Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 10 грудня 2022, питання №76851 150₴

Полагается ли в этом случае какая-то доля?

Гражданка Украины 18 лет.
У неё есть сводная по матери сестра 36 лет.
Мать одна, а отцы разные.
Эта сводная сестра продала квартиру.
У сестры был отец, а у него была мать, бабушка сестры.
Что было написано в завещании, точно 18-ти летняя гражданка не знает.
Полагается ли какая-то доля от этой квартиры этой 18-ти летней гражданки?

Если полагается, то какие нарушения этой сестры в случае, если она не дала ни копейки 18-ти летней гражданке?

Відповіді юристів (7)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Не зрозуміла ситуація кому та на які підставі належала квартира. Яке відношення 18 річна громадянка має до цієї квартири?

    Але у будь-якому випадку, якщо вона не була зазначена в заповіті, то права спадкувати після смерті бабці своєї сестри вона не має, так як відсутня кровна спорідненість.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    Не зовсім зрозуміло, хто саме помер, батько вісімнадцятирічної особи?

    Очевидно, йдеться про обов'язкову долю спадкоємця, оскільки при існуючому заповіти спадкування відбувається лише у порядку, передбаченному цим документом.

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку, що визначений ст. 1241 Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує.Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років (ст. 6 СК України, ст. 31 Цивільного кодексу України).Неповнолітньою вважається фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років ( ст. 6 Сімейного кодексу України, ст. 32 Цивільного кодексу України).Непрацездатними вважаються особи, які досягли встановленого ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"пенсійного віку, або особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

    Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 11 лютого 2014 року в справі № 1-1/2014 за конституційним зверненням щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 1241 Цивільного кодексу України (справа про право на обов’язкову частку у спадщині повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця), розкриваючи зміст поняття «повнолітні непрацездатні діти», що використовується в абзаці першому частини першої ст. 1241 Цивільного кодексу України], ґрунтується на положеннях частини третьої статті 75 Сімейного кодексу України, який відносить до категорії „непрацездатні“ осіб з інвалідністю I, II та III групи, а також пенсійного законодавства та законів України, які регулюють соціальне страхування і визначають поняття „непрацездатний“.Згідно з ч. 3 ст. 75 Сімейного кодексу України непрацездатними вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю І, ІІ чи ІІІ групи.

    Відповідно до ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку або визнані особами з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до цього Закону.

    Отримання особою пенсії за віком на пільгових умовах, не свідчить про її непрацездатність в розумінні статті 1241 Цивільного кодексу України як особи, що має право на обов`язкову частку у спадщині.

    Якщо неповнолітня особа набуває повної цивільної дієздатності (у разі реєстрації шлюбу особи, яка не досягла повноліття, або у випадку, якщо особа, яка досягла шістнадцяти років, працює за трудовим договором, а також якщо неповнолітня особа записана матір'ю або батьком дитини (ст. 34, 35 Цивільного кодексу України), вона також зберігає за собою право на обов'язкову частку, якщо на час відкриття спадщини не досягл вісімнадцяти років, оскільки вона продовжує належати до категорії неповнолітніх.У разі, якщо особа досягла пенсійного віку, але продовжує трудову діяльність, вона не позбавляється права на обов'язкову частку у спадщині. В осіб, які не досягли встановленого чинним законодавством пенсійного віку, але які мають право на отримання пенсії на пільгових підставах, право на обов'язкову частку у спадщині не виникає.

    Спадкоємці інших черг, а також онуки і правнуки спадкодавця, батьки яких померли до відкриття спадщини, не мають права на обов’язкову частку при спадкуванні за заповітом.

    Відповідно до ст. 69 Закону України «Про нотаріат», п.п. 5.5 п. 5 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, нотаріус в обов’язковому порядку при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом перевіряє коло осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині.

    ВИСНОВОК:

    Отже, якщо особі виповнилось 18 років, то вона не має права на спадкування обов'язкової долі, і може отримати спадщину лише у випадку, якщо вона згадана в заповіті.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо є заповіт де вказано, зазначену Вами громадянку , то тільки так вона отримає те майно ,яке зазначено для неї у заповіті померлої.

    Якщо заповіту немає то спадкувати будуть родичі померлої за законом ,згідно черговості. ( діти, батьки ,чоловік з яким укладено шлюб , брати сестри) померлої.( ст.1222 ЦК України)

    18-ти річна громадянка може спадкувати після своєї матері.

    Або якщо через суд встановлять родинні відносини з бабусею та інші спадкоємці відмовляться від права спадкування.

    Наразі вказана громадянка не є родичем померлої.

    Питання потребує деталей.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Щоб дізнатися, чи був складений заповіт, необхідно подати запит нотаріусу, пред'явивши при цьому свідоцтво про смерть. Таким чином, Ви зможете отримати інформацію зі спадкового реєстру.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Сергію.

    Ваше питання точно потребує індивідуального спілкування та оцінки. Не зовсім зрозуміло, хто взагалі помер? У будь-якому випадку, якщо мова йде про смерть батька дівчини, який не є її біологічним рідним, то вирішувати має питання щодо спільного проживання однією сім'єю.

    Загалом точно треба говорити приватно. Звертайтесь.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1341):

    "Стаття 1223. Право на спадкування

    1. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    2. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу...

    Стаття 1265. П'ята черга спадкоємців за законом

    1. У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення...";

    ---

    Доброго дня, Сергію! Сестра 18 років не є родичем бабусі своєї зведеної сестри 36 років, тому права на спадщину бабусі не має.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Сергей.

    При отсутствии завещания от любого лица в котором 18 летняя девушка указана как наследник по завещанию, она является наследником по закону после смерти ее матери (1 очередь наследников по закону) или сестры (2 очередь наследников по закону). После сестры она будет наследовать по закону если не будет наследников 1 очереди (родители, супруги, дети) или в случае если эти наследники они не примут или откажутся от наследства в течении 6 мес после смерти наследодателя.

    После смерти других лиц, указанных Вами в вопросе, 18 летняя девушка не наследует, поскольку не является их родственником.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України