Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 05 жовтня 2022, питання №73999 150₴

Отримання спадщини підчас воєнного стану

Доброго дня!
До введення воєнного стану нотаріусу були подані документи на отримання спадщини. 6-місячний термін з дня смерті спадкодавця закінчився 22 травня, але на той момент, за словами нотаріуса, свідотства про право на спадщину через введення воєнного стану не видавалися.
Чи є зараз можливість отримувати свідотство про право на спадщину?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Павло.

    ТАК, ЗАРАЗ ТАКА МОЖЛИВІСТЬ Є.

    Із 29 червня діють нові підходи до строків прийняття спадщини або відмови від неї період воєнного стану .

    Так, Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на 4 місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

    Що це означає на практиці?

    Фактично якщо строк прийняття спадщини почався ДО запровадження воєнного стану, встигнути подати заяву до нотаріуса необхідно буде уже у 2022 року, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан у листопаді, чи буде продовжений.

    Так, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у 6 місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних 6 місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану. Однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані 4 місяці воєнного стану.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    З 22 вересня Ви можете отримати свідоцтво про право на спадщину.

    Відповідно до п. 3 Постанови Кабінету Міністрів "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стан", - перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

    10 місячний строк закінчився 22 вересня.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Павло.

    Пунктом 3 постанови КМУ "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану"https://ips.ligazakon.net/document/view/KP220164?a... встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

    Отже якщо після смерті спадкодавця минуло 10 місяців Ви можете звернутись до нотаріуса і отримати свідоцтво про право на спадщину.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Павле!

    Так, тепер у Вас ця можливість є, і порядок отримання спадщини такий:

    За загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    У зв'язку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану.

    Отже, якщо спадщина відкрилася до 24 лютого 2022 року і шестимісячний строк не сплив у цей день, спадкоємець може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який в державі введено воєнний стан, а також після його відміни, протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених шести місяців.

    Які особливості оформлення спадщини встановлені на період дії воєнного стану?

    19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5. Так, в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна).

    Тобто, якщо спадщина відкрилася в місці, до якого складно або неможливо дістатися, для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

    Також, в умовах дії воєнного стану:

    за відсутності доступу до Спадкового реєстру в конкретному регионі нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п'яти робочих днів з дня поновлення такого доступу;

    спадкова справа реєструється у Спадковому реєстрі лише після перевірки відомостей реєстру на наявність раніше заведеної спадкової справи;

    якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу. Якщо наявність такої справи не встановлено, здійснюється реєстрація спадкової справи в Спадковому реєстрі.

    забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до його реєстрації у Спадковому реєстрі;

    в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру реєстрація відомостей про заповіти, зміни до них, скасування заповітів, заведені спадкові справи, спадкові договори, зміни до них, розірвання спадкових договорів, видані свідоцтва про право на спадщину та їх дублікати проводиться протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

    КРІМ ТОГО:

    Спадкування майна, зокрема нерухомості – процедура довготривала та клопітка. Спадкоємці можуть отримати нерухомість двома способами: за заповітом і за законом. До речі, почати процедуру спадкування необхідно у чітко визначений термін – до 6-ти місяців від моменту смерті родича. Спочатку необхідно звернутися до приватного або державного нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території нотаріального округу (місто, район), де на момент смерті був зареєстрований (не проживав – важливо) померлий. Якщо ж даний факт відсутній, тоді місцем відкриття спадку можна вважати територіальне місцезнаходження нерухомості, тобто звертатись необхідно до нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території розташування нерухомого майна. Важливий момент, якщо ви хочете користуватися послугами державного нотаріуса звернутися до нього варто найраніше, як тільки можливо, через величезні черги. Унотаріуса пишемо заяву про прийняття спадщини після померлого.

    Перелік документів, які необхідні щоб отримати спадок

    свідоцтво про смерть померлого – оригінал;

    довідка, де зафіксовано місце реєстрації померлого, де він і з ким був зареєстрований на момент смерті;

    документи, які підтверджують право власності на майно померлого (наявність не обов’язкова);

    паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;

    заповіт (якщо спадкуємо за заповітом);

    якщо за законом – документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

    оплата послуг нотаріуса і державного мита за відкриття спадкової справи.

