Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 22 грудня 2022, питання №77358 400₴

чи маю я право на частку квартири , яка належить моєму батькові

Померла моя мати, вона оставила заповіт на все своє майно на мене. ЇЇ майно на день смерті складалось з квартири, яка була в її приватній власності, крім цієї квартири є ще одна квартира в якій проживає мій батько. Ця квартира належить йому, мама була там прописана Крім батька є ще мій рідний брат, який проживає в іншому місті. В мене питання: чи маю я право на частку квартири , яка належить моєму батькові відповідно до заповіту моєї матері? Якщо да, то який термін для оформлення цієї частки на мене? І чи маю я право на частку в цій квартирі, якщо батько написав заповіт на мого брата?

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.5%

    Вітаю, Ірино.

    В мене питання: чи маю я право на частку квартири , яка належить моєму батькові відповідно до заповіту моєї матері?

    Не зовсім зрозуміло. Якщо ця квартира належить на праві власності Вашому батьку, то воно не може входити до спадкової маси при смерті Вашої мами.

    Тобто заповіт може поширюватись тільки на те майно, яке належало на праві приватної власності саме померлій. Воно не може поширювати на майно, якщо воно є у власності Вашого батька.

    Дане майно буде успадковуватись вже після смерті Вашого батька, дай Боже йому довгих років.

    Чи можливо я щось не так зрозумів? Тому можемо продовжити розмову тут або натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Гуща Юрій Миколайович
    6.3%
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Якщо так поставлене питання,то ні, не маєте. Ви б мали частку за законом у разі спадкування після батька. Смерть матері ніяк не впливає на Ваше право (не надає права) у власності батька.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12.5%

    Доброго дня.

    Для відповіді на Ваше запитання потрібно знати на якій підставі батькові належить квартира. Якщо вона була придбана під час шлюбу, то Ваша мати мала право на 1/2 частину цієї квартири і ця частка також є частиною спадкової маси, яку Ви отримуєте по заповіту. Подавши заяву про прийняття спадщини по заповіту, Ви приймаєте і цю частку.

    Якщо ж квартира, яка належить батькові була придбана до шлюбу з Вашою матір'ю, або отримана в дар або у спадщину, то за життя батька Ви право на квартиру не маєте.

    Право на часту квартири батька ВИ будете мати незалежно від заповіту, якщо на час його смерті будете непрацездатні (за віком або через стан здоров'я). В такому випадку Ви будете мати право на 1/2 частину того, що Ви би отримали при відсутності заповіту. Якщо спадкоємців 1 черги є двоє, Ви та брат, то Ви можете отримати 1/4 частину.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Тимченко Анастасия Александровна
    12.5%
    Тимченко Анастасия Александровна рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Доброго дня. Все залежить від того на підставі чого квартира батька йому належить. Якщо вона була придбана під час шлюбу, то 50% належить покійної матері і Ви маєте право на неї. Якщо ця квартира належала батьку до шлюба, чи він отримав її у спадок чи в подарунок, то ви на неї права не маєте. Прописка тут ніяким чином ролі не грає. Ви повинні звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини в 10-ти місячний строк з дня смерті матері. Оформити свідоцтвор потім ви можете у будь-який час.

    Якщо батька написав заповіт на брата, то ви будете мати право тільки якщо підпадаєте під коло осіб які мають право на обов"язкову частку у спадщині, відпловідно до ст 1241 ЦКУ: Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Промський Євгеній Сергійович
    15%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Треба розібратись у наступних питаннях:

    1) квартира, в якій проживає батько, хто є її власником?

    1-1. Якщо власником квартири є батько на 100 %, то до його смерті ніхто не має права на цю квартиру.

    1-2. Якщо власником квартири були мати та батько, то частка матері підлягала спадкуванню.

    1-3. Якщо власником квартири була мати на 100%, то вся квартира підлягала спадкуванню.

    2) заповіт матері складений лише на ту квартиру, що була на неї оформлена, чи на все її майно?

    Якщо заповіт складено лише на ту квартиру, що оформлено на маму, то у ситуаціях 1-2 та 1-3 спадкоємцями виступатимуть чоловік матері та діти в рівних частках.

    Якщо заповіт складено на все майно матері без конкретизації то у ситуації 1-2 ви маєте спадкувати частину, що належить матері, у ситуації 1-3 ви спадкуєте всю квартиру.

    3) якщо батько є власником квартини і написав заповіт на брата, то у ситуації 1-1 брат спадкує всю квартиру після смерті батька, у ситуації 1-2 брат спадкує ту частину, що належала батьку.

    який термін для оформлення цієї частки на мене?

    Ви маєте подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса протягом 6 місяців після смерті. А оформити спадщину можна в будь-який час.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    46.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Ну, у випадку з квартирою матері все ясно. Вона за заповітом належить Вам.

