Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 26 січня 2022, питання №55107 250₴

Как переоформить дом с гражданина России на гражданина Украины.

Есть дом в селе которым владеет гражданин России который в Украине не имеет никаких документов.
Этот дом нужно переоформить на его племянницу, гражданку Украины (продать или подарить).
Земля под домом не имеет кадастрового номера.
Еще все это нужно сделать по доверенности которую он сделает в Москве и вышлет в Украину.

Відповіді юристів (28)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте.

    И та, и та процедура достаточно сложная, и требует наличия определенніх документов.

    Процедура продажи недвижимости предусматривает определенную подготовительную работу:

    • подготовить документы о праве собственности на квартиру;
    • получить техпаспорт из БТИ (техпаспорт на квартиру);
    • получить справку о количестве зарегистрированных лиц в квартире, выдается в ЖЕКе или ОСББ;
    • получить справку об отсутствии задолженности по оплате коммунальных услуг;
    • провести оценку недвижимости;
    • подготовить личные документы - обычно это перевод паспорта, заверенный нотариусом, ИНН, который к этому времени уже обычно есть у нерезидента (оформляется при покупке квартиры), а также другие документы, например, согласие супруги/а на продажу квартиры;
    • свидетельство о браке (при наличии факта брака).

    И конечно же нужно консультироваться непосредственно у нотариуса.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Михаил!

    Сначала собственнику дома необходимо обратиться к нотариусу в РФ, где сделать доверенность на третье лицо в Украине, которое может представлять интересы собственника дома при оформлении договора дарения (лучше оформлять договор дарения на дом, чтобы не возникли в банке вопросы к племяннице по поводу источника происхождения денежных средств - закон о финансовом мониторинге).

    Этим третим лицом могут быть родственники племянницы или иные лица, которым Вы доверяете.

    В доверенности необходимо прописать полномочия по оформлению кадастрового номера на земельный участок, оформлении права собственности на земельный участок и оформлении договора дарения у нотариуса.

    Доверенность необходимо удостоверить у нотариуса в РФ, с переводом на украинский язык, с удостоверением подписи лингвиста-переводчика у нотариуса в РФ.

    Затем, необходимо переслать данную доверенность третьему лицу, либо племяннице.

    После этого, третье лицо по доверенности от Вас, обращается в землеустроительную организацию в Украине, где оформляет документы на земельный участок: кадастровый номер и право собственности на земельный участок на Ваше имя.

    Затем, третье лицо по доверенности от Вас, вместе с племянницей идут у нотариусу и оформляют договор дарения дома от Вашего имени на её имя.

    Документы:

    - Копия доверенности;

    - Копия и оригинал её паспорта и ИНН;

    - Копия паспорта собственника дома;

    - Копия и оригинал паспорта и ИНН от третьего лица;

    - документы о праве собственности на дом;

    - технический паспорт на дом;

    - акт об оценке дома и земельного участка;

    - документы о праве собственности на земельный участок;

    - оплата услуг нотариуса.

    Если подарок в виде недвижимости получает резидент от нерезидента или нерезидент от резидента, потребуется уплатить 18% – налог на доходы физических лиц, а также 1,5% военный сбор от оценочной стоимости недвижимости.

    В свою очередь, по нулевой ставке будет облагаться доход, полученный от принятия в дар имущества физическими лицами, являющимися родственниками первой или второй степени родства.

    Членами семьи физического лица первой степени родства считаются:

    ее родители;

    ее муж или жена;

    дети такого физического лица, в том числе усыновлены.

    Членами семьи физического лица ВТОРОЙ степени родства считаются:

    ее родные братья и сестры;

    ее бабушка и дед со стороны матери и отца;

    внуки.

    Всего доброго, удачи Вам!

    • Михаил Клієнт 2 роки тому

      Гражданин России имеет право делать земельный участок на себя? Мне просто где то говорили что нужно по доверенности открыть на него ИНН в Украине и землю брать в оренду путем написания заявления в городской совет

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Михаил!

