Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 червня 2022, питання №67230 1950₴

Могу ли я получить отпуск на поступление в аспирантуру, будучи мобилизированным и находясь в зоне боевых действий

Здрастуйте, я мобилизированный военный и нахожусь в зоне боевых действий. Могу ли я получить отпуск для сдачи экзаменов в аспирантуру? Если да, то на сколько времени, какая процедура, какие необходимы документы. Заранее благодарю

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.7%

    Вітаю!

    ВОЛОДИМИР, МОЖУТЬ ВІДПУСТИТИ!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ТАКУ ВІДПУСТКУ, ОДНАК ВОНА БУДЕ БЕЗ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ВСЕ ТАКИ МОЖЕ БУТИ НАДАНА ЗА НАКАЗОМ КОМАНДИРА ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ.

    НИЖЧЕ ПРИВОЖУ НОРМАТИВНУ БАЗУ З ВАШОГО ПИТАННЯ:

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

    У разі якщо Законом України "Про відпустки" або іншими законами України передбачено надання додаткових відпусток без збереження заробітної плати, такі відпустки військовослужбовцям надаються без збереження грошового забезпечення.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ВІДПУСТКИ"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...

    Стаття 25. Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов'язковому порядку

    Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку:

    ...

    13) працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, а також працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, - тривалістю, необхідною для проїзду до місцезнаходження вищого навчального закладу або закладу науки і назад.

    ...

    ПРИБЛИЗНИЙ АЛГОРИТМ ДІЙ:

    1. ПОДАННЯ РАПОРТУ КОМАНДИРУ ЧАСТИНИ ІЗ ПРОХАННЯМ НАДАННЯ ВІДПУСТКИ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ГРОШОГОВО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІЗ ДОДАВАННЯМ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ Б ОБГРУНТОВУВАЛИ СТРОК ДЛЯ ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ В АСПІРАНТУРУ.

    2. СТРОК ДЛЯ ВІДПУСТКИ - ТРИВАЛІСТЬ, НЕОБХІДНА ДЛЯ ПРОЇЗДУ ДО ЗАКЛАДУ ТА НАЗАД.

    ВАМ МАЮТЬ ПОГОДИТИ ТАКУ ВІДПУСТКУ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович
    2.6%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Володимир!

    ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОТРИМАТИ ВІДПУСТКУ ДЛЯ ВСТУПУ ДО АСПІРАНТУРИ ТА НАВЧАННЯ.

    Право військовослужбовців на відпустки

    Статтею 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» закріплено право військовослужбовців на відпустки та визначено порядок їх надання. У всіх питаннях, які стосуються надання відпусток та не врегульовані цим Законом, необхідно керуватися КЗпП України та Законом України "Про відпустки".

    Порядок оформлення відпустки
    1. Службовець подає рапорт безпосередньо командиру.
    2. Командир передає рапорт до штабу в/ч для подання на розгляд командиру в/ч.
    3. Командир в/ч приймає рішення щодо надання відпустки (відмова обгрунтовується).
    Види відпусток, що надаються військовослужбовцям

    Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні та додаткові відпустки, а також додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати (грошового забезпечення) та інші види відпусток, передбачені законодавством.

    Загальний порядок надання військовослужбовцям додаткових відпусток у зв'язку з навчанням:

    Право на додаткову відпустку військовослужбувцям у зв'язку з навчанням закріплене у п.2) абзацу другого п. 180 Указу Президента України "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (далі - Указ). Такі відпустки надаються усім військовослужбовцям крім військовослужбовців строкової служби.

    Щорічні додаткові відпустки можуть бути використані одночасно зі щорічною основною відпусткою або в інший строк з урахуванням побажання військовослужбовців та інтересів військової служби (п. 180 Указу). Їх тривалість не впливає на тривалість щорічної основної відпустки. У разі переміщення військовослужбовця по службі невикористана ним відпустка (частина відпустки) надається за новим місцем військової служби.

    Статтею 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" передбачено, що військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Така відпустка є оплачуваною і становить:

    1) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:

    • першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 10 календарних днів,
    • третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів,
    • незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 30 календарних днів;

    2) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у вищих навчальних закладах:

    • першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів,
    • третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 30 календарних днів,
    • незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 40 календарних днів;

    3) на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації - 30 календарних днів;

    4) на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, - два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації - чотири місяці.

