Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 01 лютого 2023, питання №79788 1000₴

Районний ТЦК не хоче надати відстрочки (закон 2196-ІХ).viber+

Вітання. Підкажіть будь ласка. Змалюю ситуацію. Брат прийшов по повістці в ТЦК. Приніс підтвердження навчання на денній формі (дуально типу, тобто працює з відвідуванням одночасно технічного університету). Відіслали на комісію. Пройшов комісію. Довідку взяли і заставляють підписувати "бойову" повістку на відправлення бо придатний.

1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.

Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть.

Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).

Дякую за роз'яснення дій які правильно в такій ситуації зробити.



Відповіді юристів (18)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    ВІТАЮ ВАС ІВАН!

    ЯКЩО ВАШ БРАТ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ, НЕ ЗАКІНЧУВАВ ВІЙСЬКОВУ КАФЕДРУ, ПРИДАТНИЙ, У НЬОГО Є ПРИПИСНЕ, ТО ВІН ВЗАГАЛІ НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    У ТАКОМУ РАЗІ ВОНИ ВЗАГАЛІ НЕ МАЛИ ЙОМУ ПРАВО ПРОВОДИТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ) ТАК, ЯК:

    ЯКЩО, ВАШ БРАТ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ - ЙОМУ 27 І БІЛЬШЕ РОКІВ, ПРИДАТНИЙ, У НЬОГО Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК АБО ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ, ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІН СТУДЕНТ ДЕННОЇ (ДУАЛЬНОЇ) ФОРМИ НАВЧАННЯ ВНЗ, ТО ВІН МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ВРАХОВУЮЧИ, ЩО ПРАЦІВНИКИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ) ТА ВИЗНАННЯ ВАШОГО БРАТА ПРИДАТНИМ, НЕ ЗВЕРТАЮЧИ УВАГУ НА ТЕ, ЩО ВІН Є СТУДЕНТОМ ВНЗ ЗА ДЕННОЮ (ДУАЛЬНОЮ) ФОРМОЮ НАВЧАННЯ, ЗАМІСТЬ НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, У ВИГЛЯДІ ЗАПИСУ - ВІДМІТКИ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ/ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ АБО У ВИГЛЯДІ ДОВІДКИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, А ВЗАГАЛІ ХОЧУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ ПРО ПРИЗИВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ,ТО ТАК ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ, ТАКИМИ ЩО ПОРУШУЮТЬ ЙОГО ПРАВА, СВОБОДИ І ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ, ЯК ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВАШ БРАТ МАЄ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ПРИ ПОДАННІ СКАРГ СЛІД КЕРУВАТИСЯ ТА ПОСИЛАТИСЯ НА СЛІДУЮЧИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ:

    Згідно до вимог до вимог абз.2 ч.3 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації… Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...».

    Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

    Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

    Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

    Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

    Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

    Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

    Відповідно до вимог ст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

    "1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки)"?

    - ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ВІН ПОВИНЕН ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ АБО ЗАПОВНИТИ БЛАНК ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЩОБ ДОВІДКА З ВНЗ ПРО ТЕ, ЩО ВІН Є СТУДЕНТОМ ВНЗ ЗА ДЕННОЮ (ДУАЛЬНОЮ) ФОРМОЮ НАВЧАННЯ НЕ ЗАГУБИЛАСЯ, ТРЕБА ПОДАТИ (ЗАПОВНИТИ БЛАНК) ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ У ДВОХ ПРИМІРНИКАХ, З ЯКИХ: ОДИН - ВІДДАТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ОРИГІНАЛОМ ДОВІДКИ ВНЗ, ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ У КНИЗІ ВХІДНОЇ КОРЕСПОНДЕНЦІЇ, А ДРУГИЙ - ЗАЛИШИТИ В СЕБЕ, ПІСЛЯ ПОДАННЯ ПЕРШОГО ПРИМІРНИКА ЗАЯВИ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) НА НЬОМУ ШТАМПУ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ АБО ЗАПИСУ - ВІДМІТКИ ПРО ОТРИМАННЯ ПЕРШОГО ПРИМІРНИКА ЗАЯВИ, З ЗАЛИШЕННЯМ В СЕБЕ КОПІЇ ДОВІДКИ З ВНЗ, ЩО І БУДЕ ДОКАЗОМ ОТРИМАННЯ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТОМ), ЯК ОРИГІНАЛУ ДОВІДКИ З ВНЗ ПРО ТЕ, ЩО ВІН Є СТУДЕНТОМ ВНЗ ЗА ДЕННОЮ (ДУАЛЬНОЮ) ФОРМОЮ НАВЧАННЯ, ТАК І ДОКАЗОМ ОТРИМАННЯ САМОЇ ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    БУДЬ-ЯКУ ДОВІДКУ ПРО ОТРИМАННЯ ПРАЦІВНИКИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), НЕ ВИДАЮТЬ.