        Сейчас, в силу изменений в статью 120 Земельного кодекса Украины, как собственник дома иностранец, которым является гражданин РФ, имеет право оформить на себя право собственности на земельный участок, который относится именно к этому дому.

        ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text

        "Стаття 81. Право власності на землю громадян...

        2. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

        3. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі:

        а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

        б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;

        в) прийняття спадщини

        4. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню".

        "Стаття 120. Перехід права на земельну ділянку у разі набуття прав власності, господарського відання, оперативного управління на об’єкт нерухомого майна (крім багатоквартирного будинку), об’єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній

        1. У разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об’єкта до набувача такого об’єкта без зміни її цільового призначення. У разі якщо відчужувачу (попередньому власнику) такого об’єкта належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку, до набувача цього об’єкта переходить право власності на таку частку. При вчиненні правочину, що передбачає перехід права власності на зазначений об’єкт, мають дотримуватися вимоги частини шістнадцятої цієї статті... ".

        3... У випадках, визначених абзацами першим - другим цієї частини, рішення відповідних органів про передачу об’єкта нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкта незавершеного будівництва до державної, комунальної власності мають передбачати передачу права власності на земельну ділянку, на якій розміщений відповідний об’єкт, із зазначенням її кадастрового номера.

        7. У випадках та порядку, визначених частинами першою і другою, абзацами першим і другим частини третьої, частиною четвертою, абзацами першим і другим частини п’ятої цієї статті, документи, що підтверджують набуття права власності, права оперативного управління, господарського відання на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду, об’єкт незавершеного будівництва чи частку у праві спільної власності на такий об’єкт), є підставою для державної реєстрації переходу до набувача права власності або права користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об’єкт.

        8. Істотною умовою договору, на підставі якого набувається право власності (частки у праві спільної власності) на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, пов’язаного з переходом права власності (крім державної, комунальної власності) на земельну ділянку або прав оренди, емфітевзису, суперфіцію земельних ділянок усіх форм власності, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на такий об’єкт.

        ... 11. Якщо об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), інша будівля або споруда), об’єкт незавершеного будівництва розміщений на земельній ділянці державної або комунальної власності, що не перебуває у користуванні, набувач такого об’єкта нерухомого майна зобов’язаний протягом 30 днів з дня державної реєстрації права власності на такий об’єкт звернутися до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу йому у власність або користування земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, що належить йому на праві власності, у порядку, передбаченому статтями 118, 123 або 128 цього Кодексу.

        Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, зобов’язаний передати земельну ділянку у власність або користування набувачу в порядку, встановленому цим Кодексом.

        Пропущення строку подання клопотання, зазначеного в абзаці першому цієї частини, не може бути підставою для відмови набувачу (власнику) такого об’єкта у передачі йому у власність або користування земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт... ".

        Всего доброго, удачи Вам!

        • Михаил Клієнт 2 роки тому

          Земля не приватизована. Її потрібно приватизувати!

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Михаил!

            Не приватизировать, а оформить право собственности на земельный участок, как собственник недвижимого имущества - жилого дома, который находится на этом земельном участке, в связи с изменениями в статью 120 Земельного кодекса Украины (указано и расписано мною выше).

            Детальнее расписано здесь:

            https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Михаил!

        Присвоение кадастрового номера - обязательная составляющая процесса приватизации, оформления прав собственности, урегулирования договорных отношений, которое осуществляется путем государственной регистрации земельного участка в Государственном земельном кадастре.

        Кадастровый номер присваивается земельному участку независимо от формы собственности.

        В случае перехода права собственности на земельный участок от одного лица к другому, возникновения других, кроме права собственности, вещных прав на земельный участок, других сведений о нем - кадастровый номер не меняется.

        Для присвоения кадастрового номера необходимо обратиться в Государственную службу Украины по вопросам геодезии, картографии и кадастра (Госгеокадастр) и передать на рассмотрение пакет документов:

        • заявление установленной формы ( в бумажной или электронной форме) о государственной регистрации земельного участка;
        • оригинал документации по зелеустройству, которая является основанием для формирования земельного участка;
        • документацию по землеустройству, которая является основанием для формирования земельного участка в форме электронного документа.

