Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 28 липня 2022, питання №70200

Чим апелювати при можливому звільненні?

Працюю в штаті в державній структурі, заступником начальника, наразі закордоном в простої, маю 2х дітей (5 і 10 років), чоловік офіційно в добровольчій теробороні. Мій начальник теж в простої, він на котракті, який скоро закінчиться і його йому не подовжать. Є вищий керівник, який ніяким чином не зв'язується і не виводить з простою але не повідомивши мого начальника і мене як зама вивів нашого підлеглого фахівця з простою. Наразі усім на роботі дали підписати заяви про альтернативне повідомлення з наказами, розпорядженнями на ел.пошту або по телефону. Чи можуть мене звільнити без моєї згоди? І чи можу я, як працівник який готовий працювати дистанційно і маю 2 дітей до 14 років мати аргументи проти звільнення?

Відповіді юристів (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Підстави для звільнення за ініціативи працедавця передбачені діючим законодавством. Якщо Ви є державним сулжбовцем, то Законом передбачені додаткові умови. Якщо ні - то при можливості організації дистанційної роботи, Вас звільнити за ненаходження на роботі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Потрібно розібратись із Вашим статусом. За бажання для цього тисніть кнопку "Звернутися".

    Чи можуть мене звільнити без моєї згоди? - Звільнити Вас за описаних умов не можуть.

    І чи можу я, як працівник який готовий працювати дистанційно і маю 2 дітей до 14 років мати аргументи проти звільнення? - Звичайно. Все залежить від розвитку подій.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Подання працівниками заяв щодо повідомлення/обміну документами (заявами, листами, доповідними записками, тощо) через електронні засоби комунікації та звільнення - це різні речі. Ініціювання подання заяв про ознайомлення із наказами, наприклад, через "вайбер" зумовлено, скоріше за все, прийняттям останніх змін до законодавства (ЗУ 2352 та зміни до ЗУ 2136, КЗпП України), водночас при прийнятті рішення про звільнення з тих чи інших підстав дійсно такі заяви гарантують роботодавцю "законне" звільнення та дотримання відповідних процедур.

    Загалом дуже багато інформації щодо звільнення в сьгоднішніх умовах, консультація з цього питання буде залежати від конкретних обставин - підстави звільнення, з ініціативи якої сторони таке звільнення буде відбуватись (роботодавця чи працівника), гарантії при певних підставах звільнення (наявність двох та більше дітей при скороченні як приклад). Ви зараз, наскільки я розумію, у простої із оплатою 2/3 окладу чи ставки, простій роботодавець може у будь-який момент припинити та викликати Вас на роботу, тоді необхідно бути виходити із того, чи можете ви працювати дистанційно та чи передбачає виконання трудових функцій дистанційну роботу. Крім того, є можливість отримати відпустку без збереження зп.

    Ви вказали, що працюєте у державній установі, слід не забувати про постанову КМУ від 12 квітня 2022 р. № 440 "Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану" відповідно до якої до працівників державного органу, які перебувають за кордоном (крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку), може бути застосоване дисциплінарне стягнення ( звільнення у тому числі).

    Звертайтеся через кнопку "Звернутися" для більш детального консультування, у мессенджері обмін інформацією буде швидшим та ефективнішим.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України