    ТАКОЖ, ВІН МАЄ ПРАВО НАПРАВИТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, РАЗОМ З ОРИГІНАЛОМ ДОВІДКИ ВНЗ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПОШТОЮ, ЧЕРЕЗ УКРПОШТУ ЦІННИМ ЛИСТОМ З ОПИСОМ ВКЛАДЕННЯ, З РЕКОМЕНДОВАНИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ВРУЧЕННЯ ПОШТОВОГО ВІДПРАВЛЕННЯ, А ТАКОЖ ПРИ БАЖАННІ - КУР'ЄРСЬКОЮ ДОСТАВКОЮ, А ДОКАЗАМИ ВІДПРАВЛЕННЯ БУДУТЬ: ПРИМІРНИК ОПИСУ ВКЛАДЕННЯ З ПЕЧАТКОЮ ПОШТОВОГО ВІДДІЛЕННЯ, ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК, НАКЛАДНА, А ПОТІМ ПОВЕРНЕТЬСЯ З ПІДПИСОМ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА ДАТОЮ ОТРИМАННЯ РЕКОМЕНДОВАНЕ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ВРУЧЕННЯ ПОШТОВОГО ВІДПРАВЛЕННЯ.

    ПРИ ЦЬОМУ, ПІСЛЯ ПОДАННЯ ДАННОЇ ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, У ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), БУДЕ СТРОК ДЛЯ ЇЇ РОЗГЛЯДУ, ВІД 15 ДО 30 ДНІВ, ХОЧ МОЖУТЬ ФАКТИЧНО ЇЇ РОЗГЛЯНУТИ В ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ.

    ЗРАЗКИ ДІЮЧИХ ЗАЯВ, ЯКІ ВАШ БРАТ МОЖЕ ЗАПОВНИТИ, ОФОРМИТИ ВІД СВОГО ІМЕНІ, СКИДАЮ ВАМ НА АДРЕСУ ВАШОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ: jn654526@gmail.com

    "2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку"?

    ВІН МАЄ ПРАВО ВІДМОВИТИСЯ ВІД ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ НА ПРИЗОВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, МОТИВУЮЧИ ЦЕ ТИМ, ЩО ВІН МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ВОНИ МОЖУТЬ СКЛАСТИ АКТ ПРО ВІДМОВУ І ВЗАГАЛІ СПРОБУВАТИ НЕ ВИПУСТИТИ ЙОГО З ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ЩОБ ЗВІДТИ І ПРИЗВАТИ, ВІДПРАВИТИ ДО ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ ТОЩО.

    А ЯКЩО ЗАХОЧЕ ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ ВАМ, НА ГАРЯЧІ ЛІНІЇ, ЩОБ ПОСКАРЖИТИСЯ, ТО НЕ ЗМОЖЕ, ТАК ЯК В НЬОГО МОЖУТЬ ВИЛУЧИТИ МОБІЛЬНИЙ ТЕЛЕФОН.

    КРІМ ТОГО, ЗА ВІДМОВУ У ОТРИМАННІ ПОВІСТКИ НА ПРИЗОВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ЙОГО НА МІСЦІ МОЖУТЬ ПРИТЯГНУТИ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЗА ЧАСТИНОЮ 2 СТАТТІ 210-1 КОДЕКСУ УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, У ВИГЛЯДІ ШТРАФУ У РОЗМІРІ ВІД 3400 ГРН. ДО 5100 ГРН.:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    "4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :)."?

    - ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТ) НІКОЛИ ТАКЕ НЕ ЗАЗНАЧЕ, А ВАШ БРАТ НЕ ПОВИНЕН НІЧОГО ПИСАТИ І ПІДПИСУВАТИ, ЯК НА КОРІНЦІ ПОВІСТКИ, ТАК І У АКТІ ПРО ВІДМОВУ У ОТРИМАННІ ПОВІСТКИ ТОЩО.