    Запам’ятайте, згідно Порядку вчинення нотаріальних дій, нотаріус не може прийняти заяву про прийняття або відмову від спадщини від імені спадкоємців третіми особами.Спадкоємець повинен або сам з’явитись до нотаріуса або з’явитись до найближчого нотаріуса, який посвідчить підпис на заяві про прийняття спадщини й відправити цю заяву до нотаріуса для прийняття спадщини. Коли увесь пакет документів сформовано і подано нотаріусу, той у свою чергу надає витяг зі спадкового реєстру. Побутує думка, що жити у квартирі чи будинку, яку отримали у спадок, не можна протягом 6-ти місяців. Жити можна, але заборонено її продавати чи дарувати, поки не отримаєте у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину. Випадки спадкування:

    За заповітом – ніхто і ніяк не впливає на процеси спадкування (винятки, які потрібно уточнювати у нотаріуса, якщо на житловій площі були зареєстровані– інваліди, пенсіонери, неповнолітні діти)

    За законом мають право спадкувати родичі за ступенем споріднення:

    1 черга – один з подружжя, діти або батьки, 2 черга – рідні брати й сестри, баби, діди 3 черга – тітки, дядько 4 черга – зареєстровані мешканці, які прожили не менше 5 років разом з померлим однією сім`єю. Якщо немає претендентів на спадщину серед вище вказаних категорій, тоді спадкують родичі до 6 ступеня споріднення. Після закінчення терміну 6 міс після смерті спадкодавця, нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину. Слід зазначити, що термінів для отримання свідоцтва про право на спадщину немає.

    Документи, які потрібні:

    Заява про видачу свідоцтва про право на спадщину;

    Оригінали правовстановлюючих документів на майно;

    Квитанції про сплату державного мита та адміністративного збору за реєстрацію у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    оплата послуг нотаріуса.

    Після цього нотаріус видає свідоцтво на спадщину за законом/за заповітом Разом із видачею свідоцтва на право на спадщину нотаріус реєструє за вами право власності на спадкове майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. І тоді ви – законний власник нового майна. На кожне нерухоме майно видається окреме свідоцтво (земельна ділянка, пай, будинок, квартира тощо). Оплата державного мита Щоб здійснити оплату нотаріус, що займається вашою справою, має дати реквізити за якими оплатити або сам оплатить Ви йому просто залишаєте кошти. Оплатити можна у будь-якому відділенні банку. Процедура відмови від спадку Всі особи, які отримали спадок можуть написати відмову від нього протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця. Цей строк поновленню не підлягає. Якщо пропустили 6 місячний термін, тоді потрібно звертатися до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Якщо спадкоємець, який прийняв спадщину, надасть вам згоду також на прийняття спадщину– теж звертаємося до нотаріуса. Зверніть увагу, якщо хтось зі спадкоємців звернувся до нотаріуса про прийняття спадщини, то усі інші повинні йти теж до того ж нотаріуса. Після померлого заводиться лише одна спадкова справа, яку може вести лише той нотаріус, до якого першого звернулись спадкоємці.

    Для отримання повної і більш конкретної консультації треба мати більше інформації. Тож натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Завжди готовий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    основні правила спадкування нерухомості під час війни:

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Куди звернутись? Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    ВажливоМеханізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Трубаєнко Анастасія Сергіївна
    20%
    Трубаєнко Анастасія Сергіївна рік тому

    Юрист, м. Звенигородка, 5 років досвіду

    Доброго дня!Згідно з Постановою “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщини становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці,усього з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.Тобто зараз у Вас уже є така можливість,у Вашому випадку починаючи з 22 вересня.Але є важливий момент: передачі спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення.Трішки поки прогалина в законі.+ Варто знати,якщо хтось зі спадкоємців звернувся до нотаріуса про прийняття спадщини, то усі інші повинні йти теж до того ж нотаріуса.А в разі смерті заводиться лише одна спадкова справа, яку може вести лише той нотаріус, до якого першого звернулись спадкоємці.Тобто усю роботу по видачі свідоцтва Вам і далі бажано вести саме з Вашим нотаріусом.Сміливо можете зайнятись оформленням отримання свідоцтва.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України