Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 27 грудня 2022, питання №77594

Суддя кожен раз пепеносить справу

Суддя пепеносить кожен раз справу,я аотерпілий 124 КУПаП ,то винуватець на суд не добіг то він проспав і так уже рік. Як можна повпливвти?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Основні методи захисту своїх інтересів, у разі, коли суддя допускає тяганину при розгляді справи, такі:.

    І. Дисциплінарне провадження відносно судді.

    Дисциплінарне провадження - це процедура розгляду органом, визначеним законом, звернення, в якому міститися відомості про порушення суддею вимог по його статусу, посадових обов'язків або присяги судді.

    Дисциплінарне провадження стосовно судді здійснюють:

    Вища кваліфікаційна комісія суддів України - відносно суддів місцевих і апеляційних судів;

    - Вища рада юстиції - відносно суддів вищих спеціалізованих судів і суддів Верховного Суду України.

    Скарга на неправомірну поведінку судді місцевого або апеляційного суду може бути подана будь-якою особою, якій відомі факти такої поведінки у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України (адреса: 01032, м. Київ, вул. Жилянська, 120). Бланк скарги можна отримати на офіційному сайті ВККСУ

    Уявлення про дисциплінарне провадження судді Верховного Суду України і вищих спеціалізованих судів може бути подане виключно:

    - народним депутатом України;

    - Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини;

    - членом Вищої ради юстиції за результатами перевірки повідомлень.

    Найреальніше направити відповідне звернення до члена Вищої ради юстиції від імені громадянина Україниоскільки у такому разі член УСЮ повинна буде направити відповідь на звернення згідно із Законом України "Про звернення громадян". При цьому до звернення обов'язково треба додавати копії судових рішень заангажованого судді. Також рекомендується направляти це звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і в Комітет правової політики Верховної Ради України.

    Ефективність оскарження неправомірної поведінки судді залежить від систематичності подачі скарг. Не слід чекати завершення розгляду справи для подачі скарги. Питання про оскарження неправомірної поведінки судді повинне вирішуватися при перших ознаках такої неправомірності.

    Заяву можна подавати по кожному факту неправомірності поведінки, а не по окремій основі. Підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності встановлені в ч. 1 ст. 83 Закони України "Про судоустрій і статус суддів", а саме:

    - Істотні порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя (сюди відноситься і тяганина), пов'язані, зокрема, з відмовою в доступі особи до правосуддя по підставах, не передбачених законом, порушення вимог по розподілу і реєстрації справ в суді, правил осудності або підвідомчості, необгрунтоване вжиття заходів забезпечення позову.

    - Систематичне або грубе одноразове порушення правил суддівської етики, яке підриває авторитет правосуддя.

    Слід пам'ятати, що відміна або зміна судового рішення не спричиняє за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь в його постанові, крім випадків, коли порушення допущене внаслідок умисного порушення норм права або неналежного відношення до службових обов'язків.

    А ось затягування судового процесу може бути кваліфіковане як порушення присяги судді, що є основою до звільнення судді з посади.

    Згідно п. 5 ч. 5 ст. 126 Конституцій України суддя звільняється з посади у зв'язку з порушенням ним присяги судді. Факти, які свідчать про порушення суддею присяги, мають бути встановлені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України або Вищою радою юстиції. Звільнення судді з посади на підставі порушення ним присяги судді здійснюється за уявленням Вищої ради юстиції після розгляду цього питання його засіданні. На підставі представлення Вищої ради юстиції Президент України видає указ про звільнення судді з посади. На підставі представлення Вищої ради юстиції Верховна Рада України приймає постанову про звільнення судді з посади.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можливо суддя свідомо затягує процес, а тому Вам потрібно поскаржитись на нього до Вищої ради правосуддя або оголосити відвід.

    Натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора!

    ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ВІДВІД СУДДІ ТА СКАРГУ ДО ВИЩОЇ РАДИ ПРАВОСУДДЯ.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України