    Тривалість додаткових оплачуваних відпусток військовослужбовцям, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання у навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах вищого навчального закладу відповідного рівня акредитації.

    Військовослужбовцям, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру для підготовки та складання іспитів надається один раз на рік додаткова оплачувана відпустка з розрахунку 10 календарних днів на кожний іспит.

    Військовослужбовцям, які навчаються без відриву від проходження служби в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів.

    Для отримання додаткової відпустки у зв'язку з навчанням військовослужбовцям необхідно підготувати рапорт на ім'я командира частини та прикласти документ з навчального закладу щодо виду навчальних заходів та їх періоду( виклик на навчання, іспити тощо).

    Відмова в наданні додаткової відпустки у зв'язку з проходженням навчання в межах строків, передбачених законодавством не допускається.

    Облік відпусток, що надаються військовослужбовцям, та постійний контроль за наданням відпусток згідно із затвердженими графіками відпусток здійснюються штабами військових частин.

    Після прибуття до місця проведення відпустки військовослужбовці зобов'язані стати на облік, а в разі вибуття - знятися з обліку в порядку, визначеному Статутом гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

    ПРОЦЕДУРА:

    - ТРЕБА МАТИ В НАЯВНОСТІ ЛИСТ-ЗАПРОШЕННЯ, ІНШІ ДОКУМЕНТИ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ СКЛАДАННЯ ВСТУПНИХ ІСПИТІВ, ЗАЛІКІВ, СПІВБЕСІДИ, ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВСТУПУ ДО АСПІРАНТУРИ ВНЗ;

    - ПОДАТИ РАПОРТ ЧЕРЕЗ СТРОЙОВУ ЧАСТИНУ НА ІМ"Я КОМАНДИРА В/Ч, З ПРИЄДНАННЯМ ДО НЬОГО ВСІХ НАЯВНИХ КОПІЙ, ЗОКРЕМА: ЛИСТА-ЗАПРОШЕННЯ, ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ СКЛАДАННЯ ВСТУПНИХ ІСПИТІВ, ЗАЛІКІВ, СПІВБЕСІДИ, ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВСТУПУ ДО АСПІРАНТУРИ ВНЗ ТОЩО.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ВІД ФОТО З ПРАВОЇ СТОРОНИ).

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.8%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    В ВОЕННОЕ ВРЕМЯ ОТПУСК ВОЕННОСЛУЖАЩИМ ДЛЯ ОБУЧЕНИЯ НЕ ПРЕДОСТАВЛЯЕТСЯ.

    В соответствии с пп. 2 п. 180 Положения о прохождении гражданами Украины военной службы от 10.12.2008 № 1153/2008 военнослужащие в мирное время, за исключением особого периода, имеют право на дополнительный отпуск в связи с обучением.

    ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про оборону України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

    особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;

    воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

    ЗАКОН УКРАЇНИПро соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    "Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    "17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених частиною першою цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів".

    ОТПУСКА НА ОБУЧЕНИЕ В П.17 ОТСУТСТВУЮТ.

    Крикун Сергій  Павлович
    12.8%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n17):

    "VIII. Відпустки...

    186...В особливий період військовослужбовцям надаються відпустки, визначені пунктами 17, 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"...

    В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець...".

    Закон України " Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#n131):

    " Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них...

    17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин...

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

    ---

    Добрий день, Володимире! У воєнний час відпустки військовослужбовцям у зв'язку з навчанням не надаються.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Володимир!

    В ТОЙ ЖЕ ЧАС МОЖУТЬ ВИНИКНУТИ СКЛАДНОСТІ, ВРАХОВУЮЧИ ВОЄННИЙ СТАН:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 15, ст.190):

    Про соціальний і правовий з... | від 20.12.1991 № 2011-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    1. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні відпустки із збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення. Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні до 10 років, становить 30 календарних днів; від 10 до 15 років - 35 календарних днів; від 15 до 20 років - 40 календарних днів; понад 20 календарних років - 45 календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних основних відпусток не враховуються...

