Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 12 грудня 2021, питання №53013 150₴

Сможет-ли человек из России приехать в Украину по приглашению не от родствтенника, а от друга?

Ситуация следующая: я хочу пригласить к себе в гости друга, которому, на данный момент 17 лет. Разрешение
от родителей будет написано, но что требуется помимо разрешения? Сможет ли он приехать по приглашению от друга?

Відповіді юристів (7)

    Бобокал Роман Борисович
    36.7%
    Бобокал Роман Борисович 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня! За діючим законодавством, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну

    Сама процедура перевірки проходить у трьох етапний контроль:

    Перший етап передбачає під собою попередню реєстрацію для в’їзду в Україну. Тепер, перед поїздкою необхідно заздалегідь заповнити електронну анкету на сайті Міністерства закордонних справ (МЗС). В ній треба зазначити такі особисті дані, як П.І.Б., дату народження, професію і місце роботи, мету поїздки і населені пункти, які планується відвідати.

    Таку анкету для в’їзду до України потрібно заповнити за місяць до поїздки. Винятками є екстрені випадки, наприклад, хвороба або смерть родича.

    Другим етапом проходження кордону для в’їзду в Україну є фіксація біометричних даних.

    Від початку 2018 року в’їзд і виїзд з України здійснюється за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний чіп. В свою чергу іноземці та особи без громадянства, які не мають біометричних паспортів, зможуть відвідати Україну за звичайними закордонними паспортами. Хоча в цьому випадку, під час проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в контрольних пунктах в’їзду-виїзду у них будуть братися відбитки пальців.

    Третім етапом можна вважати реєстрацію за місцем перебування.

    На теріторії нашої країни діє вимога для іноземців та осіб без громадянства, які приїжджають з країн міграційного ризику – реєстрація свого місця проживання/перебування на території України. Тобто, росіяни обов’язково повинні зареєструватися в органах влади за місцем знаходження.

    Нагадаємо, що до 31.12.2017 р. реєстрація громадян РФ здійснювалась при проходженні прикордонного контролю. Підтвердженням законності знаходження на території України був штамп в паспорті із зазначенням дати в’їзду в країну і додатково звертатися в органи внутрішніх справ для реєстрації місця перебування потреби не було.

    Як і раніше – між Україною і Російською Федерацією діє безвізовий режим. Хоча для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році.

    Документи, що необхідні для в’їзду в Україну.

    Обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Але для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    – гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік);

    – оплачена туристична путівка (ваучер);

    – нотаріальне запрошення (про це нижче);

    – підтвердження платоспроможності.

    Враховуючи ситуацію у країні , в більшості випадків заборона на в’їзд в Україну стосується чоловіків у віці 18-60 років.

    У відповідності до діючого законодавства – оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

    Одночасно із тим, для підвищення шансів на в’їзд в Україну громадяни Російської Федерації можуть оформити гарантійний лист-запрошення від фізичної особи. У документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Существует множество постановлений и других документов, регулирующих правила въезда и пребывания в Украине иностранных граждан, в частности граждан РФ, а также лиц без гражданства.

    Виза для поездки на Украину

    Виза для въезда на Украину россиянам не нужна — между странами действует безвизовый режим.

    Сколько дней можно находиться на Украине

    Согласно законодательству соседней страны, граждане РФ могут находиться на территории Украины максимум 90 дней в течение 180 дней с даты первого въезда.

    Документы для въезда на Украину

    Чтобы попасть на Украину в пандемию, нужно учесть не только общие требования украинского законодательства, но и временные ограничения на выезд из России.

    Требования украинской стороны

    Первое, что нужно иметь россиянину для путешествия на Украину — загранпаспорт РФ. Поехать по общегражданскому паспорту не получится. Владельцам загранпаспортов старого образца (на 5 лет) на границе придётся сдать биометрические данные (отпечатки пальцев).

    Также украинские пограничники могут потребовать другие документы — полный список смотрите ниже. Чтобы гарантированно попасть на территорию соседнего государства, рекомендуем собрать весь пакет документов и взять необходимую сумму денег.

