Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 09 лютого 2022, питання №55832 150₴

Чи можна подати заяву в загс якщо чоловік одружений?

Чоловік ожружений,але бажає одружитись з іншою жінкою.Якщо він подасть заяву в загс з іншою жінкою чи анулююється попередній шлюб?

Відповіді юристів (12)

    Юсько Іван Михайлович
    26.7%
    Юсько Іван Михайлович 2 роки тому

    Юрист, м. Рівне, 7 років досвіду

    Доброго дня, пані Оксана!

    Однозначно - ні. У реєстрації повторного шлюбу буде відмовлено.

    Варто обов'язково розірвати шлюб - через органи ДрАЦС (якщо згодні обоє і нема дітей) або шляхом подачі позову до суду (якщо жінка проти чи є діти).

    У разі потреби додаткових консультацій чи оформлення документів - звертайтесь через мій особистий профіль.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня!

    Ні, не анулюється.

    Для того, аби особа мала право повторно укладати другий (третій і так далі) шлюби, то спочатку необхідно провести державну реєстрацію розірвання шлюбу.

    Якщо подружжя не має дітей, то можна розлучитись через РАДС.

    Якщо діти є, тільки через суд.

    Висновок:

    Шлюб не анулюється. Його можна розірвати, але це за Вашої присутності як дружини.

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Оксана!

    "Чоловік ожружений, але бажає одружитись з іншою жінкою.Якщо він подасть заяву в загс з іншою жінкою чи анулююється попередній шлюб"?

    - Він не може бути офіційно двічі одружений, спочатку йому треба розірвати попередній шлюб.

    Подання заяви до РАЦСу не анулює попередній зареєстрований шлюб.

    Українським законодавством передбачено два способи розірвання шлюбу – через органи РАЦСу та через суд.

    Розлучення через РАЦС – коли спільних дітей немає та обоє з пари згодні на розлучення.

    Через суд – коли є діти, розлучення бажає лише хтось один з подружжя або ж сторони не мають можливості з’являтись до РАЦСу.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Подача заявления на бракосочетания, не разрывает предыдущий брак.

    Предыдущий бракможет быть расторгнут или через ЗАГС, или в судебном порядке.

    Расторжение брака в Украине может осуществляться во внесудебном и судебном порядках. Во внесудебном порядке брак расторгается органами регистрации актов гражданского состояния (органами РАГС). В таком порядке право расторгнуть брак имеют супруги, у которых нет детей, а также те, которые обоюдно согласны на расторжение брака.

    1. Для того, чтобы расторгнуть брак в указанном порядке, супругам необходимо обратиться в РАГС по месту регистрации проживания одного из них и лично подать заявление о расторжении брака (бланки такого заявления предоставляются в РАГСе). Важно отметить, что личная явка как мужа, так и жены в данном случае обязательна. В то же время семейным законодательством установлено, что если один из супругов из-за уважительной причины не может лично подать данное заявление, такое заявление (нотариально удостоверенное либо приравненное к нему) может подать второй из супругов.

    2. При подаче заявления о расторжении брака необходимо предъявить документы, удостоверяющих личность супругов (паспорта), оригинал свидетельства о заключении брака, а также оплатить государственную пошлину за подачу заявления о расторжении брака, поэтому стоит иметь в наличии учетный номер карточки плательщика налогов (идентификационный код), который предъявляется в банке при оплате данной пошлины.

    3. В результате на основании поданного супругами заявления о расторжении брака орган государственной регистрации актов гражданского состояния составляет запись о расторжении брака по истечению одного месяца от дня подачи заявления, если оно не было отозвано, с дальнейшим проставлением соответствующей отметки в паспортах супругов.

    4. Явка сторон по истечению месяца в орган государственной регистрации актов гражданского состояния также обязательна, но в случае, если один из супругов не может явиться в указанный срок, им может быть подано заявление о рассмотрении заявления о расторжении брака без его участия.

    5. Законом дополнительно установлено исключение относительно правила обязательной подачи заявления о расторжении брака двумя супругами. В частности, органом регистрации актов гражданского состояния брак может быть расторгнут и на основании заявления лишь одного из супругов. В данном случае речь идет о частном случае, когда второй из супругов признан без вести пропавшим или недееспособным. Соответственно, такой супруг не может изъявить волю о расторжении брака вследствие психической невозможности ее сформулировать (если супруг недееспособен) либо же в силу физического отсутствия (если супруг признан без вести пропавшим).

