Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 листопада 2022, питання №75355

Центр занятости платит только 90 дней

Мне 58лет и 3 месяца. Уволилась с работы по собственному желанию, так как у нас началась война, пришлось уехать. Стала в ЦЗанятости мне сказали что платить будут только 90 дней.
Раньше три года назад платили если осталось два года до пенсии. Стаж страховой у меня 31 год.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Світлана!

    Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку (вік особи за два роки до дати, з якої особа буде мати право на пенсію на умовах, визначених статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування") - не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

    Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують місяцю реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого Кабінетом Міністрів України, залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду для цієї категорії осіб:

    до 3 років - 50 відсотків;

    від 3 до 6 років - 55 відсотків;

    від 6 до 12 років - 60 відсотків;

    від 12 до 18 років - 65 відсотків;

    від 18 до 24 років - 70 відсотків;

    від 24 до 30 років - 75 відсотків;

    понад 30 років - 80 відсотків.

    Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

    перша половина строку тривалості виплати допомоги по безробіттю - 100 відсотків;

    у подальшому - 50 відсотків.

    Для особи, страховий стаж якої становить не менше 15 років і яка протягом 15 років, що передували місяцю надання статусу зареєстрованого безробітного, не отримувала допомогу по безробіттю, під час визначення розміру допомоги по безробіттю відсотки до середньої заробітної плати (доходу), встановлені цією частиною, збільшуються на 10 відсоткових пунктів.

    Мінімальний розмір допомоги по безробіттю у даному випадку становить 1800 гривень (постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України від 20 лютого 2020 року № 197/34480 "Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю").

    Допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі особам, визнаним в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування:

    1. мають страховий стаж менше шести місяців;
    2. звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7 і 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами;
    3. особи, які закінчили або припинили навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилися із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і які потребують сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних;
    4. внутрішньо переміщена особа (до отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю);
    5. працівники та гіг-спеціалісти юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", після звільнення чи припинення гіг-контракту (стаття 23 Закону України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття").

    Мінімальний розмір допомоги по безробіттю у даному випадку становить 650 гривень (постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України від 20 лютого 2020 року № 197/34480 "Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю").

    Виникнуть питання, натискайте відповідну зелену кнопку біля мого фото!

    • Светлана Клієнт рік тому

      Я как раз и есть ВПО . Была в ЦЗ 03.11.22 специалист сказала вышел новый закон в связи с войной платить будут 90 дней. Так как и стаж страховой не идёт иду 07.11.2022 сниматься с учёта.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        На жаль, це так і є! Ось витяг із Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці

        п.п. 3-3. Установити, що під час дії воєнного стану

        тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності цим Законом перевищує 90 днів, виплата допомоги по безробіттю припиняється через 30 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом;


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України