Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 10 січня 2022, питання №54200 100₴

Зміна істотних умов праці , вагітність

Чи можуть зменшити ставку якщо вагітна, а якщо зменшать то в декреті стаж нараховується за ставкою з якою вийшов декрет?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Вам не можуть зменшити ставку по причині Вашої вагітності.

    Для зменшення навантаженості також мають бути об'єктивні обставини (скорочення і так далі), але вагітність точно не може бути такою.

    Тому важливо стежити за дотриманням Ваших прав.

    Успіхів!

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    30%
    Тарасюк Віктор Анатолійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Доброго дня, Маргарито! Якщо Ви вагітна, то маєте певні гарантії: Забороняється знижувати заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю (ч.1 ст. 184 КЗпП України).

    Якщо, Ви вже вийшли в декретну відпустку, то при встановленні декретних виплат встановлюються обмеження (відповідно до ст. 26 Закону про соцстрахування) - допомога при вагінтості і пологах не може бути меншою від розміру середньоденної заробітної плати (з розрахунку МЗП) на момент виходу в декретну відпустку.

    Будуть питання звертайтесь, через профіль. Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

    Зменьшення оплати праці не можливо як і пнереведення чи звільнення працівника під час вагітності.

    Вважається незаконним, якщо роботодавець надсилає жінці попередження про звільнення з роботи у період від дати повідомлення нею свого роботодавця про вагітність до закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Статтею 184 Кодексу законів про працю України визначено гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

    Так, відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

    Згiдно зi ст. 147 КЗпП за порушення трудової дисциплiни та умов трудового договору до працiвника може бути застосовано такий вид стягнення, як догана. Положенням про премiювання може бути передбачено таку норму: якщо працiвниковi винесено догану за порушення трудової дисциплiни, то розмiр премiї зменшується або працiвник позбавляється права на одержання премiї повнiстю. Тобто, лише заходи попередження, а не звільнення.

    Отже, в данному випадку дії роботодавця незаконні. Якщо пропонується підписати заяву за власним бажанням, цього не слід робити. Якщо буде звільнено за ініціативою роботодавця, то це звільнення можна оскаржити в судовому порядку. Судова практика на боці працівників.

    Згідно із статтею 235 КЗпП підставою для поновлення працівника на роботі є його звільнення без законних підстав. Тому поновити на роботі можна тільки працівника, який звільнений незаконно, з порушенням процедури або за межами підстав, передбачених законом або договором, або за відсутності підстав для звільнення.

    ---

    За основу берется ваш средний оклад, эквивалент которого выплачивается работнице в полном размере, не будучи при этом связанной со страховым стажем.

    Также, размер декретных выплат не должен быть выше максимальной суммы внесения единого страхового взноса, и в то же время не менее, согласно закону № 1105, суммы, установленной государством, минимальной заработной платы.

    Размеры минимальной заработной платы на 2021 год утверждены Законом Украины "О Государственном бюджете Украины на 2021 год" от 15.12.2020 г. N 1082-IX и составляет 6000 грн.

    Расчет начисления происходит путем умножения средней выплаты в сутки на количество дней, которые попадают под период оплаты. Налогообложение декретных в 2021 году осуществляется в Украине таким образом:

    • 22% платит организация за сотрудницу, причисляя их, согласно Налоговому кодексу Украины, к затратам на налогообложение.

    Чтобы вычислить чистую среднюю рабочую таксу за день, необходимо сделать следующее – сделанное за расчетный период начисление разделить на количество дней занятости. Смены, не отработанные по уважительным причинам, в расчет не входят. Нужно заметить, что отпускные учитываются при начислении, т.к. не относятся в соответствии с порядком № 1266, к уважительным причинам.

    Расчетный период – это 12 мес. нахождения в трудовых отношениях с последним работодателем (до наступления страхового случая), за время которых исчисляется средняя зарплата. Возможна ситуация, когда женщина отработала менее 12 мес. на последнем месте работы и, тогда, расчетным периодом будет считаться количество месяцев, фактически отработанных в организации.