        Документы могут предоставляться:

        • заявителем лично или уполномоченным им лицом;
        • отправляться по почте ценным пистмом с описью вложения и уведомлением о вручении;
        • в электронной форме с помощью средств телекоммуникационной связи;
        • по доверенности, удостверенной нотариально.

        Сроки рассмотрения:

        Государственный кадастровый регистратор в течение 14 дней со дня регистрации заявления осуществляет государственную регистрацию земельного участка или предоставляет заявителю мотивированный отказ в государственной регистрации.

        В подтверждение государственной регистрации земельного участка, заявителю безвозмездно выдается извлечение из Государственного земельного кадастра.

        Согласно Заключительным и переходным положениям Закона Украины "О Государственном земельном кадастре" в случае, если сведения о земельных участках, право собственности на которые возникло до 2004 года, не внесенны в Государственный реестр земель, их государственная регистрация осуществляется на основании технической документации по землеустройству относительно установления (возобновления) пределов земельного участка в натуре (на местности) по заявлению их владельцев.

        Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Вам необходимо оформить доверенность на кого-либо в Украине (но не на племянницу, т.к. Вы будете переоформлять на нее дом).

    Доверенное лицо оформит все документы на дом и землю, а затем продаст или подарит его Вашей племяннице (что Вы укажете в доверенности).

    Рекомендую данную доверенность о праве на представление интересов при продаже дома, сделать и удостоверить в Консульстве Украины в России, дабы избежать перевода и иных формальностей. Данную доверенность, перешлите почтой.

    Также Вы можете оформить доверенность на продажу дома у любого нотариуса в РФ на гражданина Украины. От доверителя нотариусу будет достаточно предоставить данные (ф.и.о.) доверенного лица. Такая доверенность является действительной согласно условиям Минской конвенции для совершения всех нотариальных действий от имени гражданина РФ на территории Украины.

    При этом, при сделке кроме доверенности, нужно иметь при себе паспорт гр.Украины, ИНН, оригиналы документов про право собственности на дом.

    • Михаил Клієнт 2 роки тому

      Это все и так понятно, но дом не продать и не подарить без кадастрового номера на землю. Как его получить и есть ли такая возможность

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Конституцией Украины, а именно частью 1 ст. 26, все иностранные граждане и те, кто не имеет гражданства, но находятся на территории страны и это подтверждено законом, могут пользоваться теми же привилегиями и свободами, что и украинцы. Исключение составляют ситуации, оговоренные отдельными законами.

    Согласно со ст. 374 Гражданского кодекса (ГК) Украины иностранцы или лица без гражданства имеют право на приобретение в собственность земельных участков. А если обратиться к ст. 377 ГК, иностранцы при приобретении частного дома автоматически получают права на землю, на которой он стоит. Целевое назначение при этом не меняется.

    В Земельном кодексе (ЗК) Украины частью 2 ст. 81 предусмотрено право собственности для граждан других государств в следующих случаях:

    • участок имеет не сельскохозяйственное назначение;
    • на территории находится недвижимое имущество, субъектом права собственности которой является иностранец.

    Переход в собственность осуществляется методами описанными в законодательстве. То есть через куплю-продажу, дарение, обмен или договор ренты. Также может быть оформлена процедура передачи по наследству.

    Сделайте доверенность на Оформление земельного участка под домом, который Вам принадлежит.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Иностранные граждане участвовать в бесплатной приватизации земельных участков не могут. Они могут либо приобретать (выкупать) их либо получить по договору дарения, обмена или по наследству.

    Ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    • Михаил Клієнт 2 роки тому

      Тоесть мы в тупике, верно?