    8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

    У разі якщо Законом України "Про відпустки" або іншими законами України передбачено надання додаткових відпусток без збереження заробітної плати, такі відпустки військовослужбовцям надаються без збереження грошового забезпечення...

    10. За рішенням командира (начальника) військової частини військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення загальною тривалістю не більш як 15 календарних днів на рік...

    17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених частиною першою цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється...

    21. У разі ненадання військовослужбовцям щорічних основних відпусток у зв’язку з настанням періодів, передбачених пунктами 17 і 18 цієї статті, такі відпустки надаються у наступному році. У такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але при цьому загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

    Зазначені відпустки можуть бути надані декількома частинами (більше двох), без обмеження тривалості кожної з них".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ВІД ФОТО З ПРАВОЇ СТОРОНИ).

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.8%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Володимире!

    Відповідь на Ваше питання можна знайти у Розділі II Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", де йдеться про права військовослужбовців. Статтю 10-1 цього розділу можна умовно поділити на відпустки у мирний час та під час оголоження мобілізації:

    В МИРНИЙ ЧАС

    згідно п. 8 ст. 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

    "8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

    У разі якщо Законом України "Про відпустки" або іншими законами України передбачено надання додаткових відпусток без збереження заробітної плати, такі відпустки військовослужбовцям надаються без збереження грошового забезпечення".

    ПРОТЕ У ПЕРІОД ОГОЛОШЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ

    "17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених частиною першою цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

    {Статтю 10-1 доповнено пунктом 17 згідно із Законом № 1275-VII від 20.05.2014; в редакції Законів № 1589-VII від 04.07.2014, № 116-VIII від 15.01.2015}

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    {Пункт статті 10-1 в редакції Законів № 1589-VII від 04.07.2014, № 2442-VIII від 22.05.2018}

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється".

    ВИСНОВОК: отримати зараз відпустку у зв'язку зі вступом до аспірантури Ви на жаль не можете.

    Поскриптум;

    Як варіант, Ви можете спробувати пошукати можливості звільнення з військової служби під час воєнного стану серед підстав, передбачених статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    {Пункт 2 частини четвертої статті 26 доповнено підпунктом "г" згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022; редакції Закону № 2169-IX від 01.04.2022}»

    У разі виникнення питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Проаналізуємо Вашу ситуацію більш детально із усіма можливими практичними варіантами. Вдачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    5.1%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Владимир.

    Сейчас в связи с тем, что в Украине введено военное положение предоставление отусков военнослужащим прекращено.

    Исключением является краткосрочный отпуск по семейным обстоятельствам до 10 дней и отпуск в связи с болезнью или для лечения после тяжелого ранения по заключению (постановлению) военно-врачебной комиссии.

    Это предусмотрено пунктами 18, 19 статьи 10-1 Закона Украины "О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    В связи с изложенным получить отпуск на поступление в аспирантуру, будучи мобилизированным и находясь в зоне боевых действий не представляется возможным.

    Гончаренко Константин
    10.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    така відпустка передбачена , але у зв язку з воєнним станом , може бути складно її отримати. надзвичайно складно, аж до неможливості.

    Статтею 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» закріплено право військовослужбовців на відпустки та визначено порядок їх надання. У всіх питаннях, які стосуються надання відпусток та не врегульовані цим Законом, необхідно керуватися КЗпП України та Законом України "Про відпустки".

    Порядок оформлення відпустки

    • Службовець подає рапорт безпосередньо командиру.
    • Командир передає рапорт до штабу в/ч для подання на розгляд командиру в/ч.
    • Командир в/ч приймає рішення щодо надання відпустки (відмова обгрунтовується).

    Види відпусток, що надаються військовослужбовцям

    Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні та додаткові відпустки, а також додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати (грошового забезпечення) та інші види відпусток, передбачені законодавством.