    ЩОБ ВИЩЕОПИСАНОГО МНОЮ НЕ ТРАПИЛОСЯ, РЕКОМЕНДУЮ ЙОМУ "ЗАХВОРІТИ" ЗА МЕДИЧНИМИ ДОКУМЕНТАМИ, ЯКІ ЦЕ МОЖУТЬ ПІДТВЕРДИТИ, ЩО Є ПОВАЖНОЮ ПРИЧИНОЮ ДЛЯ НЕЯВКИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    ЦЯ НОРМА ЗАКОНУ СТОСУЄТЬСЯ ЯК ПРИЗОВНИКІВ, ТАК І ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ.

    А ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, РАЗОМ З ОРИГІНАЛОМ ДОВІДКИ ВНЗ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА МЕДИЧИНИМ ДОКУМЕНТОМ ПРО ХВОРОБУ, НАПРАВИТИ ПОШТОЮ, ЧЕРЕЗ УКРПОШТУ ЦІННИМ ЛИСТОМ З ОПИСОМ ВКЛАДЕННЯ, З РЕКОМЕНДОВАНИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ВРУЧЕННЯ ПОШТОВОГО ВІДПРАВЛЕННЯ (ПОВЕРНЕТЬСЯ З ПІДПИСОМ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА ДАТОЮ ОТРИМАННЯ РЕКОМЕНДОВАНЕ ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО ВРУЧЕННЯ ПОШТОВОГО ВІДПРАВЛЕННЯ), З КУР'ЄРСЬКОЮ ДОСТАВКОЮ, ПРО ЩО БУДУТЬ ДОКАЗИ ВІДПРАВЛЕННЯ: ПРИМІРНИК ОПИСУ ВКЛАДЕННЯ З ПЕЧАТКОЮ ПОШТОВОГО ВІДДІЛЕННЯ, ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК, НАКЛАДНА.

    ЗРАЗОК ДІЮЧОЇ ЗАЯВИ ПРО НЕЯВКУ В ЗВ'ЯЗКУ З ХВОРОБОЮ, СКИДАЮ ВАМ НА АДРЕСУ ВАШОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ: jn654526@gmail.com

    ТАКИМ ЧИНОМ, ВІН ЗМОЖЕ УНИКНУТИ ПРОБЛЕМ У ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ) ЩОДО ВРУЧЕННЯ ЙОМУ ПОВІСТКИ НА ПРИЗОВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ,НА ПРИЗОВ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗМОЖЕ НАПРАВИТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, РАЗОМ З ОРИГІНАЛОМ ДОВІДКИ ВНЗ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА БУДЕ МАТИ ДОКАЗИ ТАКОГО НАПРАВЛЕННЯ ТА ОТРИМАННЯ ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ).

    ДЛЯ ПЕРЕСТРАХОВКИ, ВІН ПОВИНЕН ДО ОТРИМАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДПОВІДІ ПО ПОШТІ - ХВОРІТИ, ПОКИ УМОВНО КАЖУЧИ ВІН НЕ ВИЛІКУЄТЬСЯ.

    У РАЗІ НЕРОЗГЛЯДУ ЙОГО ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, РАЗОМ З ОРИГІНАЛОМ ДОВІДКИ ВНЗ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ЇЇ ІГНОРУВАННЯ, ЩО МОЖЕ БУТИ ВИДНО, ЯКЩО ПРОЙДЕ 30 ДЕННИЙ СТРОК ДЛЯ РОЗГЛЯДУ ЗАЯВИ, ПІСЛЯ ЇЇ ОТРИМАННЯ ПО ПОШТІ, АБО ПРИ НАДАННІ ВІДМОВИ У НАДАННІ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, РЕКОМЕНДУЮ ВЧИНЯТІ ЗАЗНАЧЕНІ ДІЇ:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ЯКЩО ЗАЯВА ПРО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, БУДЕ ЗАДОВОЛЕНА ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТОМ), ТО ВІН ПІСЛЯ ВИЛІКУВАННЯ (ПОВИНЕН ДО ОТРИМАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДПОВІДІ ПО ПОШТІ - ХВОРІТИ), ЗВЕРНЕТЬСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, У ВИГЛЯДІ ЗАПИСУ - ВІДМІТКИ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ/ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ АБО У ВИГЛЯДІ ДОВІДКИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    "3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть. Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них"?