      • Бондарь Владимир Борисович
        12%
        Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

        Нет, выход из "тупика" есть. Действительно, для продажи или дарения дома нужен кадастровый номер. Но это не значит, что нужно оформлять право собственности на землю. Кадастровый номер - это просто своего рода "идентификатор" сформированного земельного участка. Получить кадастровый номер можно без приватизации земли однако с одним условием: дом должен быть обязательно узаконенным, на него должны быть все правоустанавливающие документы.

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Михаил, здравствуйте. Действительно, для продажи или дарения дома нужен кадастровый номер. Но это не значит, что нужно оформлять право собственности на землю. Кадастровый номер - это просто своего рода "идентификатор" сформированного земельного участка. Получить кадастровый номер можно без приватизации земли однако с одним условием: дом должен быть обязательно узаконенным, на него должны быть все правоустанавливающие документы. В противном случае получается решение органов местного самоуправления о разрешении разрабатывать проект отвода, одним из этапов этой процедуры и является присвоение кадастрового номера.

    Перечень документов необходимых для присвоения кадастрового номера БЕЗ ГОСУДАРСТВЕННОГО АКТА:

    • Копия паспорта и кода всех собственников дома;
    • Копия технического паспорта на дом (при наличии);
    • Нотариально заверенная копия документа подтверждающего право собственности на дом (договор купли продажи или свидетельство о праве наследства или дарственная и т.д. (при наличии);
    • Нотариально заверенная копия «Витяга з державного реєстру прав на нерухоме майно», обычно он подшивается к договору купли продажи или свидетельству о праве наследства или дарственной и т.д. (при наличии);
    • Справка с БТИ (эта справка о том что под дом Решением Исполкома ранние уже отводилась определенная площадь земли, и к этой справке подшивается архивная копия старого решения).

    Заказываете у землеустроительной организации имеющей соответстующую лицензию изготовление технической документаци по восстановлению границ земельного участка.

    Процедура присвоения кадастрового номера:

    1) гелдезическая съемка;2) Составление акта согласования границ; 3) Разработка технической документации; 4) Согласование технической документации в «Управлінні Держгеокадастру», по итогу собственник получает «Витяг з державного земельного кадастру» с кадастровым номером; 5) Регистрация вытяга (у любого нотариуса).

    Все это может сделать сдесь человек, которому будет оформлена доверенность. Главное в доверенности прописать правильно полномочия, что именно может делать поверенный.

    В принципе, все это можно сделать достаточно быстро, но главное, если документы на дом в порядке.

    Надеюсь консультация будет Вам полезной. Будут дополнительные вопросы - обращайтесь лично через сайт (зеленая кнопка рядом с фото "обратиться").

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Михаил!

    Никакого тупика нет.

    Необходимо не приватизировать, а оформить право собственности на земельный участок, как собственник недвижимого имущества - жилого дома, который находится на этом земельном участке, в связи с изменениями в статью 120 Земельного кодекса Украины (указано и расписано мною выше).

    Детальнее расписано здесь:

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    При наличии вопросов обращайтесь через "Звернутися".

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    На каком основании Вы владеете домом?

    Какие есть документы на дом и на каком основании выделялись земля под застройку?

    Какого года дом?

    Переоформить дом без оформленной земли невозможно.

    Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    • Михаил Клієнт 2 роки тому

      Дому более 100 лет.

      Из документов:

      Свидетельство про право на спадщину

      Домовая книга

      Инвентаризационное дело в БТИ

      • Бондарь Владимир Борисович
        20%
        Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

        Михаил, свидетельство о праве на наследство и есть правоустанавливающий документ.

        Дом можно продать без приватизации земли, она при этом остается коммунальной. Вам нужно обратиться в Держкомзем за справкой, что земля не приватизирована. Согласно ГКУ обязательное условие договора – наличие кадастрового номера. Для его присвоения следует обратиться землеустроительную организацию, которая занимается разработкой технической документации. При заключении договора на продажу нотариусу необходимы такие документы:

        • подтверждение кадастрового номера (это сделает Вам землеустроительная организация);
        • правоустанавливающие документы на дом;
        • техпаспорт на дом;
        • оценка;
        • справка о составе семьи;
        • паспорт и код продавца и покупателя.
    Адвокат Евгений Александрович
    18%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Михаил!