    Вид відпустки

    Тривалість відпустки

    Особливості

    Щорічна основна

    • до 10 років становить 30 календарних днів;
    • від 10 до 15 років - 35 календарних днів;
    • від 15 до 20 років - 40 календарних днів;
    • понад 20 календарних років - 45 календарних днів
    • надається протягом календарного року
    • зберігається грошове і матеріальне забезпечення
    • надається грошова допомога
    • без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше 2-х діб в один кінець.
    • святкові та неробочі дні при визначенні тривалості не враховуються

    Крім військовослужбовців строкової військової служби

    Щорічна додаткова

    • визначається залежно від часу проходження служби в цих умовах;
    • не може перевищувати 15 календарних днів

    Надається військовослужбовцям, виконання обов'язків військової служби яких:

    • пов'язано з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням
    • здійснюється в особливих природних географічних, геологічних, кліматичних і екологічних умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я

    Крім військовослужбовців строкової військової служби

    Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням

    відповідно до Закону України "Про відпустки"

    крім військовослужбовців строкової військової служби

    Соціальні відпустки

    відповідно до Закону України "Про відпустки"

    крім військовослужбовців строкової військової служби

    Творчі відпустки

    відповідно до Закону України "Про відпустки"

    крім військовослужбовців строкової військової служби

    За сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення

    до 10 календарних днів

    у випадках укладення військовослужбовцем шлюбу

    до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад

    у випадках тяжкого стану здоров'я або смерті дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець

    до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад

    у випадках тяжкого стану здоров'я або смерті інших рідних

    до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад

    у випадках пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або рідних по крові чи шлюбу

    до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад

    • в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна
    • надається за рішенням командира (начальника) військової частини
    • надається один раз протягом календарного року

    Інші види відпусток без збереження заробітної плати (грошового забезпечення)

    • до 15 календарних днів на рік

    за рішенням командира (начальника) військової частини військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби

    Відпустка для лікування у зв'язку з хворобою

    • визначається характером захворювання
    • не більше 4 місяців підряд
    • із збереженням грошового та матеріального забезпечення
    • на підставі висновку військово-лікарської комісії

    Порядок надання відпусток

    Черговість надання військовослужбовцям щорічних основних та щорічних додаткових відпусток визначається графіками, що затверджуються командиром (начальником) військової частини, керівником органу військового управління, вищого військового навчального закладу, установи та організації і доводиться до відома всіх військовослужбовців.

    Тривалість щорічної основної відпустки в році початку військової служби обчислюється з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби до кінця календарного року. При цьому військовослужбовцям, які мають право на відпустку тривалістю 10 календарних днів і більше, оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад в межах України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Відпустка тривалістю менш як 10 календарних днів за бажанням військовослужбовця може бути надана йому одночасно із щорічною основною відпусткою в наступному році. У такому самому порядку надається щорічна основна відпустка і військовослужбовцям, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Щорічна основна відпустка за минулий рік надається в першому кварталі наступного року, якщо раніше її не було надано і лише:

    • в особливих випадках;
    • з дозволу прямого начальника, уповноваженого Міністром оборони України, керівниками центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, керівниками правоохоронних органів та керівниками розвідувальних органів України.

    Військовослужбовцям, які перебувають у довготривалому відрядженні за межами України, крім військовослужбовців строкової військової служби, дозволяється за їх бажанням об'єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість об'єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

    За бажанням військовослужбовців, крім курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети ї підготовки, кафедри ї підготовки, щорічна основна відпустка може надаватися їм частинами, не більше двох, за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 15 календарних днів.

    Звертаємо увагу, що у рік звільнення військовослужбовців зі служби в разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

    ВАЖЛИВО! Військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, зазначена відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки.

    Для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України 17.03.2020 Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

    Отже, на період встановлення карантину роботодавець може надавати працівнику, зокрема державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою, відпустку зі збереженням заробітної плати або без її збереження.

    Термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, визначений ч.1 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

    Це означає, що після завершення карантину працівник матиме право повторно отримати відпустку без збереження заробітної плати строком до 15 діб.

    Відпустка військовослужбовцям строкової військової служби

    Військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка:

    • тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад,
    • не раніш як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.

