Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 13 березня 2022, питання №58255 250₴

Развод по обоюдному согласию

Как быстро можно развестись через суд без несовершеннолетних детей и материальных претензий по обоюдному согласию? Или 30 дней через ЗАГС и не раньше?

Відповіді юристів (7)

    Савченко Олександр
    24%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    При відсутності дитини і взаємній згоді, розлучення через РАЦС є найпростішим варіантом припинення шлюбу в Україні. Для оформлення розлучення подружжю необхідно звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (прописки) одного з них. У РАЦСі потрібно заповнити спільну заяву про реєстрацію розірвання шлюбу.Крім особистої подачі подружжям заяв, ініціювати розлучення можна через інтернет-портал Мін’юсту, оформивши всі необхідні документи в online-режимі.

    Наявність неповнолітніх дітей від інших шлюбів не впливає на можливість розлучення в РАЦСі.

    Які строки розірвання шлюбу через РАЦС в Україні?

    Процедура оформлення розірвання шлюбних відносин через органи державної реєстрації актів цивільного стану займає один місяць. Саме стільки часу, відповідно до ч.2 ст.106 Сімейного кодексу України, відведено подружжю для відкликання заяви. Якщо бажання розлучитися за цей місяць не пропало, чоловік і дружина в призначений день зобов’язані з’явитися до РАЦСу для реєстрації розірвання шлюбу. При підтвердженні намірів, видається відповідне свідоцтво.

    Відкликання заяви одним з подружжя анулює можливість розлучення в РАЦСі. Якщо дружина або чоловік не згоден на розлучення і не хоче нікуди йти, ініціатор процесу повинен звертатися до районного суду і подавати позов про припинення шлюбних відносин (судова процедура).

    Дата державної реєстрації розірвання шлюбу може бути перенесена на інший день на письмове прохання подружжя, якщо вони з поважних причин не можуть з’явитися в орган державної реєстрації актів цивільного стану в установлений для них термін. Це регламентовано ч. 4 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».Важливо: термін перенесення розірвання шлюбу не може перевищувати один рік з дня подання заяви.

    Чи можна розлучитися у РАЦСі без присутності чоловіка або дружини?

    Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до ч. 1 статті 106 Сімейного кодексу другий з подружжя може подати заяву про розлучення від його імені. Для цього дружині і чоловіку необхідно самостійно заповнити свою частину заяви про реєстрацію розірвання шлюбу та завірити її у нотаріуса. За наявності такої «довіреності» розлучення відбувається без присутності чоловіка або жінки.

    Якщо чоловік або дружина заздалегідь знає, що не зможе прибути до РАЦСу для оформлення розлучення в призначений час, при подачі заяви (або протягом місяця після цього) слід письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про можливість розірвання шлюбу у відсутності одного з подружжя. Цей документ подається інспектору реєстраційної служби.

    При направленні письмового повідомлення, підпис на ньому повинен бути нотаріально посвідчений.

    Який перелік документів потрібен для розлучення в РАЦСі?

    Для припинення шлюбу чоловіку і дружині необхідно подати до РАЦС такі документи:

    • спільна заява подружжя
    • свідоцтво про шлюб
    • паспорт

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Микола!

    Швидше через РАЦС, враховуючи тривалий розгляд справи в суді.

    Розірвання шлюбу, відповідно до ст. 49 Цивільногго кодексу підлягає державній реєстрації та є актом цивільного стану, який вноситься до Державного реєстру актів цивільного стану. Існує декілька способів розірвати шлюб. Вибір конкретного залежить від обставин, таких як наявність дітей та спору між подружжям про те, хто буде піклуватись про дитину.

    Подружжя, яке не має дітей, має право подати до РАЦС заяву про розірвання шлюбу. Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву, то її, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя. Строк розгляду такої заяви - 1 місяць (ст. 106 Сімейного кодексу).

    Розлучення із поданням заяви до суду

    Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Такий договір має бути нотаріально посвідчений. Строк розгляду заяви судом - 1 місяць (ст. 109 СК). Після цього суд направляє рішення до РАЦС для проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. При цьому датою розірвання шлюбу буде вважатись дата набрання відповідним рішенням суду законної сили.