    "Дому более 100 лет.

    Из документов:

    Свидетельство про право на спадщину

    Домовая книга

    Инвентаризационное дело в БТИ"?

    - Всё верно, иностранец на законных основаниях получил право собственности по статье 81 Земельного кодекса Украины:

    ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text

    "Стаття 81. Право власності на землю громадян...

    3. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі:...

    в) прийняття спадщини".

    Теперь есть возможность оформить право собственности на земельный участок, как собственник недвижимого имущества - жилого дома, который находится на этом земельном участке, в связи с изменениями в статью 120 Земельного кодекса Украины:

    ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text

    "Стаття 120. Перехід права на земельну ділянку у разі набуття прав власності, господарського відання, оперативного управління на об’єкт нерухомого майна (крім багатоквартирного будинку), об’єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній

    1. У разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об’єкта до набувача такого об’єкта без зміни її цільового призначення. У разі якщо відчужувачу (попередньому власнику) такого об’єкта належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку, до набувача цього об’єкта переходить право власності на таку частку. При вчиненні правочину, що передбачає перехід права власності на зазначений об’єкт, мають дотримуватися вимоги частини шістнадцятої цієї статті... ".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Что в Свидетельстве о наследстве сказано про дом и участок под ним?

    Когда Вы вступили в Наследство?

    Возможно необходимо будет поднимать архивы по выделению земли под застройку.

    К лицу, которое приобрело право собственности на жилой дом (кроме многоквартирного), здание или сооружение, переходит право собственности, право пользования на земельный участок, на котором они размещены, без изменения его целевого назначения в объеме и на условиях, установленных для прежнего землевладельца (землепользователя).

    Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    • Михаил Клієнт 2 роки тому

      Вот ссылка с текстом http://joxi.ru/Vm6wn1WI3RWg82

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Исходя из Свидетельства, Вы получили в наследство дом и земельный участок.

    Вам необходимо теперь это все правильно оформить (я так понял, что Вы не занимались переоформлением документов).

    Давайте доверенность и пусть Ваш представитель занимается этими вопросами.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    чтобы оформить дом на племянницу или на кого то другого -дарение , купля - продажа - изначально нужно оформить документы на дом и на землю (кадастровый номер) й и только после этого можно будет переоформить

    можно на кого то оформить доверенность - чтоб этот человек оформил все документы

    но оформление самого договора - только на третье лицо

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Михаил!

    На основании Ваших комментариев, могу сказать, что у вас вопрос глубже и шире, нежели вы расписали.

    Переписать можно если, что то на человеке записано (оформлено как право собственности), а если у вас приватизации нет, то к вопросу необходимо подходить с другой стороны, абсолютно.

    Набирайте.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text; Закон вступил в силу 03.08.2004г.)):

    "Стаття 4. Речові права та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації

    1. Державній реєстрації прав підлягають:

    1) право власності та право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язання на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва;...

    Стаття 5. Нерухоме майно, щодо якого проводиться державна реєстрація прав

    1. У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення...

    3. Право власності на житловий будинок, будівлю, споруду, а також їх окремі частини може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності чи інше речове право на земельну ділянку, на якій вони розташовані...

    Стаття 6. Система органів та суб’єкти, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав

    1. Організаційну систему державної реєстрації прав становлять:...

    3) державні реєстратори прав на нерухоме майно (далі - державні реєстратори)...

    Стаття 10. Державний реєстратор

    1. Державним реєстратором є:

    1) громадянин України, який має вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації прав;

    2) нотаріус;...

    Стаття 27. Підстави для державної реєстрації прав

    1. Державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі:...

    3) свідоцтва про право на спадщину, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката;...

    Стаття 32. Надання інформації з Державного реєстру прав

    1. Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених цим Законом.

    2. Для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі...

    Порядок надання інформації з Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України...".