    Список документов:

    1. Гарантия возвращения в Россию (обратный билет);

    2. Бронь жилья на весь срок пребывания;

    3. Оплаченная туристическая путевка (ваучер), если вы едете от турфирмы;

    4. Приглашение на лечение от медицинской организации, если цель лечение;

    5. Нотариально заверенное приглашение (оригинал) — если вы едете с частным визитом, например, к друзьям или родным. Гарантийное письмо-приглашение оформляет физическое лицо на Украине. Приглашение необходимо заверить у нотариуса и выслать оригинал в Россию. В документе указываются данные о принимающей стороне, финансовые обязательства принимающей стороны; данные иностранца; цель посещения Украины. Помимо приглашения, требуется предъявить копию паспорта приглашающего лица.

    6. Подтверждение платёжеспособности

    Иностранцы и лица без гражданства для въезда в соседнее государство должны иметь определенную сумму денег — финансовое обеспечение. Сумма финансового обеспечения зависит от количества дней пребывания на Украине и от размера прожиточного минимума, принятого в стране на момент поездки.

    Стоит учесть, что размер прожиточного минимума на Украине меняется несколько раз в год (последнее повышение произошло в декабре 2021 года).

    Тесты и самоизоляция при въезде на Украину
    • Все въезжающие иностранцы от 12 лет, в том числе транзитные пассажиры, должны иметь отрицательный тест ПЦР не старше 72 часов или экспресс-тест на антигены не старше 72 часов или сертификат о прививке хотя бы одной дозой одобренной ВОЗ вакцины на английском языке (российские вакцины не одобрены); а также медстраховку, покрывающую лечение коронавирусной инфекции. Медицинский полис должен быть выдан украинской страховой компанией или международной компанией, имеющей представительство на Украине (страховка требуется и вакцинированным). Например, купить полис можно на сайте Visit Ukraine.
    • С 5 августа 2021 года для лиц любого гражданства, прибывающих из России и Индии или находившихся на их территории более 7 дней в последние 14 дней, обязательна самоизоляция в течение 14 дней с момента пересечения границы. Завершить самоизоляцию досрочно нельзя. Самоизоляция не нужна гражданам, вакцинированным признанным ВОЗ вакциной (российские не признаны), и детям до 18 лет.
    Въезд на Украину для мужчин

    С 26 ноября по 26 декабря 2018 года на Украине действовало военное положение. В это время действовал запрет на въезд в страну для россиян мужского пола от 16 до 60 лет. Сейчас запрет уже отменён, однако украинские пограничники продолжают обращать повышенное внимание на российских мужчин. Прежде всего, на «мужчин крепкого телосложения, следующих на Украину в одиночку или в составе небольших групп». Если вы путешествуете один и подходите под указанный возраст, рекомендуем вам тщательно подготовиться к пересечению границы и иметь все необходимые документы на руках.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Дабы не перечисливать вам всех нюансов, советую ознакомится со следующей статьей:

    https://lawportal.com.ua/novi-pravila-vjizdu-rosij...

    Очень много нюансов для поездки, но все равно она реальна.

    Удачи!

    хххххххх

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго вечора.

    Зазначене питання можна розділити на 2 блоки.

    І. Щодо питання перебування іноземця в Україні (громадянина РФ) необхідно зазначити наступне:

    Іноземці та особи без громадянства в'їжджають в Україну за наявності паспортного документа та одержаної у встановленому порядку візи, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

    Іноземці та особи без громадянства під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон зобов'язані подати свої біометричні дані для їх фіксації.

    Правила оформлення іноземцям та особам без громадянства візи та перелік документів, необхідних для її отримання, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Рішення щодо оформлення візи приймається в установленому порядку дипломатичним представництвом або консульською установою України, Міністерством закордонних справ України або представництвом Міністерства закордонних справ України на території України.

