закладів освіти та 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, а також крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації; чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

    Абзацом 2 пункту 2 Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, затвердженого постановою КМУ від 29 червня 2021 року № 677 (зі змінами)(Далі - Порядок №677), передбачено, що COVID-сертифікат - документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові. Відповідно до пункту 14 Порядку №677 строк дії міжнародного та внутрішнього COVID-сертифіката України визначається клінічними критеріями його формування та використання, наведеними у додатку.

    Вказаними вище Клінічними критеріями визначено, що строк дії як внутрішнього так і міжнародного COVID-сертифіката тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції становить 72 години починаючи від години забору матеріалів для аналізу.

    Тому відповідь на Ваше питання - так, можете, але відповідний тест необхідно буде робити кожні 72 години.

    Хочу також зазначити, що звільняти Вас не мать права в будь-якому випадку, найбільше, що Вам "загрожує" - відсторонення від роботи. Нещодавно МОЗ розробив проект наказу про затвердження форми первинної облікової документації № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2». Також має бути затверджена інструкція про заповнення цієї форми. Раджу Вам поцікавитися у свого лікаря щодо можливості отримання вище вказаного висновку щодо наявності протипоказань (на період до декрету, наприклад, це дозволить заощадити на тестах ПЛР).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, пані Вікторіє!

    Не буду Вас "грузити" нормативною базою (переконаний Ви і так в курсі), а зазначу наступне!

    З однієї сторони, як передбачає постанова 1236, в червоній зоні можна працювати або коли 100 % вакциновані, або коли особи перехворіли чи роблять тести.

    Але біда в тому, що із завтрашнього дня набирають чинності зміни до постанови 1236 щодо відсторонення від роботи осіб, які не вакцинувались.

    І тут відповідні зміни не передбачають, що замість вакцинації Ви можете робити тести.

    Отже, Ви не зможете працювати і роботи тести кожні 72 години, якщо не вакциновані!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України