    Земельный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text):

    "Стаття 120. Перехід права на земельну ділянку у разі набуття прав власності, господарського відання, оперативного управління на об’єкт нерухомого майна (крім багатоквартирного будинку), об’єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній

    1. У разі набуття права власності на об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об’єкта до набувача такого об’єкта без зміни її цільового призначення...

    7. У випадках та порядку, визначених частинами першою і другою, абзацами першим і другим частини третьої, частиною четвертою, абзацами першим і другим частини п’ятої цієї статті, документи, що підтверджують набуття права власності, (свидетельство о праве на наследство - прим.авт.)... є підставою для державної реєстрації переходу до набувача права власності або права користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об’єкт..."

    "ПОРЯДОК надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%...; Порядок вступил в силу 01.01.2016г.):

    "2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

    надавач інформації з Державного реєстру прав - державний реєстратор прав на нерухоме майно (далі - державний реєстратор), адміністратор центру надання адміністративних послуг або помічник нотаріуса...

    10. Для отримання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі особа, яка бажає отримати таку інформацію, звертається до будь-якого надавача інформації з Державного реєстру прав...

    15. Інформація з Державного реєстру прав в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія) або на підставі договорів про надання сервісної послуги, укладених з технічним адміністратором Державного реєстру прав, через інші інформаційні системи, що забезпечують ідентифікацію користувача з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри (далі - інформаційні системи), надається особі, яка бажає отримати таку інформацію та ідентифікована з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

    Во-первых, неизвестна дата выдачи свидетельства о праве на наследство н дом.

    Во-вторых, предварительно необходимо получить информацию из Реестра вещных прав на недвижимое имущество касательно дома. За информацией из Реестра может обратиться любое лицо, обратившись, в частности, к помощнику нотариуса. В случае отсутствия сведений в Реестре по основаниям свидетельства о праве на наследство следует обратиться к нотариусу о внесении этих сведений в Реестр.

    В-третьих, на основании свидетельства о праве на наследство к наследнику перешло право пользования земельным участком, на котором находится дом. При этом, право пользования земельным участком также подлежит регистрации в Реестре, без приватизации земельного участка и присвоения ему кадастрового номера.

    В-четвертых, после отчуждения дома племяннице в Реестре за ней будет зарегистрировано право собственности на дом и право пользования земельным участком.

    В-пятых, племянница потом вправе приватизировать земельный участок, после чего в Реестре будет зарегистрировано право собственности на этот земельный участок.

    В-шестых, консульские учреждения выполняют, в том числе, нотариальные функции (нормативку не привожу), т.е. наследник дома, гражданин РФ вправе обратиться в Консульство Украины в РФ для совершения сделки отчуждения дома в пользу племянницы.

    Гончаренко Константин
    18%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня !

    ознайомившись з усіма деталями виходячи з даних документу можу сказати , що громадянин РФ законно отримав у спадок і будинок і земельну ділянку в межах нього , все , що йому тепер необхідно це:

    укласти довіреність на оформлення документів у консульстві України у РФ та направити її в Україну представнику , далі представник робить нотаріально завірений переклад на українську мову і вчиняє всі дії з реєстрації, щоб вона пройшла добре іноземець укладає у консульстві також договір дарування на бажану особу і направляє в Укрїну , далі представник робить переклад на державну мову і з документами оформлює і будинок і землю в межах будинку на себе.

    консульська установа є уповноваженою вчиняти нотаріальні послуги у повному обсязі

    свідоцтво про право на спадщину є правовстановлюючим документом на будинок, а отже земля в межах будинку теж має перейти власнику , нехай представник власника займеться цим питанням за довіреністю.

    власнику підійде оформлення генеральної довіреності з повним спектром прав та обов язків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    щодо переходу земельної ділянки:

    Загальні положення про перехід права на земельну ділянку

    Чинне земельне та цивільне законодавство імперативно передбачає перехід права на земельну ділянку в разі набуття права власності на об'єкт нерухомості, що відображає принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі або споруди, який хоча безпосередньо і не закріплений у загальному вигляді в законі, тим не менш знаходить свій вияв у положеннях статті 377 Цивільного кодексу України та статті 120 Земельного кодексу України.

