Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 листопада 2022, питання №75349 150₴

Должны ли платить зарплату?

Добрый день, подскажите пожалуйста, я мобилизован 20.03.22. должно ли предприятие начислять заработную плату. Есть ли смысл подавать в суд.
На данный момент прохожу службу в Киеве.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Зарплату Вам повинні були нараховувати тільки до 19 липня цього року. Після того на жаль ця норма булу скасована. Тепер за Вами лише зберігається місце Вашої останньої роботи, з якого Вас мобілізували, а зарплата ні. Щоправда деяки роботодавці на свій розсуд продовжують виплачувати зарплату своїт колишнім працівникам, а тепер військослужбовцям. Проте це скорше виключення з правил, ніж правило!

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Промський Євгеній Сергійович
    23.3%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день

    Із 19.07.2022 року діють зміни до ст. 119 КЗпП, за якими скасували збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам. Цього вимагає Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX.

    Після набуття чинності цим законом роботодавець зобов’язаний зберігати лише робоче місце й посаду за працівниками, яких увільнено від роботи на час військової служби.

    Таким чином, за загальним правилом починаючи з 19.07.2022 підприємство не нараховує заробіток мобілізованому військовому. У свою чергу за період до 19.07.2022 заробітна плата має бути нарахована і виплачена.Однак є винятки, коли деякі роботодавці все ж таки будуть продовжувати виплачувати заробітну плату мобілізованим працівникам.

    На які гарантії від підприємства має право працівник, якого призвали до лав ЗСУ

    Обов’язок збереження трудових гарантій за працівниками, призваними на військову службу, поширюється як на юридичних осіб, так і на ФОП, до моменту завершення воєнного стану або до моменту звільнення працівника з військової служби, закінчення контракту.

    Однією з основних гарантій для працівників, які приєдналися до лав ЗСУ та тероборони, є збереження робочого місця та посади. А ще до 19 липня 2022 р. було збереження середнього заробітку для усіх працівників, однак до КЗпП внесено зміни щодо зупинення нарахування середнього заробітку працівникам, які увільнені від роботи на час призову на військову службу. Тобто починаючи з 19 липня 2022 р. роботодавець зберігає за мобілізованим працівником, який проходить службу, місце роботи і посаду.

    За яким мобілізованим працівником тепер зберігається право на отримання середнього заробітку

    Мобілізованими працівниками у побуті називають тих, хто потрапив до лав ЗСУ та територіальної оборони, однак вони мають різне законодавче регулювання, а тому й різні трудові права. Добровольчих формувань територіальних громад немає у переліку видів військової служби згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», через це такі військовослужбовці потрапляють під дію ч. 1 ст. 119 КЗпП і за ними зберігається виплата середнього заробітку, оскільки участь у теробороні вважається не військовою службою, а виконанням державних / громадських обов’язків.

    Як працівнику підтвердити своє право на середню заробітну плату та не втратити цю виплату

    Підтвердженням того, що військовослужбовець виконує державний / громадський обов’язкок, а не проходить військову службу, насамперед є підписаний контракт добровольця територіальної оборони, а також довідка / витяг з наказу, видана на вимогу військовослужбовця – члена добровольчого формування командиром добровольчого формування, що містить інформацію про включення до списку осіб, які залучені до виконання державного або громадського обов’язку. Саме ці документи необхідно надати роботодавцю для того, щоб зберегти за собою право щодо нарахування середнього заробітку.

    До якого часу за членами добровольчих формувань територіальних громад зберігаються ці трудові гарантії

    Нарахування середнього заробітку буде здійснюватися протягом всього часу виконання таким працівником державних або громадських обов’язків та дії документів, що підтверджують членство у добровольчому формуванні територіальної оборони.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Олександре.

    Якщо коротко кажучи, то середній заробіток повинні були платити Вам до 18 липня 2022 року. Із 19 липня змінилося законодавство щодо цього питання, і виплати були скасовані.

    Тому якщо до 18 липня 2022 року Ви не отримували жодних виплати із роботи, треба діяти. Однак звертатись одразу до суду я не раджу. Є способи досудового врегулювання спору.

    Зверніться спочатку із письмовою заявою на ім'я Вашого роботодавця. Якщо не допоможе, тоді вже подавайте до суду.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    33.3%
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    19.07.2022 р. набрав чинності Закон України від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни до ст. 119 КЗпП в частині скасування норми щодо збереження роботодавцем середнього заробітку працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

    Прикінцевими та перехідними положеннями Закону № 2352 не визначено жодних особливостей застосування положень ч. 3 ст. 119 КЗпП, тож із дня набрання чинності цього Закону за працівниками, призваними (прийнятими) на військову службу як до 19.07.2022 р., так і після цієї дати, передбачено обов'язок збереження лише місця роботи і посади.

    Отже, напочаток зверніться до вашого роботодавця із заявою щодо проведення повного розрахунку з вами до 18.07.2022 року, якщо дій ніяких не буде зі сторони роботодавця то може звертатися до

    правоохоронних та контролюючих органів для захисту своїх прав (що є наспавді дієво) або ж далі зверненням до суду.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Роботодавець повинен був нараховувати Вам заробітню плату до середини липня, що є порушенням трудового законодавства. Після внесення змін в Кодекс законів про працю обов'язок по виплаті заробітньої плати військовозобов'язаним, які призиваються на військову службу в рамках мобілізації, не отримуватимуть зарплату за основним місцем роботи.

    Порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі передбачає штраф - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

    У Вашому випадку, Ви можете оскаржити дії роботодаця :

    - зверненням до роботодавця із заявою щодо виплати коштів (компенсації)

    - шляхом звернення в правоохоронні та контролюючі органи для захисту своїх прав

    - шляхом звернення до Держпраці із скаргою

    - або ж звернення до суду.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, все залежить ким вы працювали до цього. (якщо у сквері освіти, або у сільськогосподарських підприємствах ви маєте право на середню заробітну плату, якщо інше то ні.)

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України