    Если ваш трудовой стаж меньше 6 месяцев: под расчет попадают месяца, во время которых работодатель делал оплату страховых взносов за сотрудника в специальный фонд. В расчет берется сумма в месяц не более размера минимально установленной заработной платы, умноженного на два, но и не менее размера минимальной заработной платы, установленной в месяце наступления страхового случая.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Льготы и гарантии беременных в период работы на предприятии

    Временный перевод работника на другую работу, не обусловленную трудовым договором, допускается только с его согласия. Однако собственник или уполномоченный им орган имеет право перевести работника сроком до одного месяца на другую работу, не обусловленную трудовым договором, без его согласия, если она не противопоказана работнику по состоянию здоровья, для предотвращения или ликвидации последствий стихийного бедствия, эпидемий, эпизоотий, производственных аварий, а также других обстоятельств, которые ставят или могут поставить под угрозу жизнь или нормальные жизненные условия людей, с оплатой труда за выполненную работу не ниже среднего заработка по прежней работе.

    voskl-znak_2.png

    При любых обстоятельствах запрещается временный перевод на другую работу без их согласия: беременных женщин; женщин, имеющих ребенка с инвалидностью или ребенка в возрасте до шести лет; а также лиц в возрасте до восемнадцати лет.

    Продолжительность рабочего дня также может быть разной для разных категорий сотрудников. Нормальная продолжительность рабочего времени составляет 40 часов в неделю. Сокращенная продолжительность рабочего времени устанавливается для: работников в возрасте от 16 до 18 лет — 36 часов в неделю, для лиц в возрасте от 15 до 16 лет (учащихся в возрасте от 14 до 15 лет, работающих в период каникул) — 24 часов в неделю. Кроме того, сокращенная продолжительность рабочего времени может устанавливаться за счет собственных средств на предприятиях и в организациях для женщин, имеющих детей в возрасте до четырнадцати лет или ребенка с инвалидностью.

    КЗоТ запрещает привлекать к работе в ночное время и к сверхурочным работам: 1) беременных женщин и женщин, имеющих детей в возрасте до трех лет; 2) лиц, моложе восемнадцати лет. Работа женщин в ночное время не допускается, за исключением отраслей, перечень которых утверждается Кабинетом Министров и только как временная мера. Работа лиц с инвалидностью в ночное время и сверхурочно допускается только с их согласия и при условии, что это не противоречит медицинским рекомендациям. Женщины, имеющие детей в возрасте от трех до четырнадцати лет или ребенка с инвалидностью, могут привлекаться к сверхурочным работам только с их согласия.

    Не допускается привлечение к работам в ночное время, к сверхурочным работам и работам в выходные дни и направление в командировку беременных женщин и женщин, имеющих детей в возрасте до трех лет (ст. 176 КЗоТ).Женщины, имеющие детей в возрасте от трех до четырнадцати лет или детей-инвалидов, не могут привлекаться к сверхурочным работам или направляться в командировки без их согласия (ст. 177 КЗоТ).

    Беременным женщинам в соответствии с медицинским заключением снижаются нормы выработки, нормы обслуживания либо они переводятся на другую работу, более легкую и исключающую воздействие неблагоприятных производственных факторов, с сохранением среднего заработка по прежней работе. До решения вопроса о предоставлении беременной женщине в соответствии с медицинским заключением другой работы, она подлежит освобождению от работы с сохранением среднего заработка за все пропущенные вследствие этого рабочие дни за счет предприятия, учреждения, организации. Женщины, имеющие детей в возрасте до трех лет, в случае невозможности выполнения прежней работы переводятся на другую работу с сохранением среднего заработка по прежней работе до достижения ребенком возраста трех лет. Если заработок беременной женщины или женщины с ребенком на более легкой работе выше, чем тот, который они получали до перевода, им выплачивается фактический заработок.

    По просьбе беременной женщины, женщины, имеющей ребенка в возрасте до четырнадцати лет или ребенка с инвалидностью, или осуществляющей уход за больным членом семьи в соответствии с медицинским заключением, собственник или уполномоченный им орган обязан устанавливать ей неполный рабочий день или неполную рабочую неделю. Оплата труда в этих случаях производится пропорционально отработанному времени или в зависимости от выработки. Работа на условиях неполного рабочего времени не влечет за собой каких-либо ограничений объема трудовых прав работников.

    Вывод:

    Трудовое законодательство, которое прописывает права беременной женщины на работе, автоматически на вашей стороне.

    Пробуйте решить все вопросы с руководителями вашего предприятия, отделом кадров, HR-ом или другими ответственными лицами. Если те ничего не знают про права беременной женщины в Украине тогда к юристу при предприятии. Если со всем этим у вас на работе плохо тогда по следующим адресам:

    Правительственная горячая линия: 0 (800) 507 309

    Трудовая инспекция в вашей области

    Суд.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Маргарита!