    Так, відповідно до цих статтей, до особи, яка набула право власності на жилий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

    Виходячи з цього, логічним є наступне положення: у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти.

    Отже, перехід майнових прав до іншої особи зумовлює перехід до неї і прав на ту частину земельної ділянки, на якій безпосередньо розташований відповідний об`єкт нерухомості, та частини земельної ділянки, яка необхідна для його обслуговування (Постанова Великої Палати Верховного Суду від 04 грудня 2018 року у справі № 910/18560/16).

    УВАГА! Набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду та перехід права на земельну ділянку –це два окремі правочини.

    Щодо договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, то істотною умовою його укладення є наявність кадастрового номера земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на жилий будинок, будівлю або споруду.

    Виходячи з цього, не можна продати жилий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на земельній ділянці, якій не присвоєно кадастрового номера.

    Відповідно до ч. 4 ст. 120 Земельного кодексу України: у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

    Щодо договору про перехід права на земельну ділянку, то тут варто звернути увагу на те, що особи, які набули права власності на будівлю чи споруду стають власниками чи користувачами земельної ділянки, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

    Варто зазначити, що відсутність права власності чи договору оренди на земельну ділянку, якій присвоєно кадастровий номер, не є перешкодою в укладенні договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на такій земельній ділянці. Проте, в такому випадку не діятиме згадане вище положення про перехід до нового власника права власності, права користування на земельну ділянку в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача), оскільки попередній власник жилого будинку, будівлі або споруди не мав жодних прав на земельну ділянку. Саме така позиція міститься у Постанові Верховного Суду України у справі №127/10011/18.

    Окремі положення щодо договору оренди землі під час переходу права на земельну ділянку

    Враховуючи непоодиноку практику Верховного Суду щодо переходу права на земельну ділянку при переході права власності на нерухоме майно в розмірі укладеного договору оренди землі, варто звернути уваги на певні юридичні аспекти.

    По-перше, відповідно до ст. 7 Закону України "Про оренду землі" договір оренди земельної ділянки при цьому не перестає діяти, а право оренди продовжує існувати у тому ж обсязі та на тих же умовах, що й до відчуження нерухомості. Змінюються лише дані про особу орендаря. Водночас факт державної реєстрації змін про особу орендаря не впливає на вже зареєстроване право оренди: не змінює і не припиняє його. Новий власник будівлі може ініціювати внесення таких змін для уникнення спірних ситуацій з орендодавцем землі або з іншою метою, коли відомості про нього як орендаря необхідні для широкого загалу.

    У розумінні наведених положень законодавства при виникненні в іншої особи права власності на жилий будинок, будівлю або споруду (відповідно до договору, який містить необхідні за законом істотні умови), право попереднього власника або користувача припиняється в силу прямої вказівки закону без припинення у цілому договору оренди земельної ділянки. Відповідно, новий власник об'єкта нерухомості, якому переходить право оренди, набуває права оренди за чинним договором оренди, а не у порядку повторного надання земельної ділянки, тобто має місце заміна сторони у зобов'язанні. Право оренди земельної ділянки державної або комунальної власності, наданої для здійснення проекту на умовах державно-приватного партнерства, у тому числі на умовах концесії, переходить до нового приватного партнера, концесіонера у разі зміни приватного партнера, концесіонера.

    Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 07.11.2018 у справі №910/20774/17.

    При цьому Верховний Суд наголошує, що у разі переходу права власності на нерухомість заміна орендаря земельної ділянки у відповідному чинному договорі оренди землі відбувається автоматично, в силу прямої норми закону, незалежно від того, чи відбулося документальне переоформлення орендних правовідносин шляхом внесення змін у договір стосовно орендаря, оскільки переоформлення лише формально відображає те, що прямо закріплено в законі. ( Постанова КГС ВП від 27.02.2019 року у справі №913/661/17 )

    Чинне земельне та цивільне законодавство імперативно передбачає перехід права на земельну ділянку в разі набуття права власності на об'єкт нерухомості, що відображає принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі або споруди, який хоча безпосередньо і не закріплений у загальному вигляді в законі, тим не менш знаходить свій вияв у правилах статті 120 ЗК України, статті 377 ЦК України, інших положеннях законодавства.

