Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 13 червня 2022, питання №66647

Не успели вступить в спадщину

Добрый вечер , не успела вступить в спадщину иза войны , 12 мая погиб отец , а 21 сентября Бабушка иза войны не успела подать документы на спадщину бабушки половину отца . Можно ещё подать документы ? У бабушки было двое сыновей один подал документы , а отец погиб , я могу претендовать на его половину ? Или если его брат уже вступил в спадщину то я ничего не смогу сделать ? Подскажите пожалуйста , стоит подавать на суд или нет.

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    По-перше, Ви нічого не пропустили, оскільки з 21.09.2021 року по 24.02.22 року пройшло 5 місяців та 3 дні, тобто з моменту відкриття спадщини по день початку воєнного стану не пройшло шість місяців протягом яких особа може звернутися із заявою про прийняття спадщини. На час ВС строки прийняття спадщини зупиняються.

    По-друге, онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом. Але з цього не можна зробити висновок, що вони не закликаються до спадкування ні за яких обставин. Вищезазначені особи є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини немає в живих того родича, який був би спадкоємцем. Вони спадкують ту частку, яка б йому належала, якби він був живий. Таке спадкування є спадкуванням по праву представлення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Строк для прийняття спадщини становить 6 місяців з дня відкриття спадщини!

    Якщо бабуся померла 21 вересня, то даний строк до 24 лютого 2022 року не вийшов!

    Наразі в умовах воєнного стану строки призупинені, тобто у Вас буде ще 1 місяць після закінчення воєнного стану для подання заяви про вступ до спадщини!

    Право на спадщину Ви маєте!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України