    "Чи можуть зменшити ставку якщо вагітна, а якщо зменшать то в декреті стаж нараховується за ставкою з якою вийшов декрет"?

    - Не можуть зменшити Вашу ставку, як вагітної.

    Відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами (нерідко її називають по-простому декретною) надають жінкам на підставі медичного висновку. У загальному випадку тривалість такої оплачуваної відпустки становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів (ч. 1 ст. 179 КЗпП, ч. 1 ст. 17 Закону про відпустки).

    Слід урахувати, що декретна відпустка має специфічну документальну підставу для її надання. Для надання працівниці такої відпустки повинні бути складені щонайменше наступні документи:

    • листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами;
    • наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Так, допомогу по вагітності та пологах надають за період декретної відпустки (ч. 1 ст. 25 Закону про соцстрахування). Отже, на проміжок часу, який охоплює листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець повинен надати жінці декретну відпустку і нарахувати допомогу по вагітності і пологах.

    При цьому, допомогу по вагітності та пологах працівникам надають у розмірі 100% середньої зарплати й вона не залежить від страхового стажу (ч. 1 ст. 26 Закону про соцстрахування). Отже, маємо наступну загальну формулу для обчислення допомоги по вагітності і пологах.

    ДЕКРЕТНІ = СЕРЕДНЯ ЗАРПЛАТА ЗА ОДИН КАЛЕНДАРНИЙ ДЕНЬ х КІЛЬКІСТЬ КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ ДЕКРЕТНОЇ Відпустки.

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Глава XV ІНДИВІДУАЛЬНІ ТРУДОВІ СПОРИ

    Стаття 221. Органи, які розглядають трудові спори

    Трудові спори розглядаються:

    1) комісіями по трудових спорах;

    2) районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

    Такий порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, застосовується незалежно від форми трудового договору...

    Стаття 224. Компетенція комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у статтях 222, 232 цього Кодексу.

    Трудовий спір підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом.

    Стаття 225. Строки звернення до комісії по трудових спорах та порядок прийняття заяв працівника

    Працівник може звернутися до комісії по трудових спорах у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної йому заробітної плати - без обмеження будь-яким строком.

    У разі пропуску з поважних причин установленого строку комісія по трудових спорах може його поновити.

    Заява працівника, що надійшла до комісії, підлягає обов'язковій реєстрації.

    Стаття 226. Порядок і строки розгляду трудового спору в комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах зобов'язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускаєть. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати представник профспілкового органу або за вибором працівника інша особа, в тому числі адвокат...

    Стаття 228. Оскарження рішення комісії по трудових спорах

    У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Пропуск вказаного строку не є підставою відмови у прийнятті заяви. Визнавши причини пропуску поважними, суд може поновити цей строк і розглянути спір по суті. В разі коли пропущений строк не буде поновлено, заява не розглядається, і залишається в силі рішення комісії по трудових спорах...

    Стаття 232. Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах

    Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються;..

    5) працівників у питанні застосування законодавства про працю, яке відповідно до чинного законодавства попередньо було вирішено власником або уповноваженим ним органом і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (підрозділу) в межах наданих їм прав;..".

    У випадку видання наказу про зміну на зменшення розміру заробітної плати вважаю за належне скласти у цьому наказі в порядку ознайомлення з ним заперечення, незгоду з наказом. Також. окремо, подати на ім'я керівника заяву (під реєстрацію її врученняна Вашому екземплярі) про направлення питання з приводу наказу до комісії по трудовим спорам.

    Фараон Катерина Леонідівна
    40%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    доброго вечора, Маргарита.

    Не мають права знизити ставку. Відповідно до норм трудового законодавства, Вас можуть перевести на легшу роботу із збереженням заробітньої плати з попередньої вакансії або за Вашим проханням перевести на неповний робочий день.

    Переведення на легше роботу.Згідно зі ст. 178 КЗпП вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів. Необхідність переведення визначається медичним закладом, при цьому не має значення скільки часу пройшло з початку вагітності. До вирішення питання про надання вагітній жінці легшої роботи, вона підлягає звільненню від роботи із збереженням середнього заробітку за всі пропущені в цей період робочі дні.

    Після переведення на легшу роботу жінці виплачується середній заробіток за попередньою роботою. Якщо ж заробіток на легшій роботі вищий за той, який вона отримувала до переведення, тоді виплачується фактичний заробіток.

