Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 17 лютого 2022, питання №56211

Выпустят ли меня з страны з просрочиным кредитом?

Взял кредит долгое время не отдаю, щас хочу ехать за границу пустят ли меня на границе или могут завернуть?

Відповіді юристів (2)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Назар!

    Відповідно до ст. 33 Конституції України Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом (ст. 33 Конституції України ).

    Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».Статтею 6 зазначеного Закону встановлені всі підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України.

    Виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів (п.19 ч.3 ст.18 Закону України «Про виконавче провадження»).

    Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні (ч.3 ст. 441 Цивільного процесуального кодексу України).

    ВИСНОВОК: лише суд своєю ухвалою може встановити тимчасове обмеження у праві виїзду боржника - за межі України.

    Перевірити наявність такого судового рішення Ви можете за своїми ПІБ на сайті судової влади (https://court.gov.ua/fair/).

    Якщо консультація Вам допомогла, залишайте свій відгук.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Запрет на выезд за границу может быть установлен только на основании исполнительной надписи нотариуса или решения суда, по обращению исполнительной службы.

    Чтобы владеть ситуацией, Вы имеете право подать заявление в Государственную пограничную службу Украины для получения информации о наличии/отсутствии запрета на выезд за границу по указанным Вами основаниям (рассмотрение до 30 дней), либо по адвокатскому запросу по договору с адвокатом (срок рассмотрения 5 рабочих дней).

    При наличии вопросов или если нужна помощь, обращайтесь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України