Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 03 червня 2022, питання №65945 250₴

Онлайн договір оренди житла

Підскажіть будь-ласка, чи буде дійсним доровір оренди житла, якщо його підписати онлайн за допомогою https://www.docusign.com/how-it-works/legality/global/ukraine або https://diia.gov.ua/services/pidpisannya-dokumentiv ?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Максиме!

    Таких платформ, які надають подібні послуги, насправді багато, і не справа юристів визначачати їхню добросовістність. Ось Вам певні нотатки з приводу вебсайтів, що надають послуги по укладанню онлайн-угод щодо аренди житла.

    Онлайн-платформа – це своєрідне віртуальне «місце зустрічі» особи, яка пропонує послуги з оренди об’єктів нерухомості, та особи, для якої ці послуги актуальні. Це комунікаційна платформа, торговельний майданчик для розміщення користувачами оголошень та обміну інформацією.

    Таку платформу можна розглядати як своєрідний інтернет-ринок із широким спектром послуг. Зазвичай це:

    • розміщення загальної інформації, що стосується сфери нерухомості;
    • опублікування оголошень про продаж, оренду, попит на всі види нерухомості;
    • ознайомлення з пропозиціями, розміщеними на платформі;
    • здійснення комунікації та прямих операцій між користувачами;
    • подальша купівля, продаж або оренда житла;
    • надання послуг із розміщення реклами.

    Завдяки технічним можливостям веб-сайтів користувачі можуть безперешкодно користуватися своїми кабінетами, керувати налаштуваннями своїх даних і розміщених об’єктів (фото, текстів), змінювати та доповнювати їх на свій розсуд у будь-який час.

    На перший погляд, власник платформи – це посередник між користувачами. Утім, це не так.

    Роль власника такої платформи полягає винятково у наданні технічної можливості «зустрітися» користувачам платформи (орендареві та орендодавцеві) у «специфічному місці» – інтернет-середовищі.

    Власник веб-сайту лише надає користувачеві можливість вносити в базу даних відомості (інформацію, дані) про користувачів та їхні послуги. У подальшому користувачі комунікують між собою самостійно. Єдиним нюансом у такому процесі є те, що власник платформи на свій розсуд установлює правила означеної комунікації. Зокрема, це стосується питань розміщень оголошень про оренду нерухомості, прав та обов’язків користувачів, їх відповідальність за порушення правил сайту, порядок здійснення оплати та вирішення спорів.

    Заподіяння збитків, втрата інформації чи ненадання об’єкта нерухомості в оренду: хто несе відповідальність?

    У разі виникнення таких ситуацій у користувачів одразу виникає думка про те, щоби звернутися з відповідними претензіями до власника веб-сайту. Однак, чи ефективне таке звернення? На жаль, ні.

    Усі без винятку онлайн-платформи прописують у своїх правилах положення про відсутність будь-якої відповідальності з боку власника платформи. За правильність і точність інформації, розміщеної на платформі, поведінку відвідувачів і пропоновані ними послуги відповідають лишень користувачі такої платформи.

    Тим паче, що власники сайтів не несуть відповідальності за порушення чи помилки в роботі сайту: заподіяння шкоди, втрату інформації або за спричинення інших збитків, які виникли під час користування сервісом сайту, призначеного для надання орендних послуг.

    Дохід власника платформи зі здачі житла в оренду

    Загалом розміщення оголошення про надання послуг із оренди житла є безкоштовним. Власник платформи отримує певний відсоток від вартості зданої в оренду нерухомості.

    Водночас він може застосувати інший механізм — користувач сплачує відповідну суму за розміщення свого оголошення.

    Окрім того, на цій платформі можна встановити перелік додаткових платних послуг. Скажімо, користувач може замовити пакет послуг із просування свого оголошення в рубрику «ТОП».

    Власник веб-сайту залишає за собою право в будь-який час збільшувати перелік платних послуг.

    Окрему частину доходу власник платформи отримує від надання рекламних послуг безпосередньо на сайті (нативна реклама).

    Нарешті головне - Безпечне користування сайтами з оренди нерухомості

    Незважаючи на переваги застосування онлайн-платформи, «безпечність» отриманих чи наданих послуг із її допомогою є найбільшим «підводним каменем».

    Усі онлайн-платформи не передбачають змоги перевірити як користувачів, так і послуги, які вони пропонують. Під час реєстрації на таких інтернет-сторінках не знадобляться підтверджувальні документи: ні щодо користувача, ні стосовно документації на житло, запропоноване для винайму. Орендні відносини, які виникають між користувачами, ґрунтуються винятково «на довірі».

    Тому ризик учинення шахрайських дій з боку недобросовісних користувачів на таких платформах зростає.

    Отож, у сучасному диджиталізованому світі оренда житла онлайн в Україні є гнучким інструментом регулювання короткострокових чи довгострокових орендних відносин в мережі Інтернет. Перевагами такого методу досягнення домовленостей є зручність, широкий вибір об’єктів оренди та економія часу. Водночас користувачі таких інтернет-сторінок повинні усвідомлювати, що у такій онлайн-співпраці можуть зазнати неабияких ризиків.

    Будуть питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи Вам!

    • Максим Клієнт рік тому

      Це відповідь не на питання, яке я задавав.

    Мєньков Андрій Васильович
    100%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Максиме.

    Хоча законодавство і визначає, що договір найму житла має укладатися у письмовій формі, але оскільки закон прямо не встановлює недійсності договору найму житла укладеного не у письмовій формі , то він буде дійсним.

    Зокрема передбачено Цивільним кодексом України:

    Стаття 811. Форма договору найму житла

    1. Договір найму житла укладається у письмовій формі.

    2. Договір оренди житла з викупом підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

    Стаття 218. Правові наслідки недодержання вимоги щодо письмової форми правочину

    1. Недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом.

    Заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Рішення суду не може грунтуватися на свідченнях свідків.

    2. Якщо правочин, для якого законом встановлена його недійсність у разі недодержання вимоги щодо письмової форми, укладений усно і одна із сторін вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема шляхом прийняття виконання, такий правочин у разі спору може бути визнаний судом дійсним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України