Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 20 квітня 2022, питання №62431 150₴

Можно ли получить специальность в ПТУ и права если лежал в ПНД?

Можно ли пойти в ПТУ получить специальность и права если лежал в ПНД?
Учился в колледже окончил 11 клласов.

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Здравствуйте, Дмитрий!

    По поводу обучения, это 100 % процентов возможно и даже приветствуется. Там по надобности могут подобрать индивидуальное обучение.

    Что касается прав, то тут все будет зависить от результатов медицинской комиссии кандидата. Все решается в индивидуальном порядке, о чем свидетельствует:

    Стаття 15. Основні положення щодо допуску до керування транспортними засобами

    Кожний громадянин, який досяг визначеного цим Законом віку, не має медичних протипоказань та пройшов повний курс навчання за відповідними програмами, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії.

    ...

    Перелік медичних протипоказань (захворювань і вад), за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я.

    Затверджено

    Наказ Міністерства

    охорони здоров'я України

    24.12.99 N 299

    Зареєстровано в Міністерстві

    юстиції України

    20 січня 2000 р.

    за N 31/4252

    Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути

    допущена до керування відповідними транспортними засобами

    ...

    Категорія "В" транспортних засобів - автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг (7700 фунтів) і кількість сидячих місць яких, крім сидіння водія, не перевищує восьми

    29. Хронічні психічні захворювання і стани, що прирівнюються до них і потребують обов'язкового диспансерного динамічного спостереження. Епілепсія та синкопальні стани. Питання про допуск осіб з вираженими формами пограничних нервово-психічних розладів, пограничної розумової відсталості, затримками розумового розвитку вирішуються в індивідуальному порядку.

    ВСЕ ЗАВИСИТ ОТ РЕЗУЛЬТАТОМ КОМИССИИ.

    уДАЧИ!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%

    Добрий ранок, Дмитре!

    Згідно ст. 5 про право на здобуття професійної (професійно-технічної) освіти Закону України «Про професійно-технічну освіту»

    "Громадяни України мають рівні права на здобуття професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до своїх здібностей і нахилів. Обмеження допускаються за медичними та віковими показниками, а також показниками професійної придатності, що визначаються Кабінетом Міністрів України".

    Для вступу до професійно-технічних навчальних закладів необхідні такі документи:

    1. заява на ім’я директора навчального закладу;
    2. оригінал документу про базову загальну середню освіту (свідоцтво) та додаток або оригінал документу про повну загальну середню освіту (атестат) та додаток;
    3. свідоцтво про народження (для осіб, які за віком не мають паспорта) + копія;
    4. паспорт (за наявності) + копія;
    5. медична довідка за формою 086-у;
    6. довідка про реєстрацію місця проживання/перебування;
    7. довідка з місця проживання сім’ї та реєстрація;
    8. ідентифікаційний код + копія;
    9. 6 фотокарток розміром 3 х 4 см.

    Форма №086/о «Медична довідка (лікарський консультаційний висновок)» заповнюється на абітурієнтів, які вступають у навчальні заклади всіх рівнів акредитації. Форма №086/о видається амбулаторно-поліклінічними закладами після завершення ними повного обстеження і винесення висновку щодо професійної придатності.

    Медогляд для абітурієнтів включає в себе проходження таких лікарів-фахівців як:

    • хірург;
    • отоларинголог (ЛОР);
    • окуліст;
    • невропатолог;
    • гінеколог (жінкам);
    • терапевт.

    Відповідно до висновку лікарів приймається рішення про Вашу пригодність до вступу в ПТУ. В ньому враховується в тому числі діагноз, який був поставлений Вам у ПНД. Якщо Ви визнані повністю дієздатною особою, то я не бачу ніяких перепон до вступу в ПТУ.

    Те саме з правами: там теж треба отримувати медичну довідку, в тому числі від психіатора.

    Як хочете отримати більш детальну інформацію, натисніть кнопку "звернутись". Жива розмова завжди краще ніж переписки! Вдачи Вам та успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитре!

    Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений наказом № 299 Міністерства охорони здоров'я України можна подивитись тут https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-00#Text

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Дима!

    Можно ли пойти в ПТУ получить специальность и права если лежал в ПНД? - да, Вы можете пойти в ПТУ и получить специальность. То, что Вы лежали в ПНД, особенно учитывая сроки давности и ваше выздоровление, не влияет на получения прав. Но все будет зависеть от вашего текущего состояния здоровья, поскольку перед получением прав нужно пройти медкомиссию. Если у Вас нету нижеприведенных заболеваний, то проблем возникнуть не должно.

    Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-00#Text):

    Категорія "A" транспортних засобів - мотоцикли, моторолери, мотонарти й інші мототранспортні засоби

    29. Хронічні психічні захворювання і стани, що прирівнюються до них і потребують обов'язкового диспансерного динамічного спостереження. Епілепсія та синкопальні стани. Питання про допуск осіб з вираженими формами пограничних нервово-психічних розладів, пограничної розумової відсталості, затримками розумового розвитку вирішуються в індивідуальному порядку.

    ОЗНАКОМЬТЕСЬ - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/254%D0%BA/96-%D0%B2...):

    Стаття 53. Кожен має право на освіту.

    Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

    Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

    Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

    Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

    Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/conv#n...):

    Стаття 3. Право на освіту

    1. Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

    2. В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

    3. Право особи на освіту може реалізовуватися шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видів, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

    4. Кожен має право на доступ до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів, у тому числі в мережі Інтернет, електронних підручників та інших мультимедійних навчальних ресурсів у порядку, визначеному законодавством.

    5. Держава здійснює соціальний захист здобувачів освіти у випадках, визначених законодавством, а також забезпечує рівний доступ до освіти особам із соціально вразливих верств населення.

    6. Держава створює умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів, а також забезпечує виявлення та усунення факторів, що перешкоджають реалізації прав і задоволенню потреб таких осіб у сфері освіти.

    7. Іноземці та особи без громадянства здобувають освіту в Україні відповідно до законодавства та/або міжнародних договорів України.

    8. Особа, яку визнано біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту згідно із Законом України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", має рівне з громадянами України право на освіту.

    9. Право на освіту не може бути обмежене законом. Закон може встановлювати особливі умови доступу до певного рівня освіти, спеціальності (професії).

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свою е-почту, по которой с Вами можно связаться.

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Дима!

    Безусловно можете. В любом случае вопрос про мед.комиссию у вас встанет, но уверен что это не будет критично для получения образования и прав.

    Если будут вопросы, набирайте.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Дмитрий!

    Это Ваше право на образование, гарантированное ст.59 Конституции Украины"Статтею 53 Конституції України встановлено, що кожен має право на освіту":

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE_%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%83#:~:text=%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D0%B5%D1%8E%2053%20%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D1%96%D1%97%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE,%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D1%8F%20%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B0%20%D1%94%20%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2'%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%8E.

    С обучением в ПТУ вообще проблем нет и не будет, так как пребывание в ПНД, не запрещает Вам получать образование.

    По обучению и получению права управления транспортным средством тоже не будет проблем, если пройдёте медицинский осмотр, так как пребывание в ПНД, не запрещает Вам проходить обучение и получить право на управление транспортным средством.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку можливо два варіанти отримання середньої освіти: (це Ваше право ст.59 Конституції України)

    1. Звернутися до будь-якого закладу ПТО за місцем реестрації з заявою про можливість пройти навчання за наявними освітніми спеціальностями на базі наявних у Вас документів з подальшою видачею документів про ступінь освіти.

    2. Скористатися екстернатною формою здобуття освіти з елементами заочно-дистанційної системи згідно Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти".

    Для зарахування на здобуття освіти за вказаною формою зверніться до будь-якого закладу освіти Вашого міста , який має ліцензію на надання такого виду освіти , або до міського управління освіти Вашого міста там Вам нададуть рекомендації та сприяння по вказаному питанню.

    Інформацію про заклади освіти спеціальності, порядок вступу та необхідні документи можливо знайти на офіційних сайтах закладів у мережі інтернет.(включно з професійно-технічними закладами).

    Рекомендую звернутися до ПТО по Вашому місту та узгодити питання вступу на навчання за наявними документами- оптимальне рішення для Вас.

    Щодо отримання водійського посвідчення:

    Повідомляю наступне:

    Згідно Наказу МОЗ

    Про затвердження Переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобамиhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-00#Text

    Вам необхідно звернутися до Вашого сімейного лікаря, аби він надав направлення на МСЕК(медико -соціальну експертну комісію) ,аби вона своіім рішенням ,після комплексного обстеження фахівцями профільного рівня встановила ступінь Вашоіі придатності до керування авто та надала висновок комісііі про можливість керування авто чи не можливість внаслідок захворювання.

    Категорію з військового квитка можна зняти,шляхом повторного проходження комісіі ВЛК. ПОДАВШИ висновок МСЕК

    Всі письмові висновки органів та закладів можна оскаржити у суді.

    Рішення суду обов язкові до виконання усіма органми влади, медичними закладами та військовими органами.

    Якщо МСЕК встновить придатність то з іх висновком та рекомендаціями зможете отримати права керування авто.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України