    Расторжение брака в судебном порядке

    Что касается судебного порядка расторжения брака, то указанный может осуществляться в двух направлениях.

    1. Расторжение брака в судебном порядке может иметь место на основании общего заявления супругов, у которых есть дети. Указанное заявление подается в суд по зарегистрированному месту проживания жены/мужа.

    Заявление, поданное супругами, рассматривается судом в порядке отдельного производства, поскольку спор в данном случае отсутствует. Вместе с заявлением о расторжении брака супруги также подают:

    • оригинал свидетельства о браке;
    • копии свидетельств о рождении детей;
    • справку о заработной плате (доходах) сторон;
    • письменный договор о том, с кем из них будут проживать дети, какое участие в обеспечении условий их жизни будет брать тот из родителей, который будет проживать отдельно, а также об условиях осуществления им права на личное воспитание детей.

    Отмечается, что договор между супругами о размере алиментов на ребенка должен быть нотариально удостоверен. На основании поданного заявления суд выносит решение о расторжении брака, если будет установлено, что заявление о расторжении брака соответствует воле супругов. В свою очередь судом устанавливается, не нарушаются ли личные и имущественные права мужа и жены, а также права их детей.

    В указанном порядке также стоит обратить внимание на сроки принятия судом решения о расторжении брака. Так, законодательством установлено, что суд выносит решение по истечению месяца от того дня, когда было подано заявление о расторжении брака. До окончания данного срока жена и муж имеют право отозвать заявление о расторжении брака.

    2. Другое направление порядка расторжения брака в судебном порядке является наиболее распространенным. В частности, речь идет о расторжении брака на основании искового заявления одного из супругов. В данном случае инициатором развода является только муж или жена и, соответственно, существует спор между супругами.

    Ангеліна
    Ангеліна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 4 роки досвіду

    Доброго дня!

    Ні, попередній шлюб не анулюється. Чоловік повинен розірвати попередній шлюб і лише потім подавати заяву на реєстрацію нового шлюбу.

    Новий шлюб чоловіка не буде зареєстрований, поки він не розірве попередній.

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    особі буде відмовлено у реєстрації нового шлюбу , поки інший не буде розірвано добровільно, або у судовому порядку

    Витяг з сімейного Кодексу( коротко)

    Глава 11

    ПРИПИНЕННЯ ШЛЮБУ

    Стаття 104. Підстави припинення шлюбу

    1. Шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим.

    2. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

    3. Якщо один із подружжя помер до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, вважається, що шлюб припинився внаслідок його смерті.

    4. Якщо у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу один із подружжя помер, вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.

    Стаття 105. Припинення шлюбу внаслідок його розірвання

    1. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя відповідно до статті 106 або одного з них відповідно до статті 107 цього Кодексу.

    2. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 цього Кодексу.

    3. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 цього Кодексу.

    Стаття 106. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей

    1. Подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу.

    Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя.

    2. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

    3. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Стаття 107. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного з подружжя

    1. Шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя:

    1) визнаний безвісно відсутнім;

    2) визнаний недієздатним.

    2. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Стаття 108. Визнання розірвання шлюбу фіктивним

    1. За заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійснене відповідно до положень статті 106 цього Кодексу, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім’єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. {із змінами, внесеними згідно із Законом N 2398-VI від 01.07.2010 }

    На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються органом державної реєстрації актів цивільного стану.

    Стаття 109. Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей

    1. Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    2. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    3. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

    4. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

    Стаття 110. Право на пред’явлення позову про розірвання шлюбу

    1. Позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.

    2. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    3. Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

    4. Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

    5. Опікун має право пред’явити позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.

    Стаття 111. Заходи суду щодо примирення подружжя

    1. Суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

    Стаття 112. Підстави для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя

    1. Суд з’ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя.

    2. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

    Стаття 113. Право на вибір прізвища після розірвання шлюбу

    1. Особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

    Стаття 114. Момент припинення шлюбу у разі його розірвання

    1. У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.

    2. У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#n...):

    "Стаття 25. Одношлюбність

    1. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

    2. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.".

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...):

    "II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    4. У державній реєстрації актів цивільного стану може бути відмовлено, якщо державна реєстрація суперечить вимогам законодавства України;...

    III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    2. Державна реєстрація шлюбу...

    5. Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

    Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України...

    10...За наявності передбачених законодавством перешкод для державної реєстрації шлюбу орган державної реєстрації актів цивільного стану відмовляє в його реєстрації і повинен викласти причину такої відмови в письмовій формі.".

