Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 червня 2022, питання №67018

Невозможность Выхода из декретного отпуска, из за войны

Ситуация следующая, работала я раньше в детском саду, мне 3.07 необходимо выходить из декретного отпуска по уходу за ребенком до 3лет, мы с семьёй выехали заграницу (у нас трое детей), как быть в такой ситуации имею ли я право продлить декретный отпуск или мне нужно увольняться?

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця може оформити відпустку для догляду за дитиною до 6 років. Ця відпустка не надається особі в обов’язковому порядку, а лише у випадку, коли дитина потребує додаткового домашнього догляду.

    Для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку мати (батько) дитини, баба, дід чи інший родич повинні подати роботодавцю заяву про надання відпустки, в якій вона вказує дату, з якої йде в таку відпустку. До заяви слід додати довідку, що підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною встановленої форми, що є підставою для надання цієї відпустки.

    Висновок - якщо немає підстав для надання відпустки до досягнення дитиною шестирічного віку, то, відповідно, й законних підстав перебувати у відпустці/ не на роботі у Вас не буде. Можете домовитись з роботодавцем про надання відпустки без збереження заробітної плати.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія!

    Продовження декретної відпустки дл 6 років - тільки за наявності довідки про те, що дитина потребує домашнього догляду. Якщо візьмете її закордоном, обов'язковий нотаріальний переклад.

    Однак вищезазначена відпустки надається повністю без оплати, що робить її ідентичною відпустці без збереження заробітної плати.

    Бачу для Вас такі варіанти:

    1. Простій.

    2. Призупинення трудового договору.

    3. Відпустка без збереження.

    4. Відпустка до 6 років для догляду за дитиною.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України