    Неповний робочий день

    На прохання вагітної жінки чи жінки, яка має дитину, роботодавець зобов'язаний встановити для неї неповний робочий день чи неповний робочий тиждень. Оплата праці в цьому випадку провадиться пропорційно відпрацьованому часу або в залежності від виробітку (ст.56 КЗпП).

    Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    Інші гарантії

    Роботодавцю заборонено залучати вагітну жінку і жінку, яка має дитину віком до трьох років:

    • до роботи у нічний час;
    • до надурочних робіт;
    • до робіт у вихідні дні та направляти її у відрядження (ст. 176 КЗпП).

    Готова відповісти на додаткові запитання.

    Успіхів Вам

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Через об’єктивні причини вагітні жінки не завжди можуть працювати в тому ж режимі, що й інші співробітники фірми. Для цієї категорії працівників Трудовим кодексом передбачено винятки в графіку роботи. Зокрема, згідно зі ст. 176 КЗпП, вагітна і мати дитини до трьох років, має право відмовитися від:

    нічних і понаднормових робіт

    направлення у відрядження

    роботи у вихідні дні

    Більш того, при наявності медичних показань, для вагітних жінок діють спеціальні трудові пільги зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою, які роботодавець зобов’язаний надати вагітній:

    зменшення норм обслуговування, тобто скорочення інтенсивності праці

    переведення на легшу роботу, що виключає вплив несприятливих факторів

    зниження норм виробітку — пільга діє з дня подачі медичного висновку із зазначенням відсотка зниження норм виробітку

    Разом з тим, матусі з малолітніми дітьми, у разі неможливості виконання посадових обов’язків за попереднім місцем праці, також повинні бути переведені на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попереднім окладом до досягнення дитиною трирічного віку.

    Якщо заробіток на новій, більш легкій, роботі вище одержуваного жінкою до переведення — їй виплачується фактична заробітна плата (оклад).

    Трудовим законодавством для вагітної і жінки, яка має малюка у віці до 14 років або дитину-інваліда, в тому числі дитину, яка знаходиться під її опікою, встановлюється неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

    Неповний робочий день або неповний робочий тиждень надається на прохання самої жінки і може бути оформлений як при прийнятті на роботу, так і згодом за угодою між співробітницею і роботодавцем.

    Жінці встановлюється робочий час тієї тривалості, про яку вона просить: неповний робочий день, неповний трудовий тиждень або неповний трудовий день при неповному робочому тижні. Оплата праці здійснюється з урахуванням виробітку або пропорційно відпрацьованому часу.

    На практиці, замість переведення на неповний робочий день (тиждень), вагітних і молодих мам оформлюють на «півставки», «чверть ставки». При цьому обсяг трудових прав таких працівників не обмежується в зв’язку зі зменшенням часу роботи. Їм надається відпустка тієї ж тривалості, що і іншим співробітникам, період роботи зараховується до трудового стажу, даються вихідні та святкові дні, а також інші права та гарантії, передбачені законодавством України та трудовим договором (контрактом).

    Відпускні пільги для батьків надаються в межах соціальних відпусток, передбачених п. 4 ст. 4 Закону України № 504: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, її ще називають «декретною». Надається на підставі медичного висновку на 126 (70 днів до пологів і 56 після) або 140 календарних днів (при народженні двох і більше дітей або ускладнених пологах). Оплачувана декретна відпустка оформляється жінкам, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, починаючи з дня пологів.

    Тобто зменшити ставку без вашої згоди роботодавець не зможе, щодо нарахування декретних то разраховуватися вони будуть за формулою середня заробітна плата за один календарний день помножена на кількість днів відпустки.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n3...:

    Стаття 56. Неповний робочий час

    За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На просьбу вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

    Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

    Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    Переведення на неповний робочий час з ініціативи роботодавця: повинні видати наказ про внесення змін в організацію виробництва і праці. У наказі обґрунтовуєте причини змін (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Немає змін — установлювати або скасовувати неповний робочий час не можна. Роботодавець має довести, що такі зміни відбулися (лист Мінсоцполітики № 195/13/1334).

    Місяці, за які роботодавець сплачує за працівника ЄСВ у розмірі 22% від мінімалки, потрапляють у його страховий стаж. А страховий стаж дає працівнику право на одержання соцвиплат від держави — лікарняних, декретних, пенсії.

    Так от, переведення працівника на неповний робочий день ніяк не вплине на його страховий стаж, адже ЄСВ роботодавець все одно сплачує не менше мінімального платежу.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України