Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 02 квітня 2022, питання №60711 250₴

Можно ли вернуться в Украину гражданке России с видом на жительство в Украине

На днях выехали в другую страну из Украины, на границе Украины, гражданке Российской федерации с видом на жительство в Украине сказали что это "билет в один конец" и она больше не сможет вернуться в Украину, правда ли это?

Відповіді юристів (4)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Здравствуйте!

    Учитывая тот факт, что у вас вид на жительство в Украине, вас обязаны будут пропустить в Украину. Кроме того, ограничений для въезд граждан РФ в Украину не через границу с РФ НЕТ. Поэтому вам не за что волноваться.

    Если будут проблемы на границе - рекомендую такой алгоритм.

    1. Требуйте письменное решение об отказе в пересечении границы.

    2. Вызывайте полицию!

    3. Письменная жалоба руководителю поста!

    4. Жалоба на горячую линию Госпогранслужбы Украины (Служба «Доверие»:; +38(044)527-63-63 Телефон доверия - 1598)

    5. Жалоба на Правительственную Горячую линию 1545 г.

    Если остались вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Если вы не гражданин страны и не имеете прописку в местности – непосредственного участника конфликта (Россия, Беларусь, территория Крыма, ОРДЛО), достаточно иметь при себе, как и ранее, следующие документы:

    · действительный паспорт,

    · въездную визу (не касается стран, с которыми у нас безвиз, а цель пребывания не является рабочей, учебой и пр.),

    - ВНЖ;

    · подтверждение цели запланированного пребывания и финансового обеспечения на его время, обратный билет (если есть). Если едете помогать родственникам, желательно иметь документ, который фиксирует вашу связь.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Здравствуйте, Мария!

    Поскольку у Вас есть действующий вид на жительство в Украине, никто не может Вам запретить въезд в эту страну, и любое действие пограничников в этом контексте будет незаконным.

    Во всяком случае, каких-либо изменений в украинском законодательстве по этому поводу нет.

    В законе четко указано, что иностранцы с постоянным и временным видом на жительство имеют следующи права:

    "Иностранцы, пребывающие на территории Украины, независимо от законности их нахождения в стране получают право на признание их правосубъектности и базовых прав и свобод человека.

    Иностранные граждане обязаны неукоснительно соблюдать Конституцию и украинские законы, а также прочие нормативно-правовые акты, и не посягать на права и свободы, честь и достоинство других людей, интересы общества и государства.

    Иностранцы с оформленным как временным видом на жительство в Украине, та и постоянным ВНЖ могут беспрепятственно и без всяких ограничений покидать территорию украинского государства и въезжать в Украину повторно.

    Все иностранцы несут ответственность перед законом при совершении криминальных, административных и прочих правонарушений. Выполнив все необходимые условия, иностранцы с постоянным видом на жительство в Украине имеют право претендовать на гражданство Украины".

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Поки ваша посвідка на проживання діє ви маєте право знаходитись і перетинати кордон України.

    Надалі можете подати до ДМС України письмове зобов язання про припинення та відмову від громадянства РФ , ТА розпочати процедуру набуття громадянства України за ст. 8 чи 9 ЗУ Про громадянство.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України