    В'їзд в Україну та виїзд з України здійснюється:

    - іноземців та осіб без громадянства - за паспортним документом за наявності відповідної візи, якщо інший порядок в'їзду та виїзду не встановлено законодавством чи міжнародним договором України;

    - іноземців та осіб без громадянства, які навчаються у навчальних закладах України не менш як протягом одного року, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання.

    Загальне правило передбачає, що іноземці та особи без громадянства можуть перебувати на території України не більше як 90 днів у межах 180 днів або протягом терміну, дозволеного візою. За порушення іноземцями дозволеного терміну перебування передбачено такі види покарання: штраф, заборона в’їзду, примусове повернення, відмова у перетині кордону та примусове видворення, кожне з яких має свої особливості.

    Відповідно до домовленостей, між Україною і Російською Федерацією діє безвізовий режим. Однак, для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році.

    Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    • гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)
    • оплачена туристична путівка (ваучер)
    • нотаріальне запрошення (див. нижче)
    • підтвердження платоспроможності

    В’їзд і перебування на території України іноземців здійснюється за наявності достатніх коштів або можливості законним способом ці кошти отримати. Перевірка фінансового забезпечення проводиться уповноваженими посадовими особами Держприкордонслужби вибірково, тобто завжди існує ймовірність, що не доведеться доводити свою платоспроможність.

    Розрахунок необхідної для проживання в Україні грошової суми проводиться за формулою:

    ФО = ((20 × Пм) ÷ 30) × Кд + 5), де

    ФО — достатнє фінансове забезпечення

    Пм — прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 січня 2021 року — 2102 грн.)

    Кд — кількість днів, проведених в Україні

    Згідно з методикою підрахунку мінімальної суми, яку повинен мати у своєму розпорядженні росіянин для відвідування України, для калькуляції береться розмір прожиткового мінімуму, встановленого на день його в’їзду в країну.

    Від проходження фінансової перевірки звільняються власники посвідки на проживання в Україні, неповнолітні діти, дипломати, біженці, а також туристи під час туристичної подорожі. Іншим категоріям громадян Російської Федерації для підтвердження наявності достатнього фінансового забезпечення достатньо пред’явити:

    • готівкові грошові кошти в гривні або іншій конвертованій іноземній валюті
    • банківські картки, виписки і чеки з банкоматів
    • гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань зі сплати всіх витрат росіянина, пов’язаних з перебуванням в Україні та виїздом за її межі
    • підтвердження бронювання або оплати житла і харчування
    • договір на туристичне обслуговування (ваучер, путівку)
    • проїзний квиток для повернення в країну постійного проживання або до третьої держави з фіксованою датою

    Відповідно до українського законодавства, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

    Контроль і підрахунок термінів перебування здійснюється прикордонниками в пунктах пропуску на державному кордоні. За недотримання часових рамок російським громадянам може бути відмовлено у в’їзді, а за перевищення термінів перебування в Україні передбачений штраф.

    Наявний сайт міграційний калькулятор https://dmsu.gov.ua/services/migcalculator.html, який вираховує кількість днів законного перебування. (для самостійної перевірки)

    В останні кілька років відвідувати Україну росіянам стало складніше, а наявність закордонного паспорта та достатньої кількості грошей не гарантує отримання дозволу на перетин кордону. У більшості випадків заборона на в’їзд в Україну стосується чоловіків у віці 18-60 років.

    Відповідно до законодавства оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

    ІІ. Щодо написання лист-запрошення в Україну іноземного громадянина, а саме громадянина РФ.

    Документ складається окремо, за домовленістю в виконавцем.

    В зазначеному документі має міститися наступна інформація, а саме: у документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

    Також необхідно мати результат ПЛР -тесту негативний проти коронавірусу за 72 години до перетину кордону, довідку про одужання чи сертифікат про курс вакцинації.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Амир!

    Так, при плануванні поїздки в Україну, чоловічому населенню Росії у віці від 16 до 60 років необхідно оформити дозвільні документи. У 2021 році без оформлення запрошення в’їзд для росіян в Україну неможливий. Жінкам і людям похилого віку для перетину кордону потрібно пройти співбесіду і здати біометричні дані.