    - ПОЯСНЕННЯ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТ) НЕ НАДАЄ, А ПОВИННА БУТИ НАДАНА ОФІЦІЙНА ВІДПОВІДЬ У ЛИСТІ-ПОВІДОМЛЕННІ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ЗАДОВОЛЕННЯ ЗАЯВИ АБО ПРО ВІДМОВУ У ЇЇ ЗАДОВОЛЕННІ.

    При наявності запитань будь ласка звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ПРАВОРУЧ ВІД ФОТО).

    Всього доброго!

    • Іван Клієнт рік тому

      Вибачте, забув згадати, Ви тут про це говорили- він навчався раніше на кафедрі в цьому ж вузі, офіцер молоді.лейтенант 28 років... то все сказане лишається в дії???

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Вітаю, Іван!

        Будь ласка!

        Так, все лишається в дії, він і офіцер і 28 років.

        У разі наявності запитань звертайтеся будь ласка через кнопку зеленого кольору "Звернутися" (праворуч від фото).

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Іван!

        Дана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, повинна надаватися не залежно від кількості освіт, спеціальностей та віку.

        У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Батіщев Сергій Сергійович
    Батіщев Сергій Сергійович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    1) Дії військомату не законні!!!

    Ні, мобілізувати вашого Брата не мають права, оскільки Він студент ВНЗ денної форми навчання.

    Тобто, ВІН звільнений від мобілізації на період навчання

    Відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    2) Скарги на незаконні дії представників "військкомантів", які пов'язані із процесом мобілізації, можна повідомити усно на гарячі лінії Міноборони:

    • 0-800-500-442

    2) Скарги на порушення законодавства України під час мобілізації можна подати керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому). Важливо, щоб скарга містила детальний опис порушення та клопотання про припинення порушення.

    3) Для отримання відстрочки необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що ви - студент. До заяви необхідно долучити документи, що підтверджують факт навчання.

    Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття заяви.

    Якщо військкомат відмовляється приймати заяву або ставити відмітку про її прийняття – слід направити цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

    Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому за необхідності можна було поскаржитись і долучити доказ направлення заяви та її отримання військкоматом.

    Також навчальний заклад повинен був повідомити РТЦК про те, що Ваш брат студент!

    Тобто, написати заяву в двох примірниках, надати відповідну довідку, звернутися зі скаргою, здійснити перелічені вище дії!!!

    ВИСНОВОК: 120% що брат не буде мобілізований, а отримає відстрочку, РТЦК отримає по «шапці» м’яко кажучи

    Якщо, Вам потрібна буде допомога або консультація Ви можете звернутися до мене особисто через сайт.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович рік тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Доброго ранку, колега!

      За Правилами роботи на сайті, особисті контактні дані: номера мобільних телефонів, адреси електронної пошти заборонено зазначати у своїх відповідях.

      Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Іване!

    Очевидно для Вас не буде великим секретом моє повідомлення, що брат має законне та безумовне право на відстрочку! Але для порядку все ж таки пошлюсь на відповідну норму:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    ПРОСТИЙ ПОПЕРЕДНІЙ ВИСНОВОК ІЗ СКАЗАНОГО ТАКИЙ: дії ТЦК по відношенню до Вашого брата, які полягають у врученні "бойової повістки", а точніше сказати, мобілізаційного розпорядження, абсолютно неправомірні і підлягають негайному оскарженню! Це, звичайно, не стосується направлення на ВЛК. На таке військомат має право.

    ТЕПЕР ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ:

    1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

    Так, згідно Закону України "Про звернення громадян" у заявника повинен залишатися доказ того, що ТЦК отримав його звернення про надання відстрочки. Проте це робиться трошки інакше: Ваш брат приносить до військомату два примірника заяви з додатком у вигляді довідки з університету про дуальну форму навчання у ВНЗ, підписаної ректором та завіреної мокрою печаткою. Перший примірник подається в канцелярію чи відповідальній особі, а на другому примірнику, який залишається у брата, приймаючий працівник ТЦК робить помітку з датою прийняття документу та власним підписом.

    Крім того, цей самий пакет документів можна направити на адресу ТЦК поштою замовленим листом із описом вкладення.