    Порядок відкликання з відпусток військовослужбовців в особливий період

    Відкликання військовослужбовців із щорічних основних відпусток дозволяється лише у разі оголошення мобілізації, введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, а в інших випадках - за рішенням Міністра оборони України, керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, керівників правоохоронних органів та керівників розвідувальних органів України, їх заступників та начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України, а також командувачів відповідних військових формувань, які за посадою не є керівниками центральних органів виконавчої влади.

    У разі відкликання військовослужбовця із щорічної основної відпустки невикористана її частина надається йому, як правило, в поточному році. Якщо невикористана частина відпустки становить 10 календарних днів і більше, військовослужбовцю оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад в межах України, але не далі пункту перебування, з якого його було відкликано.

    В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець..

    У разі ненадання військовослужбовцям щорічних основних відпусток у зв’язку з настанням періодів, передбачених пунктами 17 і 18 статті 101Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», такі відпустки надаються у наступному році. У такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але при цьому загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

    Зазначені відпустки можуть бути надані декількома частинами (більше двох), без обмеження тривалості кожної з них.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    10.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Вам можуть відмовити в отриманні відпустки для здачі іспитів та вступу на аспірантуру, проте Ви ймовірніше можете отримати інший від відпустки, які надаються під час військового стану, а саме:

    Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин (може бути надана в умовах воєнного стану).

    Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається у випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

    2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу:

    а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    б) інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Відпустки надаються за рішенням командира військової частини та їх загальна тривалість не може бути більшою 15 календарних днів на рік.

    Відпустка для лікування у зв'язку з хворобою (надається в умовах воєнного стану у разі лікуванняпісля тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії).

    Надається військовослужбовцям для лікування на підставі висновку військово-лікарської комісії.

    Дана відпустка надається із збереженням грошового та матеріального забезпечення. ЇЇ тривалість визначається характером захворювання., разом з тим загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд (крім окремих виключень).

    Також у вказаний період військовослужбовцям-жінкам надаються відпустки:

    – у зв’язку з вагітністю та пологами,

    – для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

    – якщо дитина потребує домашнього догляду, – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також

    Надання військовослужбовцям під час дії воєнного стану інших видів відпусток припиняється.

    Тобто рекомендую взяти відпустку за сімейними обставинами.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    1.5%
    Костромина Виктория рік тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    по закону вы имеете право на отпуск - а вот отпустят ли Вас во время военного положения - неизвестно

    но ВЫ можете подать рапорт и попробовать

    или найти другой вид отпуска

    Адвокат Евгений Александрович
    10.3%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий ранок, Володимир!

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку. ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    10.3%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Володимир!

    Могу ли я получить отпуск для сдачи экзаменов в аспирантуру? - ні, лише за станом здоров'я (згідно рішення ВЛК) або за сімейними обставинами. Всі інші відпустки під час війни призупинені.

    Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12/conv#n...):

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Стаття 11. Право військовослужбовців на охорону здоров'я та медичну допомогу

    1. Охорона здоров'я військовослужбовців забезпечується створенням сприятливих санітарно-гігієнічних умов проходження військової служби, побуту та системою заходів з обмеження дії небезпечних факторів військової служби, з урахуванням її специфіки та екологічної обстановки, які здійснюються командирами (начальниками) у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

    Турбота про збереження та зміцнення здоров'я військовослужбовців - обов'язок командирів (начальників). На них покладається забезпечення вимог безпеки при проведенні навчань, інших заходів бойової підготовки, під час експлуатації озброєння і військової техніки, проведення робіт та виконання інших обов'язків військової служби.

    Військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров'я. Військовослужбовці щорічно проходять медичний огляд, щодо них проводяться лікувально-профілактичні заходи.

    За відсутності за місцем проходження військової служби, навчальних (або перевірочних) і спеціальних зборів або за місцем проживання військовослужбовців військово-медичних закладів охорони здоров'я чи відповідних відділень або спеціального медичного обладнання, а також у невідкладних випадках медична допомога надається державними або комунальними закладами охорони здоров'я за рахунок Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

    СТАТУТ ВНУТРІШНЬОЇ СЛУЖБИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text):

    Лікувально-профілактичні заходи

    254. Військовослужбовці зобов’язані негайно повідомити про захворювання безпосередньому начальникові, який зобов’язаний направити хворого до медичного пункту частини.

