Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 14 грудня 2022, питання №77023

введення в право власності

Добрий день!Після смерті чоловіка я подала документи на введення в право власності Це було в січні 2022.Одержала Витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі., це в Харкові .Я знаю, що цю справу треба оформити на протязі півроку після смерті чоловіка..Але зі зрозумілих причин , не всигла довести до кінця цю справу.Вимушена була переїхати до Львова де і зараз знаходжусь. Звязатись з моїм нотаріусом ніяк не вдається , тому прошу допомоги...Вже пройшов рік з дня смерті чоловіка.А справа не завершена.В Харків найближчим часом повертатися не можу. Чи є якісь часові обмеження на оформлення цих документів? Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Алла!

    Відповідно до ст.ст. 1268, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. При цьому, необхідно мати на увазі, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

    Однак, відповідно до правової позиції Верховного Суду від 28 квітня 2021 року в справі № 204/2707/19 (провадження № 61-15380св20), державна реєстрація спадкоємця сама по собі не є беззаперечним доказом його постійного проживання на момент смерті спадкодавця за адресою реєстрації. Частина третя статті 1268 ЦК України вимагає наявність фактичного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не лише реєстрацію місця проживання за адресою спадкодавця, що можуть бути відмінними один від одного.

    У разі виникнення уточнюючих питань, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    • Алла Клієнт рік тому

      Дякую за роз*яснення дуже змістовне , але не дуже зрозуміле для людини, не маючої юр. освіти. Це все діє на час звич. часу.Але зараз зовсів інша ситуація,у звязку з війною. Ключове слово в моєму питанні - наскільки довго в часі я можу відтянути ЗАВЕРШЕННЯ спадкової справи, тому що я не можу зараз для цього повернутися до Харкова (ніде жити, будинок пошкоджений за два прильоти).Чи може мені і не обов*язково вводитись в право власності,?Я і так маю право на квартиру як пряма спадкоємиця першої лінії?Більше 30 років у шлюбі...Дякую.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України