    2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

    Не підписувати позбавлено сенсу, бо все одно складуть акт про відмову про отримання повістки. А от негайно написати і подати заяву на незаконніть такої повістки треба було б! Паралельно варто так само негайно звернутись до обласного військомату зі скаргою на неправомірні дії районного ТЦК.

    3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть.Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

    Знову ж таки, повертаємося до заяви на незаконне вручення мобілвзаційного розпорядження... Тут як раз і можна акцентувати увагу працівників ТЦК на грубе порушення норм статті 23 Закону України ПМПтаМ про надання відстрочки на підставі дуального навчання у ВНЗ. Те саме можна продублювати у скарзі до обласного військомату.

    4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).

    Як правило, причина відмови в акті ними не вказується і буде складно вимусити їх це зробити, якщо взагалі можливо! Та це і не має принципового значення, бо на результат аж ніяк не пливає.

    Нарешті насамкінець скажу таке:

    НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ТРЕБА ДОПУСТИТИ ВІДПРАВКИ ВАШОГОБРАТУ НА МОБІЛІЗАЦІЮ! ДЛЯ ТОГО ГОДЯТЬСЯ В БУКВАЛЬНОМУ СЕНСІ ВСІ ЗАСОБИ!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Маю значний досвід і достатні знання, аби вирішити цю проблему практично. Можу реально допомогти!

    Вдачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідь буде базуватися на тому, що Вашому брату більше 27 років і він військовозабовязаний.

    До 27 років чоловіки мають категорію призовника (якщо не закінчив військової кафедри) і не підлягають мобілізації.

    ЩОБ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ВІД ПРОТИПРАВНИХ ДІЙ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТУ) РЕКОМЕНДУЮ ПРИБУТИ ДО ВІЙСЬКОМАТУ В СУПРОВОДІ АДВОКАТА ТА ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ В ЗВ'ЯЗКУ З НАВЧАННЯМ.

    Заяву Ви маєте "адатувати" під себе. Тобто, маєте внести дані військомату (РТЦК та СП), свої дані, ПІБ, дату народження, адресу та телефон. Далі, в Заяві треба вказати документи які є в наявності на підтвердження свого права на отримання відстрочки: довідка з ВНЗ дата/номер, якщо є контракт, вказуєте дату/номер, студентський квиток/віза ( якщо є). Внизу заяви ставите дату, свої ініціали та підпис. Подаєте заяву в військомат в 2-х екземлярах та по списку в додатках документи в 1 екз. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе.

    * Зразок заяви:

    До ___РТЦК та СП

    ___

    Адреса: ___

    Від: ___

    ___року народження

    Адреса проживання:

    Тел.:

    Заява

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти, у зв’язку із навчанням за дуальною формою здобуття освіти в університеті___-що знаходиться___.

    Вказані вище обставини підтверджуються: копією довідки №___від___, копією студентського квитка___, копією контракту___.

    Додатки:

    1. Копія Довідка №___від___,
    2. Копія студентського квитка___,
    3. Копія контракту___.
    4. ___

    ___.2023р. ___ ___

    ПОВІСТКУ НЕ ПІДПИСУВАТИ, А НА АКТІ ЛИШИТИ СВОЄ ПОЯСНЕННЯ.

    У ВСІХ ПОЯСНЕННЯХ НА АКТАХ (ПРОТОКОЛАХ ТОЩО) ВАШ БРАТ НЕХАЙ ПИШЕ, ЩО ВІН НЕ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ СЛУЖИТИ, АЛЕ ВІН МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НА ПЕРІОД НАВЧАННЯ І ВИМАГАЄ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП ДОТРИМУВАТИСЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ.

    • Іван Клієнт рік тому

      Вибачте, забув згадати, Ви тут про це говорили- він навчався раніше на кафедрі в цьому ж вузі, офіцер молоді.лейтенант 28 років... то все сказане лишається в дії???

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Іване!

    1) Перше, що потрібно зробити - це спробувати ще раз у військоматі отримати відстрочку (навіть, якщо пройшов ВЛК):

    • брат пише заяву у вільній формі. Там вказує, на кого пишете заяву (начальник відповідного військкомату), його паспортні дані, прохання надати відстрочку відповідно до статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», число та підпис;
    • до заяви прикладає усі необхідні документи (паспорт, військово-обліковий документ, довідку з місця навчання);
    • заяву реєструють у журналі вхідної кореспонденції військкомату;
    • комісія військкомату ухвалює рішення щодо надання відстрочки;
    • брату повинні надати виписку з книги протоколів. Там зазначають ПІБ, дату народження, підставу відстрочки, номер і дату протоколу відстрочення та підписи членів комісії.

