Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 09 серпня 2022, питання №70953

Может ли работодатель не выплатить расчетные при увольнении?

Хочу уволиться с работы по собственному желанию, сейчас работодатель выдает заработную плату с задержкой в 2 месяца. Говорят если сейчас уволюсь, то выплатят зарплату они мне только после окончания военного положения.
Работаю официально. Подскажите как поступить в такой ситуации.

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторія!

    У ВИПАДКУ ЗВІЛЬНЕННЯ РОБОТОДАВЕЦЬ ПОВИНЕН ЗДІЙСНИТИ ВИПЛАТУ РОЗРАХУНКОВИХ В ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ.

    ОДНАК ЯКЩО УСТАНОВА ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ АКТИВНИХ БОЙОВИХ ДІЙ, ТОДІ ЗА НЕ РОЗРАХУНОК В ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ РОБОТОДАВЦЮ НІЧОГО НЕ БУДЕ.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

    У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен у визначений цією статтею строк виплатити не оспорювану ним суму.

    {Стаття 116 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3248-IV від 20.12.2005, № 2352-IX від 01.07.2022}

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вікторе!

    Роботодавець повинен виплатити Вам всі кошти в той самий день, коли буде наказ про Ваше звільнення!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нарахувані суми власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі виникнення спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, роботодавець зобов’язаний виплатити неоспорювану суму.

    При звільненні виплачується:

    • заробітна плата;
    • вихідна допомога при звільненні — за умови, що вона передбачена (ст. 44 КЗпП);
    • компенсація за невикористані відпустки;
    • інші виплати — наприклад, додаткові гарантії, передбачені колективним договором.

    Але, якщо підприємтво знаходиться у зоні бойових дій, то дійсно виплата при звільненні може бути уже після закінчення воєнного стану.

    Якщо виникнуть додаткові питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України