Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 15 листопада 2021, питання №51520 150₴

Вакцинація працівника магазину

Чи обов'язково потрібно вакцинуватись продавцю, який працює в продуктовому магазині в червоній зоні?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Наразі такої обов’язкової вимоги немає, адже обмежень щодо роботи продуктових магазинів, у тому числі у червоній зоні, немає.

    Але не виключено, що це може з’явитись у найближчому майбутньому. Тому постійно потрібно моніторити ситуацію!

    Звертайтесь, якщо є запитання

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Міністерство охорони здоров'я України своїм наказом від 04.10.2021 № 2153, зареєстрованим в Мін’юсті 07.10.2021 за №1306/36928, затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

    Обов'язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники:

    1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

    2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

    3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності

    Тобто ви не зобов'язані вакцінуватися на даний час.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно Наказу МОЗ #2153 Ваша професія не входить до переліку обов'язкових професій ,для яких необхідно щеплення проти коронавірусної інфекції .

    Вам головне дотримуватися загальних протиепідемічних заходів встановлених для червоної зони карантинних обмежень згідно Постанови КМУ #1236

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Продавцю, який працює в продуктовому магазині в червоній зоні не обов'язково вакцинуватись.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 9 грудня 2020 р. № 1236Київ

    Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%...

    "3-5. На території регіонів, на яких установлений “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, забороняється:...

    4) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:...

    приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;... ".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Продуктові магазини мають право працювати, навіть за відсутності 100% вакцинованих працівників. Але є рекомендація щодо відсторонення таких працівників від роботи з метою запобігання розповсюдженню COVID-19 в закладі.

    В умовах «червоної» зони Уряд дозволив працювати малому і середньому бізнесу, в т. числі об’єктам торгівлі і харчування, але за умови, що працівники закладу будуть 100% вакциновані, а відвідувачі будуть мати COVID-сертифікат або результати ПЛР-тесту.

    У «червоній» зоні ринки працюватимуть з дотриманням протиепідемічних вимог: дистанція між людьми 4 м², використання масок.

    Згідно з постановою Кабміну №1236 від 09.12.2020 Національній поліції тимчасово дозволяється обробка (в т. ч. обмін) інформацією щодо персональних даних осіб, визначених цим нормативним документом. Тобто, кожен екіпаж патрульної поліції уповноважений перевіряти дотримання карантинних заходів, а саме наявність COVID-сертифікатів, з метою здійснення поточного контролю щодо осіб, які порушили правила карантинних вимог та норм, визначених зазначеною постановою. За інформацією Нацполіції, на планшети правоохоронців вже встановлено відповідне програмне забезпечення, яке дозволяє зчитувати QR-код із міжнародних та внутрішніх сертифікатів про вакцинацію.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чи обов'язково потрібно вакцинуватись продавцю, який працює в продуктовому магазині в червоній зоні?

    Пока такого обязательного требования нет, ведь ограничений по работе продуктовых магазинов, в том числе в красной зоне, нет.
    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доповню відповіді своїх колег.

    Постанова КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%...):

    3-5. На території регіонів, на яких установлений “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 3 цієї постанови, забороняється:

    3. У разі встановлення “жовтого” рівня епідемічної небезпеки додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2-2 цієї постанови, забороняється:

    2-2. З 17 червня 2021 р. на території України встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється:

    9) діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:

    не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;

    не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;

    здійснюється обслуговування покупців без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);

    не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни).

    Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14#Text):

    Стаття 12. Профілактичні щеплення

    Профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

    Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

    ПЕРЕЛІК професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України 04 жовтня 2021 року № 2153 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1306-21#n14):

    Обов'язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники:

    1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

    2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

    3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

    ВИСНОВКИ: наразі чинне законодавство не зобов'язує вакцинуватися продавця, який працює в продуктовому магазині в червоній зоні. Однак, працівник має бути забезпечений засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами. Забороняється здійснювати обслуговування покупців без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо).

    Корисна інформація - https://buh.ligazakon.net/news/207458_u-perelk-obo...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України