    Потрібно подавати заяву в 2х екземплярах та бажано нотаріально завірені копії документів. На екземплярі брата повинна стояти печатка або підпис та дату прийому (докази того, що вони отримали в заяву)

    Відстрочка дійсна на той час, поки існує сама підстава, тобто право на відстрочку.

    2) Якщо брат не підпише повістку, буде складений акт відмови. При розгляді справи, брат повинен обгрунтувати причини відмови. Якщо підпише і не прийде по повістці без поважних причин (наприклад хвороби, що підтвержена лікарняним), то може бути притянений до кримінальної відповідальн і брат буде доводити невинуватість в судовому порядку.

    3) Вашому брату також необхідно звернутися зі скаргою до:

    - обласного тцксп (військкомату);

    - телефонувати на гарячу лінію міністерства оборони україни: 0 800 50 04 42

    - урядову гарячу лінію: 1545 працює цілодобово (безкоштовно).

    4) Якщо навіть справа буде розглядатися в судовому порядку, то Ваш брат зможе довести, що у нього є право на відстрочку і дії ТЦК протиправні.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Іване!

    Вітання. Підкажіть будь ласка. Змалюю ситуацію. Брат прийшов по повістці в ТЦК. Приніс підтвердження навчання на денній формі (дуально типу, тобто працює з відвідуванням одночасно технічного університету). Відіслали на комісію. Пройшов комісію. Довідку взяли і заставляють підписувати "бойову" повістку на відправлення бо придатний.

    1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

    Не зовсім зрозуміло, чи подавав Ваш брат заяву про надання відстрочки, до якої він мав додати довідку про навчання, контракт, чеки про оплату і так далі. От саме цю заяву та документи він мав зареєструвати в ТЦК.

    Він готуєт заяву про надання відстрочки в 2 варіантах. Один залишає ТЦК, а на іншому (який залишиться у нього) відповідальний працівник ставить відмітку про отримання Вашої заяви (посаду особи, яка отримала заяву, дату та підпис цього).

    Так у нього будуть докази того, що Ви подавали заяву про надання відстрочки.

    2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

    Я НЕ БАЧУ СЕНСУ ВІДМОВЛЯТИСЬ, ОСКІЛЬКИ ВІДМОВА БУДЕ ЗАФІКСОВАНА У ВІДПОВІДНОМУ АКТІ. ТУТ ПОТРІБНО ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ІМ'Я НАЧАЛЬНИКА ТЦК ПРО ТЕ, ЩО ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ВІЙСЬККОМАТУ Є НЕЗАКОННИМИ.

    МОЖУ НАДАТИ ЗРАЗОК ТАКОЇ ЗАЯВИ.

    3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть.Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

    ЗНОВУ Ж ТАКИ, МОЖНА СПРОБУВАТИ ОТРИМАТИ ВІД НИХ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ, АЛЕ НАСКІЛЬКИ Я ЗРОЗУМІВ, ВАШ БРАТ НЕ РЕЄСТРУВАВ У ТЦК ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ, А ТІЛЬКИ ПРИНІС ДОВІДКУ. ТРЕБА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ЗАЯВУ, А ВЖЕ ПОТІМ ВИМАГАТИ НАДАННЯ ВІДПОВІДІ.

    4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).Дякую за роз'яснення дій які правильно в такій ситуації зробити.

    ЯКЩО ВСЕ Ж ТАКИ БРАТ БУДЕ ВІДМОВЛЯТИСЬ ВІД БОЙОВОЇ ПОВІСТКИ, ТО ЦЕ НЕХАЙ ВІН ЗАЗНАЧАЄ В АКТІ ПРИЧИНИ ВІДМОВИ ВІД ТАКОЇ ПОВІСТКИ.

    АЛЕ Я ВСЕ Ж ПІШОВ ПО-ІНШОМУ ШЛЯХУ:

    1. ОФОРМИВ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ТА ЗАРЕЄСТРУВАВАВ БИ ЇЇ В ТЦК.

    2. ЯКЩО Б ВИДАВАЛИ "БОЙОВУ ПОВІСТКУ", ОТРИМАВ БИ ЇЇ, АЛЕ ПРИ ЦЬОМУ ПОДАВ ДО ТЦК ЗАЯВУ ПРО НЕЗАКОННІСТЬ ЦЬОГО.