    255. Амбулаторний прийом проводиться в медичному пункті військової частини лікарем (фельдшером) у години, встановлені розпорядком дня військової частини.

    Військовослужбовці, які захворіли раптово або дістали травму, направляються до медичного пункту частини негайно, у будь-який час доби.

    260. На стаціонарне лікування поза розташуванням військової частини військовослужбовці направляються за висновком лікаря військової частини, а для подання невідкладної допомоги за відсутності лікаря - черговим фельдшером (санітарним інструктором) медичного пункту з одночасним доповіданням про це начальникові медичної служби і черговому військової частини. До лікувальних закладів хворі доставляються у супроводі фельдшера (санітарного інструктора).

    У разі направлення на лікування поза розташуванням частини військовослужбовці повинні бути одягнені відповідно до пори року і мати при собі направлення, підписане командиром військової частини, медичну книжку, документ, який посвідчує особу, необхідні особисті речі, атестат на продовольство, довідку про травму (каліцтво, поранення, контузію) і медичну характеристику, а в разі вибуття на лікування за межі гарнізону - додатково атестат на речове і грошове забезпечення, проїзні документи до місця розташування лікувального закладу і назад.

    {Частина друга статті 260 в редакції Закону № 2049-VIII від 18.05.2017}

    У разі якщо обстановка не дозволяє надати довідку про травму (каліцтво, поранення, контузію) до направлення пораненого військовослужбовця на лікування поза розташуванням військової частини, вона надсилається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, до якого приписаний військовослужбовець, який отримав травму (каліцтво, поранення, контузію), протягом 30 днів з дня отримання травми (каліцтва, поранення, контузії) або протягом 30 днів з дня надходження відповідної вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    {Статтю 260 доповнено частиною третьою згідно із Законом № 2049-VIII від 18.05.2017; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    261. Про прибуття військовослужбовців, яких направлено до військового закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування, начальник військового закладу охорони здоров’я зобов’язаний у той самий день повідомити командира військової частини, з якої вони прибули, а про військовослужбовців, які прибули з інфекційними захворюваннями, - також найближчий санітарно-епідеміологічний заклад охорони здоров’я. Військовослужбовці, які захворіли в період відпустки або відрядження, на стаціонарне лікування направляються начальниками відповідних органів управління Служби правопорядку в гарнізонах або керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    {Стаття 261 в редакції Закону № 205-IX від 17.10.2019; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    262. Начальник військового закладу охорони здоров’я зобов’язаний за п’ять днів до виписки військовослужбовців повідомити про це командира військової частини, з якої вони прибули. У день виписки із військового закладу охорони здоров’я військовослужбовцям видаються відповідні документи і вони самостійно (якщо не прибув супроводжуючий із військової частини) направляються до військової частини, з якої прибули. Після повернення до військової частини і доповіді безпосередньому командирові (начальникові) військовослужбовці направляються до медичного пункту військової частини, де здають медичні документи; інші документи здаються сержантові із матеріального забезпечення (старшині) роти.

    Порядок медичного огляду військовослужбовців визначений главою 6 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

    "6. Медичний огляд військовослужбовців

    6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:

    а) військовослужбовців строкової служби: командирами військових частин, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комісарами, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, а осіб, які перебувають на обстеженні та лікуванні у цивільному лікувально-профілактичному закладі психіатричного профілю, крім того, - головними лікарями цих закладів;

    б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

    ВИСНОВКИ: Вам потрібно повідомити начальника в/ч про ваш стан здоров'я та просити направити Вас до медичного пункту частини або відразу на ВЛК, подавши відповідний рапорт разом із відповідними медичними документами.

    Зразки рапортів - https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrain...

    Порядок дій для отримання відпустки такий:

    1. Подання рапорту про звільнення за станом здоров’я з документами, що підтверджують підставу для звільнення.

    2. Направлення військовослужбовця на медичний огляд від його прямих керівників. Це можуть бути, зокрема, командир окремої частини, рівні йому та вище, начальник гарнізону, військовий комендант гарнізону.