    Розірвання шлюбу, відповідно до ст. 295 ЦК, є підставою для зміни прізвища. Проте за бажанням особа може і не змінювати прізвище. Окрема процедура при розлученні - поділ майна, проте подружжя можуть її уникнути, якщо між ними немає спору з цього приводу.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Камілова Марина  Сергіївна
    20%
    Камілова Марина Сергіївна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго вечора)

    Найкращий варіант, звернення до РАГСу! Після спливу місячного терміну здійснюється державна реєстрація розірвання шлюбу! Чому найкращий варіант звернення до РАГСу, оскільки у вас наявна згода обох, немає неповнолітніх дітей та чітке дотримання органами державної реєстрації актів циавльного стану встановленого законодавством строку щодо розірвання шлюбу! Вам надається місячний строк фактично для остаточного вирішення питання щодо розірвання шлюбу ( можливо ви зміните своє рішення)! Підстав для скорочення місячного терміну для розірвання шлюбу законодавством не передбачено!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    Якщо є взаємна згода обох з подружжя, звертатись до суду потреби навіть немає.

    За взаємною згодою потрібно розлучатись через органи РАГС. В умовах воєнного часу звернутись можна до РАГСу навіть за місцем фактичного проживання.

    Так, доведеться почекати 30 днів, однак через суд швидше не буде, особливо в нинішних умовах.

    Необхідні документи для розлучення через РАГС:

    • заповнену за встановленою Мін’юстом України формою заяву, підписану обома з подружжя;
    • оригінал квитанції, яка підтверджує сплату держмита;
    • оригінал свідоцтва про шлюб.

    Успіхів Вам! Якщо є питання, звертайтесь!

    Пуха Наталія ТендерОк
    16%

    Доброго Вечора

    Погоджуюсь з колегами розлучення через РАГС це найшвидший спосіб

    У зв'язку з веденням військового стану судова система значно змінила режим роботи а саме переважно з тих справу, що слухаються вони слухаються в безпечному режимі без виклику сторін.

    Суд просто банально може не прийняти та зареєструвати вашу заяву на розлучення а ще й зважайте, що суд зобовязаний сторонам надати термін на примирення тому, сам початок суду і процес буде затяжний

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Через РАЦС якщо він працює - це ідеально та враховуючи ситуацію, що склалася в Україні є оптимальним варіантом.

    До того ж суди працюють лише у Львові , інші регіони проводять лише розгляд термінових справ , адже через воєнні дії у регіонах - це ускладнює роботу суду та інших державних органів.

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , вкажіть, що заперечень не маєте та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Николай!

    1) Оскільки і Ви, і ваша дружина згодні на розірвання шлюбу, то можна подати до суду спільну заяву про розірвання шлюбу. Тоді справа буде розглядатися в порядку окремого провадження, а не позовного. Так, при розірванні шлюбу за спільною заявою подружжя обов'язковою є наявність згоди між дружиною та чоловіком щодо розірвання шлюбу. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з’ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини.

    Враховуючи вимоги положень цивільного та сімейного законодавства, можна стверджувати, що у Заяві про розірвання шлюбу має бути зазначено дату і місце реєстрації шлюбу, мотиви розірвання шлюбу та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей.Також варто зазначити, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання Заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати Заяву про розірвання шлюбу (частина четверта статті 109 СК України).

    Зразок заяви про розлучення за спільною заявою подружжя:

    ZayavaSpilna1.png

    ZayavaSpilna2.png

    Зразок заяви про розгляд справи без участі сторін:

    ZayavaBezUchasti.png

    Зразок заяви про отримання рішення суду:

    ZayavaOtrymannyaRishennya.png

    2) Відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

    • У разі загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно прийматимуться рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом.
    • Справи, які не є невідкладними, розглядатимуться лише за наявності письмової згоди на це всіх учасників судового провадження.
    • Не можуть бути відкладеними судові засідання, на яких має розглядатися питання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
    • З метою забезпечення безпеки учасників судових процесів і відвідувачів судів припиняється проведення особистого прийому громадян керівництвом суду й обмежується допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань.
    • Якщо суд не припинив здійснювати судочинство, учасники судових процесів мають можливість подати заяву про відкладення розгляду справ у зв'язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема власних.

    Варто також ураховувати, що запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

    Оцените консультацию юриста, которая Вам наиболее помогла. Для этого нужно возле ответа юриста, под его фото, нажать зеленую галочку и выбрать процент оплаты -100%.

    Если возникнут дополнительные вопросы, пишите на mailmessage@ukr.net

    ВСЕГО ДОБРОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України