Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 03 серпня 2022, питання №70620

ФОП может уволить сотрудника в военное время?

Добрый день! Меня зовут Виктория и я нуждаюсь в Вашей консультации. Живу в пригороде г. Харьков , работаю г. Харькове но с начала войны я не выходила на работу, а сегодня мне пришло сообщение о том, что готовят список на увольнение тех сотрудников, которые за 4 месяца ни разу не выходили на работу. Подскажите пожалуйста могут ли меня, уволить если мой сын ушел на войну 07.04.2022г. и нужны ли при этом какие то справки, что у меня статус "мать бойца" для сохранения рабочего места?

Відповіді юристів (9)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    По-перше, звільнення під час воєнного стану можливе, з підстав, передбаних Кодексом законів про працю України. По-друге, все залежить від підстави звільнення, нещодавно були внесені зміни до чинного законодавства України та було додано нову підставу - відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль, але - для звільнення з цієї підстави роботодавець повинен "втратити" будь-який контакт з працівником, тобто, наприклад, працівник після початку війни зник та перестав виходити на роботу. Якщо Вас повідомляли, що готують якісь списки, ви раніше підтримували контакт з роботодавцем, то таке звільнення буде абсолютно незаконним, для цього роботодавець повинен документально зафіксувати той факт, що Вас не було 4 місяці поспіль на робочому місці та він з вами не мав жодного зв'язку.

    Крім того, якщо щодо Вас приймались рішення про призупинення дії трудового договору, відпусток, тощо, то мова про звільнення з цієї підстави також не може йти.

    Факт того, що Ваш син мобілізований та служить у ЗСУ на жаль немає значення в контексті звільнення.

    Загалом, законодавством передбачено багато підстав для звільнення, конкретна консультація буде залежати від того, з якої підстави роботодавець буде Вас звільняти, чи будуть при цьому дотримані всі умови та інше.

    Звертайтеся через кнопку "Звернутися" для отримання більш детальної інформації.

    • Виктория Клієнт рік тому

      Спасибо Вам большое

    • Виктория Клієнт рік тому

      И еще один вопрос , увольняют по собственному желанию или невыход на работу P.s.Невыход на работу не одно и то же с прогулом - это новое основание для увольнения. Это как есть новая статья и я с ней могу стать на биржу труда?

      • Дубовенко Володимир Володимирович
        Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

        Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

        Це різні підстави, ч.1 ст. 38 КЗпП України - за власним бажанням п.8-3 ст. 36 КЗпП України (відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль) та п.4 ст. 40 Кодексу (прогул). За прогул Вас звільнити можуть й завтра, а відповідно до п.8-3 ст.36 КЗпП України звільнення у найближчий час малоймовірне - роботодавець тоді повинен був фіксувати вашу відсутність протягом 4 місяців, тобто ще до прийняття змін, не думаю, що хтось цим займався, оскільки для звільнення за прогул достатньо декілька актів, що підтверджують 2-3 "прогули".

        Головне, чому по цій підставі звільнення буде не зовсім законним, це той факт, що вашому роботодавцю відомо про те, що ви "не зникли", тобто перебуваєте в Україні, з вам є контакт, а п.8-3 передбачає "відсутність інформації про причини такої відсутності 4 місяці поспіль". Тобто, якщо Ви завтра направите офіційний лист роботодавцю про те, що ви, наприклад, евакуювались до безпечного місця, то про які 4 місяці поспіль може бути мова. Так, роботодавець зможе Вас звільнити за те, що Ви не виходили на роботу, але по статті прогулу, а не п.8-3 ст. 36 Кодексу.Зможете отримати статус безробітного у випадку звільнення з нових підстав, якщо не буде інших причин для відмови у реєстрації.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" визначено особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану.

    Зокрема, у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче за середню заробітну плату за попередньою роботою.

    Однак якщо роботодавець не пропонує своїм співробітникам такого варіанта, то працівники мають право розірвати трудовий договір.

    У період дії воєнного стану допустимим є звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами й відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    Також варіантом є призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дію трудового договору може бути призупинено у зв'язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи.

    В будь якому разі Ви можете оскаржити дії роботодавця в суді!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" бюіля мого профілю. Буду радий надати допомогу!

    • Виктория Клієнт рік тому

      Спасибо Вам большое

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу! Звертайтесь за потреби!

        • Виктория Клієнт рік тому

          И еще один вопрос , увольняют по собственному желанию или невыход на работу P.s.Невыход на работу не одно и то же с прогулом - это новое основание для увольнения. Это как есть новая статья и я с ней могу стать на биржу труда?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Звільяють за власним бажання (тобто по ст. 38 КЗпП) тільки на підставі Вашої заяви. За прогул на час війни звільняти нікого не рекомендують. Це може бути закриття ФОП чи скорочення штатів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України