Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 12 квітня 2022, питання №61724

Угрожают уволить начальник

Здрастуйте. Я от войны на Украине, уехала с детьми а Польшу. 25.04 заканчивается, срок моего отпуска за свой счёт и начальник не хочет продлевать мой срок отпуска за свой счёт и угрожает увольнением, аргументируя тем, что на моё рабочее место претендует новый сотрудник. Подскажите пожалуйста как мне правильно поступить в сложившейся ситуации? Я после войны, хочу вернуться на Украину и на свою работу

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    В умовах воєнного стану роботодавець має право Вас звільнити після закінчення відпустки без збереження заробітної плати.

    Стаття 5. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

    1. У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    2. У період дії воєнного стану норми статті 43 Кодексу законів про працю України не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

    Вам потрібно або повертатись до України та виходити на роботу, або домовлятись про продовження відпустки без збереження.

    ТАКОЖ ВИХОДОМ ДЛЯ ВАС МОЖЕ БУТИ ПРИЗУПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ.

    Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

    3. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    У ТАКОМУ ВИПАДКУ ВАШ РОБОТОДАВЕЦЬ МОЖЕ ПРИЙНЯТИ НА ВАШЕ МІСЦЕ ІНШОГО ПРАЦІВНИКА ДО ВАШОГО ПОВЕРНЕННЯ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально через "Звернутись"!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України