    В залежності від мети поїздки на Україну, оформляється відповідне запрошення, яке дає право проживання на території країни від 30 до 180 днів без оформлення візи. Термін дії запрошення проставлений в самому документі та контролюється прикордонниками на пропускних пунктах. Тому строки дії запрошення необхідно самостійно перевіряти перед виїздом на Україну.

    Запрошення являє собою папір, виконану на спеціальному бланку. Вона надсилається рекомендованим або простим листом або за допомогою кур’єрської служби. За правилами, оформити запрошення можуть або родичі, які постійно проживають на Україні, або компанія з українською реєстрацією. Також це може бути будь-який громадянин, який отримав посвідку на проживання в Україні. Запрошення бувають декількох видів – туристичне, приватне та ділове.

    Запрошення в Україну для росіян робиться за затвердженою формі та містить таку інформацію:

    • Паспортні дані та відомості про запрошуючу сторону.
    • Паспортні дані та відомості про гостя.
    • Зазначення мети відвідування України.
    • Точне місцезнаходження гостя на території країни.
    • Вказівка точного терміну перебування в країні.
    • Вказівка про спонсора поїздки.

    Після того, як нотаріальне запрошення в Україну для росіян оформлене, воно відправляється гостю простим або рекомендованим листом, у деяких випадках використовується кур’єрська служба. Заявнику даються пояснення, що іноземці, внесені в «чорні списки», не зможуть перетнути український кордон, незважаючи на оформлене запрошення. Також робиться попередження, що при вчиненні правопорушень приїжджими, вся відповідальність ляже на плечі запрошуючої сторони.

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Амир!

    В целом да.

    Но приглашение от физического лица должно быть и может быть только на нотариальном бланке.

    Главное указать причину, период, место пребывания, обязательство по выезду.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора!

    ІНОЗЕМЦІ ТА ОСОБИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В’ЇЖДЖАЮТЬ В УКРАЇНУ ЗА УМОВИ:

    1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

    2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    3) наявності в нього в'їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

    4) підтвердження мети запланованого перебування;

    5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави.

    Іноземцям, особам без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам в'їзду в Україну, відмовляється у перетинанні державного кордону в порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

    Нотаріально засвідчені копії паспортних документів, свідоцтв про народження, віз право на перетинання державного кордону не дають.

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ:

    закордонний паспорт

    документ на повернення в державу громадянства або проживання (у разі втрати паспортного документа на території України)

    українська віза (для громадян держав з візовим порядком поїздок)

    Увага! Ідентифікаційна картка (ID-card), що посвідчує особу іноземного громадянина, не дає права на перетинання державного кордону України. Крім, громадян Туреччини і Грузії (з 01.03.2019), які відповідно до міжнародних угод мають право на в'їзд, виїзд, перебування в межах встановленого законодавством періоду на підставі дійсних паспортних документів у вигляді ID-card.

    ПОСТАНОВА КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%...):

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” Кабінет Міністрів України постановляє:

    2-2. З 17 червня 2021 р. на території України встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється:

    4) перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства, в яких відсутній поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні, крім:

    іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту;

    працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    У разі відсутності документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє іноземцям та особам без громадянства у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України “Про прикордонний контроль”;

    5) перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства без негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведено не більш як за 72 години до перетину державного кордону; або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях (далі - документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації), виданого відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 рік) або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію від COVID-19; або іноземного COVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, включених Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від COVID-19 (далі - іноземний сертифікат), виданого уповноваженими установами держав - членів довірчої мережі Європейського Союзу або уповноваженими установами інших іноземних держав, з якими Україною укладено міжнародні договори про взаємне визнання COVID-сертифікатів, крім:

    іноземців та осіб без громадянства, які не досягли 12 років;

    іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту;

    працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    У разі відсутності документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє іноземцям та особам без громадянства у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України “Про прикордонний контроль”;

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України