    3. Проведення медичного огляду ВЛК та прийняття нею висновку у формі довідки, де буде зазначено про необхідність надання військовослужбовцю відпустки на визначену кількість календарних днів, зокрема на 30 календарних днів (може бути подовжена ще на стільки ж).

    4. Надання відпустки командиром військової частини.

    5. Під час вибуття у відпустку висновок ВЛК видається військовослужбовцю на руки.

    Ця відпустка може бути надана, якщо в цей момент у частині одночасно відсутні не більш ніж 30% військовослужбовців такої самої категорії. Якщо є дані, що під час відпустки здатність до проходження служби відновити не вдасться, тоді постанова ВЛК про відпустку не приймається, а розглядається питання про придатність до служби.

    Відмова в направленні особи на медичний огляд для отримання висновку про непридатність до служби неправомірна. Тому, якщо керівництво відмовляється відправляти вас у відпустку для проходження медкомісії, ці дії можна оскаржувати.

    Раджу такі шляхи оскарження:

    Усна скарга на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: 0-800-500-442, 0-800-500-410, 044-454-44-99.

    Звернення на електронну пошту Міністерства оборони України: zvernmou@post.mil.gov.ua, vzg@mil.gov.ua. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання військовослужбовця, викладено суть скарги. На письмовому зверненні має бути підпис заявника та дата. Строк розгляду – один місяць. Контролювати процес можна за номером (044) 253-11-56.

    Звернення до регіональних приймалень Міноборони України.

    Звернення до Командування медичних сил ЗС України, яке об'єднує під своїм управлінням усі військові шпиталі, санаторії, медичні служби військових частин тощо: +38 (044) 230-73-64, kms_zsu@post.mil.gov.ua.

    У тексті звернення потрібно зазначити, що скарга подається на підставі п. 110 Дисциплінарного статуту ЗСУ на неправомірні дії / бездіяльність стосовно військовослужбовця з боку командирів або інших військовослужбовців. Це важливо зазначити, оскільки ст. 1 Закону "Про звернення громадян" забороняє звертатися військовослужбовцям щодо питань службової діяльності.

    За Дисциплінарним статутом ЗСУ звернутись особисто або подати скаргу можна також до:

    – посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку та інших державних органів;

    – з інших питань службової діяльності, крім зазначених, до безпосереднього командира (начальника), дії якого оскаржуються;

    – якщо особа, яка порушує права, невідома, то скарга подається в порядку підпорядкованості.

    Зокрема, командири військових частин, начальники органів військового управління зобов’язані проводити особисте приймання військовослужбовців, членів їхніх сімей з питань, що стосуються діяльності військової частини.

    Варто проконтролювати внесення скарги до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг, а також мати в себе підписану копію скарги, якщо подання здійснюється в письмовому вигляді.

    Військовослужбовець має право на отримання письмової відповіді на скаргу. Подання скарги не звільняє від виконання службових обов’язків і наказів командирів (начальників). Таку скаргу можна спробувати подати до Військової служби правопорядку в ЗСУ (och_vsp@mil.gov.ua, (044) 454-73-08, (044) 454-73-03) з проханням видати подання відповідним державним органам чи посадовим особам щодо усунення порушень закону, причин і умов, що їм сприяють.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    3.6%

    Вітаю, Володимире.

    Здрастуйте, я мобилизированный военный и нахожусь в зоне боевых действий. Могу ли я получить отпуск для сдачи экзаменов в аспирантуру? Если да, то на сколько времени, какая процедура, какие необходимы документы. Заранее благодарю.

    ВИ ПОДАВАЛИ РАПОРТ ПРО НАДАННЯ ВІДПУСТКИ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ВСТУПОМ НА НАВЧАННЯ? ЯКОЮ БУЛА ВІДПОВІДЬ КЕРІВНИЦТВА.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    8. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України "Про відпустки". Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

    У разі якщо Законом України "Про відпустки" або іншими законами України передбачено надання додаткових відпусток без збереження заробітної плати, такі відпустки військовослужбовцям надаються без збереження грошового забезпечення.

    ЯК МІНІМУМ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, АЛЕ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДПУСТКУ.

    ГОТОВИЙ ПРОКОНСУЛЬТУВАТИ ІНДИВІДУАЛЬНО.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України