Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 28 липня 2022, питання №70222

Как заявить о правах наследования в военное время

20.02.2022 г. умерла моя бабушка. Она проживала в с. Ивановка Волчанского р-на Харьковской области (сейчас под оккупацией). Есть завещание на мое имя и на имя моей мамы. О правах наследования заявить не успели до начала военных действий. Я нахожусь в Италии, моя мама - в с. Меловое Великобурлукском р-на Харьковской обл. (оккупированная территория). Оригинал завещания находится у мамы. Можно ли нам заявить о правах наследования, если да, то каким образом. Или возможно в связи с военной ситуацией можно повременить с этим вопросом?

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    На период военного положения течение срока на вступление в наследство приостановлено. Но, при желании,Вы можете подать заявление о вступлении в наследство через дипломатические органы Украины в Италии, а Ваша мама - через нотариуса по месту своего жительства.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня! Відповідно до положень постанови КМУ від 28.02.2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану строки для прийняття спадщини припиняються.

    Вам необхідно звернутися із заявою до нотаріуса про прийняття спадщини. Якщо від смерті спадкодавця до запровадження в Україні воєнного стану минуло 6 місяців, можна отримати свідоцтво про право на спадок. Якщо ж людина померла під час війни, відкрити спадщину на нерухомість, яку вона залишила, можна буде через півроку після закінчення воєнного стану.

    Звичайно ж, якщо у вас є така можливість, краще все ж таки подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини зараз. Але якщо такої можливості немає, не переживайте. Головне, після припинення дії воєнного стану не затягуйте, й одразу (найближчим часом) прийміть спадщину. Інакше ви ризикуєте оскаржувати своє право на спадщину в судовому порядку.

    19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5. Так, в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна).

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України