    Однак передбачений законодавцем принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі або споруди не знаходить належного втілення у нормах, які регулюють перехід прав на земельну ділянку при переході права власності на споруду, яка на ній розташована, коли такий об'єкт нерухомого майна знаходиться на земельній ділянці, що перебуває на праві постійного користування, зокрема, щодо об'єктів нерухомості, які мають режим військового майна. ( Постанова ВП ВС від 04.12.2018 року у справі №910/18560/16 )

    Також варто наголосити на постанові КГС ВС від 27.02.2019 року у справі № 913/661/17, яка передбачає положення щодо сплати орендної плати за договором оренди землі. Зокрема, покупець, який придбав нерухомість, автоматично набуває обов’язку сплачувати орендну плату на умовах договору оренди землі, укладеного із продавцем попри відсутність додаткової угоди про заміну сторони в зобов’язанні (!!!)

    Судова практика

    У даній категорії справ, варто звернути увагу на постанову ВСУ у справі за № 6-2225 цс16. Зокрема, правова позиція Верховного Суду України закріплює наступне. За змістом статті 377 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування. Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

    Згідно статті 120 ЗК України (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди. При відчуженні будівель та споруд, які розташовані на орендованій земельній ділянці, право на земельну ділянку визначається згідно з договором оренди земельної ділянки. У разі переходу права власності на будинок або його частину від однієї особи до іншої за договором довічного утримання право на земельну ділянку переходить на умовах, на яких вона належала попередньому власнику.

    При переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди.

    При переході права власності на будівлю або споруду до громадян або юридичних осіб, які не можуть мати у власності земельні ділянки, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташована будівля чи споруда.

    Зазначена норма закріплює загальний принцип цілісності об’єкту нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об’єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

    При цьому при застосуванні положень статті 120 ЗК України у поєднанні з нормою статті 125 ЗК України слід виходити з того, що у випадку переходу права власності на об’єкт нерухомості у встановленому законом порядку, право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно із виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об’єкти. Це правило стосується й випадків, коли право на земельну ділянку не було зареєстроване одночасно з правом на нерухомість, однак земельна ділянка раніше набула ознак об’єкта права власності.

    Ухвала від 30.07.2020 № 910/32643/15 Верховний Суд. Касаційний господарський суд

    Постанова від 03.04.2019 № 921/158/18 Верховний Суд. Велика Палата

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Михаил!

    Відповідно до ч. 2 ст. 81 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

    Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки у разі (ч. 3 ст. 81 Земельного кодексу України):

    а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами:

    • купівля-продаж – одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 Цивільного кодексу України);
    • дарування – одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ч. 1 ст. 717 Цивільного кодексу України);
    • рента – одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов'язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі (ст. 731 Цивільного кодексу України);
    • міна – кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар (ч.1 ст. 715 Цивільного кодексу України);

    б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;

    в) прийняття спадщини.

    ВИСНОВОК: у вашому випадку іноземець не набув право власності на земельну ділянку під будинком, адже згідно прикріпленого Вами свідоцтва про право на спадщину за законом спадкове майно складається лише з жилого будинку з надвірними будівлями (тобто, переходу права власності на земельну ділянку не відбулося).

    Тому не погоджуюся з думками колег, які радять оформити землю відповідно до ст. 81, 120 ЗК України.

    Гражданин России имеет право делать земельный участок на себя? Мне просто где то говорили что нужно по доверенности открыть на него ИНН в Украине и землю брать в оренду путем написания заявления в городской совете - Вам все правильно говорили, в даному випадку іноземний громадянин може лише брати цю земельну ділянку в оренду, оскільки наразі вона має статус комунального майна.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України