Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 09 травня 2022, питання №63906

Если я напишу завещание, то кто будет моим наследником?

У меня есть мама и родной брат и двоюродная сестра.
Если я напишу завещание на свою двоюродную сестру, тогда в случае моей смерти мой родной брат ничего не получит от моего имущества? А моя мама получит обязательную часть в случае моей смерти, если я напишу завещание на двоюродную сестру? Маме 69 лет, она не инвалид, она не работает, она пенсионерка.

Знаю один закон на эту тему:

"У статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою.

Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону.

Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини"

Відповіді юристів (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Так, все вірно, обов’язкова частка у спадщині визначається в розмірі половини від тієї частки, яка належала б кожному зі спадкоємців, що мають право на неї, при спадкуванні за законом, незалежно від змісту заповіту. Право на обов’язкову частку в спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців на її отримання, а також місця проживання спадкоємця. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони вправі звернутися з відповідним позовом до суду.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. До осіб, які мають право на обов'язкову частку в спадщині, відносяться неповнолітні та непрацездатні діти, непрацездатні вдова (вдівець) та батьки. До непрацездатних в Спадковому праві України відносять інвалідів та пенсіонерів за віком. Спадщина спадкується особою, вказаною в заповіті за винятком обов'язкової частки, право на яку мають згадані вище особи.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань.

    • Елена Клієнт 2 роки тому

      Здравствуйте, напишите, пожалуйста, ответ на такой вопрос: если я напишу завещание на двоюродную сестру, а у меня есть брат родной. Тогда в случае моей смерти брат получит какую-то часть наследства, если я буду с ними жить пять лет вместе?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України