    ---

    Як кажуть в таких випадках: коментар зайвий.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    нет конечно, заявление даже не примут пока не будет оформлен развод

    через загс - если нет несовершеннолетних детей и есть согласие супруги

    или

    через суд при наличии детей и без согласия супруги

    Обращайтесь через сайт или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы в суд

    С уважением Виктория Костромина

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Заяву подати то можна, але у нього її не примуть.

    Якщо він подасть заяву в загс з іншою жінкою чи анулююється попередній шлюб? - НІ

    У нас відсутнє таке поняття як анулювання шлюбу. Шлюб може бути або розірваний. або визнаний недійсним. Тому перед тим як подавати заяву з іншою жінкою. потрібно розірвати попередній шлюб.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання необхідно спочатку розлучитися, щоб мати можливість одружитися.

    Найшвидший спосіб це розлучення через РАЦС ,припинення шлюбу чоловіку і дружині необхідно подати до РАЦС такі документи:

    спільна заява подружжя

    свідоцтво про шлюб

    паспорт

    Складніший шлях розлучення через суд

    Коли між подружжям не досягнуто згоди щодо порядку розірвання шлюбу ( не згідний на розірвання шлюбу чоловік або дружина),з позовом про розірвання шлюбу може звернутись як дружина так і чоловік.

    Разом з позовною заявою про розірвання шлюбу потрібно подати ряд документів у двох примірниках, а саме:

    копія свідоцтва про народження дитини,

    квитанція про оплату судового збору,

    оригінал свідоцтва про шлюб,

    копія паспорта позивача,

    копія ідентифікаційного коду позивача.

    В позовній заяві позивач вказує об'єктивні обставини та причини розірвання шлюбу. Заява має відповідати нормам законодавства.

    Ще як варіант:

    визнання шлюбу недійсним

    Коло підстав, коли шлюб є недійсним (Стаття 39 Сімейного кодексу України):

    1. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі.

    Перебування хоча б однієї особи у іншому зареєстрованому шлюбі, яка одночасно зареєструвала повторний шлюб, є підставою недійсності названого повторного шлюбу. Зареєстрований повторний шлюб, у разі існування попереднього, "стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу". Документами, що свідчать про припинення попереднього шлюбу є: свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного із подружжя, рішення суду про оголошення особи, яка була чоловіком (дружиною) померлою, рішення суду про визнання шлюбу недійсним.

    2. Недійсним є шлюб, зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою Родичами про прямій лінії споріднення є особи, які походять один від одного: батьки і їх діти, дід, баба та їх внуки. Щодо поняття "рідний" брат та сестра, слід зазначити, що поняття рідні брати та сестри охоплюють споріднення як повнорідних, так і неповнорідних братів та сестер. Відповідно до положень ст. 26 Сімейного кодексу України у шлюбі між собою не можуть перебувати як повнорідні, так і неповнорідні брат та сестра. Названою статтею визначено, що повнорідними є брати та сестри, які мають спільних батьків, а неповнорідними є брати, які мають спільну матір або спільного батька.

    3. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною. Недійним є також шлюб з особою, яка визнана у законному порядку, тобто за рішенням суду, до реєстрації шлюбу недієздатною, причому рішення суду про визнання особи недієздатною на момент реєстрації шлюбу має набути законної сили (ст. 236 - 241 Цивільний процесуальний кодекс України).

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Оксана!

    Ні, не анулюється і не припинеться. Тільки факт подачі заяви на це не впливає.

    Подача нової заяви не скасовує поточний шлюб, і відповідно заяву у вас не приймуть.

    Звертайтесь, якщо залишились питання, буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Оксано!

    Чоловік ожружений,але бажає одружитись з іншою жінкою.Якщо він подасть заяву в загс з іншою жінкою чи анулююється попередній шлюб? - ні, не анулюється попередній і не укладеться новий.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 104. Підстави припинення шлюбу

    1. Шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим.

    2. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

    Стаття 105. Припинення шлюбу внаслідок його розірвання

    1. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя відповідно до статті 106 або одного з них відповідно до статті 107 цього Кодексу.

    Стаття 106. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей

    1. Подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу.

    Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя.

    2. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

    3. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Стаття 107. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного з подружжя

    1. Шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя:

    1) визнаний безвісно відсутнім;

    2) визнаний недієздатним.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України