    Тепер, що стосується майна батька. Якщо квартира була придбана під часу шлюбу, то її власниками були батько і матір, а після смерті останньої батьку буде належати лише половина квартири, друга половина перейде до Вас за заповітом. Якщо батькова квартира належала йому до шлюбу то Ви будете мати право на половину квартири лише після його смерті, за умови, якщо не буде заповіту.

    Вступити у власніть квартири матері та половини квартири батька (за певних умов) Ви зможете через 10 місяців після відкриття справи про спадщину. тої

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Ірина.

    Відповідаю на ваші питання.

    1) чи маю я право на частку квартири , яка належить моєму батькові відповідно до заповіту моєї матері?

    Ви матимете право на частку квартири якщо квартира придбавалася під час шлюбу батьків незалежно від того на чиє ім"я вона оформлена, бо вона є спільною власністю подружжя. У цьому разі половина квартири належить вашій матері і Ви маєте успадкувати після неї 1/2 частину по заповіту. Якщо ж ця квартира була особистою власністю батька, наприклад була йому подарована хоч і під час шлюбу, то Ви зможете успадкувати тільки при відсутності заповіту, або ж якщо заповіт буде переписаний на Вас.

    2)Якщо да, то який термін для оформлення цієї частки на мене?

    Звернутися до нотаріуса із заявою необхідно протягом 6 місяців після відкриття спадщини, тобто смерті спадкодавця (матері). Отримати свідоцтво про право на спадщину можна після спливу шестимісячного строку.

    3) І чи маю я право на частку в цій квартирі, якщо батько написав заповіт на мого брата?

    Якщо квартира є особистою власністю батька, то спадкувати будуть тільки особи які вказані в його заповіті. При цьому заповітів може бути декілька, але спадкувати будуть ті особи, які вказані в останньому заповіті. Винятком є особи, які мають обов"язкову частку у спадщині (тобто спадкують незалежно від змісту заповіту, наприклад неповнолітні або непрацездатні особи).

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Щодо спадщини від матері

    Якщо мама залишила заповіт вказавши там – все своє майно, то

    Відповідно до п. 1 ст. 1236 Цивільного Кодексу України заповідач має право охопити заповітом права та обов'язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов'язки, які можуть йому належати у майбутньому.

    Тобто вам потрібно дізнатися про яке майно йде мова. В державних реєстрах, до яких має доступ нотаріус, така інформація є.

    Щодо квартири батька

    Ви не вказали чи перебували батьки у шлюбі на момент смерті матері. Якщо перебували і квартира придбана у шлюбі, то відповідно до ст. статті 1226 ЦК України

    1. Частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

    2. Суб'єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

    Тобто, ви маєте право на мамину частку спільної сумісної власності, якщо квартира батька була такою власністю.

    Однак, за умови, що батьки розлучені більше 3-х років і поділ майна не відбувся, то квартира належить тільки батьку. Так само є, якщо квартира придбана батьком не у шлюбі, отримана у спадок чи договором дарування.

    Щодо отримання спадку

    Для отримання спадку, вам потрібно провести певні дії: звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. У вас на період військового стану для цього є 10 місяців. В звичайний період – 6 місяців з часу відкриття спадщини (день смерті мами).

    Після 10 місяців вам видадуть свідоцтво про спадщину, яке є документом для перереєстрації майна.

    Щодо заповіту батька на брата

    Стаття 1235. Право заповідача на призначення спадкоємців

    1. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

    2. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

    3. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини.

    Хто має право на обов’язкову часту у спадщині визначено ст. 1241 ЦКУ. Це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Якщо ви належите до цієї категорії осіб, то матимете право на свою частку квартири батька навіть за наявності заповіту на брата.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви однозначно маєте право на те майно матері , яке вона заповіла Вам.

    Інше майно , якщо там власник лише батько то він має право розпорядитись своїм майном , як бажає , якщо частки матері там не було то майно отримає той хто буде у заповіті , або за законом згідно черговості, якщо не буде заповіту чи буде майно , яке не увійде до заповіту батька.

    наразі ви спадкуєте після матері , якщо батько напише заповіт на брата то все майно указане в ньому отримає брат, якщо після смерті батька залишиться ще майно яке не увійде до заповіту , ви зможете подати заяву нотаріусу та спадкувати після інших родичів згідно закону.

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    Важливо. Механізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для надання обгрунтованої відповіді Треба знати на яких підставах було набуто право власності на цю квартиру вашим батьком.

    У будь якому разі вы будете мати право отримати частку квартиры за законом спадкування у майбутньому, якщо батько не напише заповіт на когось іншого.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України