Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 03 квітня 2022, питання №60811

Не выплата ЗП в военное время

Здравствуйте, ситуация следующая. Работодатель не выплачивает ЗП за февраль. Говорит что условием выплаты есть написание мной заявления на отпуск за свой счёт с начала марта по конец апреля (узнал я об этом в конце марта) и написания заявления на увольнение по собственному желанию без даты. Отказываются выплачивать даже минималку, какие могут быть рычаги давления на работодателя в твоей ситуации?

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Примушення до подання заяви про відпустку звичайно є неприпустимим. Новим законом про трудові відносини передбачено "можливість" не виплачувати зарплату роботодавцем, але є умова - роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Крім того, звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства. В Вашому випадку, з огляду на зміст запитання, таких підстав немає.

    Важелів впливу наразі у Вас майже немає. Звернення до Держпраці буде малоефективним для оперативного реагування - перевірку вони зараз проводити не будуть. Звернення до суду з метою оскарження звільнення також не найкращий вихід, оскільки не всі суди працюють, а ті, що працюють, зайняті розглядом першочергових справ, зокрема, кримінальних.

    Позитивним у такому звільненні буде лише те, що Ви зможете після перемоги оскаржити відповідне звільнення та отримати компенсацію середнього заробітку за час прогулу.

    Я вище вказував, що скарги до Держпраці малоефективні для негайного вирішення ситуації, але після припинення воєнного стану всі звернення Держпраці будуть розглянуті.

    Якщо необхідна більш детальна консультація - звертайтеся через кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України