Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 09 грудня 2021, питання №52889

Как снять с регистрации бывшего владельца квартиры?

Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста, как снять с регистрации бывшего владельца квартиры? В договоре купили-продажи прописано его обязательство сняться с регистрационного учета в течение года после продажи. Прошло 6 лет, а он до сих пор зарегистрирован в моей квартире, но проживает в другом городе. Наш ЦПАУ отказывается его выписывать на основании договора купли-продажи( как прописано в Правилах регистрации места проживания, п.26, абзац 9 - відчуження житла). Отправляют в суд. А суд выносит решения исключительно по следующим пунктам: 1) позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) визнання особи безвісно відсутньою; 4) оголошення фізичної особи померлою. Правильно? Ни под один из этих пунктов моя ситуация не подходит. Т.е., в суд идти не с чем.

Відповіді юристів (4)

    Ангеліна
    Ангеліна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день! Ваша ситуація підпадає під пункт позбавлення особи права користування житловим приміщенням.

    Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п. 26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 207, зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

    Власник житла без згоди особи може виписати її тільки через суд, якщо особа певний час не проживає в житлі.

    Відповідно до ст. 405 Цивільного кодексу України, ст. 71 Житлового кодексу Української РСР, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі його відсутності без поважних причин понад один рік; наймач житла втрачає таке право в разі його відсутності без поважних причин протягом шести місяців.

    Згідно з ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Відповідно до ст. 72 ЖК Української РСР, не проживання особи у жилому приміщенні понад встановлений строк без поважних причин, дає підстави для визнання її в судовому порядку такою, що втратилаправо користування ним.

    Таким чином, якщо зареєстрована особа понад 6 місяців чи рік (залежно від того, чи є вона членом сім*ї власника) не проживає в житлі, власник може подати до суду позов про визнання цієї особи такою, що втратила право користування житлом. Якщо позов буде задоволено і рішення суду набере законної сили, власник з цим рішенням йде в ЦНАП і знімає особу з реєстрації в житлі.

    Успіхів!

    • Нина Клієнт 2 роки тому

      спасибо большое, Ангелина, за ответ. Но я и бывший владелец абсолютно чужие друг другу люди, просто продавец продал и не выписался, а покупатель купил и теперь пытается решить эту проблему.

    Ангеліна
    Ангеліна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Звертайтесь до суду з позовом про визнання колишнього власника таким, що втратив право користування житловим приміщенням. Якщо добровільно він не знімається з реєстрації, то іншого виходу наразі немає.

    • Нина Клієнт 2 роки тому

      благодарю Вас


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України