    3. ОСКАРЖУВАВ БИ ТАКІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦК ДО МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ТА УПОВНОВАЖЕНОГО ВР З ПРАВ ЛЮДИНИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго ранку. Надаю відповіді на ваші запитання

    1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

    Так ви маєте таке право. При поданні заяви про відстрочку від мобілізації, зробіть копію такої заяви на яку після подачі вам поставлять штамп о прийняті документа.

    2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

    Так, ви маєте право відмовитися. Про що буде складено акт відмови, у даному акті вы може вказати причины такої відмови.

    3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть.

    У разі подання заяви про відстрочку від мобілізації, якщо її не задовлять вам повинні обов'язково надати письмову відмову з законы и підставами Такої відмовиЩо робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

    4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).

    Так ви маєте на це право.

    Дякую за роз'яснення дій які правильно в такій ситуації зробити.

    Хочу вас заспокоїти і сказати, що вам нічого хвилюватися! Вы маєте законне право на відстрочку від мобілізації, і силою вас ні хто ні куде не забере.

    Відстрочка від мобілізації передбачена ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студенський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Цього достатньо, але додатково можно надати і інші документи, тщо підтверджують навчання (договір з навчальним закладом, чек про сплату навчання і т. Д)

    Зробити копію заяви, щоб на ній поставили шмап о прийняті і вона залишиться у вас.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "...Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text)

    "Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

    1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, -..".

    ---

    Доброго ранку, Іване! право на звільнення та відстрочка всід призову на військову службу у передбачених ст.23 Закону про мобілізацію випадках військовозобов'язані мають по цьому Закону, а неза рішенням РТЦК та СП - в Законі прямо зазначено:"не підлягають", а не "можуть не підлягати за рішенням РТЦК та СП". Відповідно до ст.19 Конституції України громадяни (особи приватного права) не можуть бути примушенй робити те, що не передбачено законодавством - не можуть бути примушені до призову на наявності підстав, що звільняють від призову - з іншого боку, військовослужбовці (посадові особи органів державної влади, особи публічного права) зобов'язані діяти виключно на підставі, в межах повноважень і у спосіб, визначених законодавством. Відповідно до ст.60 Конституції України ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні накази чи розпорядження. В даному випадку видання та вручення "бойової" повістки є явно злочинним наказом, оскільки вона видається з ознаками наведеної ст.426-1 КК. Подавайте заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому примірнику у канцелярії РТЦК та СП) про законне право на вістрочку від призову, а не відкуп РТЦК та СП, порушення службовця ми РТЦК та СП Закону про моблізацію, що Ви не можете бути примушені до викогання незаконної повістки, що видана "бойова" повістка має ознаки явно злочинної, тому Ви маєте право її не виконувати, про скасування цієї явно злочинної повістки, про внесення, на підтвердження права на відстрочку (а не надання відстрочки), до Реєстру призовників, військовозобов'язаних відомостей до Ваших персональних даних про навчання та службових даних про відстрочку від призову. Викладість застереження про подання заяви/скарги до обласного ТЦК та СП, а також до поліції про ознаки в діях службовців РТЦК та СП ст.426-1 КК.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Іване!

    Ваш брат має право на відстрочку від мобілізації відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Умовами для отримання відстрочки від мобілізації є лише рівень (тобто професійна (професійна-технічна), професійна передвища чи вища) та форма здобуття освіти (денна чи дуальна). Інших критеріїв законом не передбачено. Працівники ТЦКСП (військкомату) не мають права тлумачити Закон на власний розсуд. Таким чином, навчання у ВНЗ за денною або дуальною формою навчання є підставою для отримання відстрочки від мобілізації (незалежно від кількості отриманих попередньо освіт чи кваліфікаційних рівнів, і незалежно в Україні чи за кордоном). У документах про навчання (контракт, довідка на бланку вишу тощо) має бути зазначено назву ВНЗ, рівень освіти (тобто, вища), форма освіти (тобто, денна), а також ступінь вищої освіти (бакалавр, магістр тощо).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n852):

    Стаття 4. Право на вищу освіту

    1. Кожен має право на вищу освіту.

    Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Отже, довідка про навчання є підставою для отримання відстрочки. Однак, щоб уникнути вручення повістки потрібно цю відстрочку оформити документально (окремою довідкою на бланку військкомату чи шляхом внесення запису до вашого військово-облікового документа). Тому раджу подати або краще направити поштою цінним листом із описом вкладення на ім'я начальника ТЦКСП (військкомату) письмову заяву про внесення до Реєстру відомостей про навчання та оформлення відстрочки від мобілізації. Можу надати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти-студенти без проблем отримували відстрочку.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

    Брату треба не просто довідку віддати, а написати заяву про надання відстрочки у зв’язку з навчанням та долучити нотаріально завірені копії документів, що підтверджують таке навчання. Таку заяву потрібно обов’язково написати в 2-х примірниках, щоб на другому проставили печатку про отримання. В іншому випадку доказів того, що ви повідомляли про своє право на відстрочку не буде

    2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

    Право на відстрочку треба правильно оформити відповідною заявою. Воно не виникає автоматично, тому зробите те, що написано вище і треба чекати відповіді ТЦК на вашу заяву.

    3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо. Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть. Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

    Ваша заява про надання відстрочки з доказами вручення і є вашою страховкою за умови, якщо вас мобілізують. Це надасть право звертатися до окружного адміністративного суду із позовною заявою про визнання протиправним наказу про мобілізацію.

    4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).

    Причини відмови мають зазначити, але повістка вважатиметься врученою

    ВАША ПІДСТАВА ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ЗВУЧИТЬ ТАК:

    Абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    « Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

    До ___РТЦК та СП

    ___

    Адреса: ___

    Від: ___

    ___ року народження

    Адреса проживання:___

    Тел.: ___

    Заява

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти, у зв’язку із навчанням за дуальною формою здобуття освіти в університеті___-що знаходиться___.

    Вказані вище обставини підтверджуються: копією довідки №___від___, копією студентського квитка___, копією контракту___.

    Додатки:

    • Копія Довідка №___від___,
    • Копія студентського квитка___,
    • Копія контракту___.
    • ___

    ___.2022р. ___ ___

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    НАЯВНІСТЬ ВОЄННОЇ КАФЕДРИ В ПОПЕРЕДНЬОМУ ВНЗ, НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ПРАВО ОТРИМАТИ ДРУГУ ОСВІТУ ТА НА ПРАВО ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З НАВЧАННЯМ.

    ВАШ БРАТ МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НА ПЕРІОД НАВЧАННЯ ЗА ДУАЛЬНОЮ ФОРМОЮ ОСВІТИ.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Іване.

    Відповідаю на ваші запитання.

    1)Чи повинні видати (точніше, чи можна вимагати у них) взамін довідку про прийняття даного документа - про навчання( бо можуть "загубити" навмисно оригінал і сказати що ви нічого не приносили підтверджень тому вам не надали відстрочки).

    Довідку вони не видють, але заяву про надання відстрочки треба писати у двох примірниках і в додатку вказувати, що додається оригінал довідки на стільки то аркушах. На примірнику, що залишається у військовозобов"язаного мають поставити штапм про отримання документів або розписатися, вказавши ПІБ того хто отримав, його посаду та дату. Якщо відмовлятимуться поставити вхідний штапм або розписатися про отримання документів, їх треба відправити поштою цінним листом з описом вкладення у конверт та письмовим повідомленням про отримання. Квитанція, опис вкладення та повідомлення з пошти будуть підтвердженням звернення до військкомату для отримання відстрочки. Відмову треба оскаржувати до суду.

    2) І чи можна відмовитись підписувати якщо право на відстрочку згідно закону 2196-ІХ Ігнорується, бо в них є бач плани на поставку.

    Бажано нічого не підписувати і по можливості залишити військкомат (насильно тримати у військкоматі не мають права, якщо так відбуватиметься треба викликати патрульну поліцію, якщо не приїдуть отримати допомогу від адвоката).

    3). Чи можна вимагати письмового пояснення про причину не надання відстрочки (цікаво як вони це вмотивують. лиш би захотіли надати :) ) - знадобиться для суду тощо.Що робити. Бо обласний ТЦК надає відстрочки - в них людей проживає більше чи що, а районний бач, не хочуть.Що робити в такому випадку, як себе застрахувати від тяганини, чи посягань від них.

    Можна. Закон України "Про звернення громадян" поширюється і на військкомат. Як я вже вказував "страховкою" має бути заява про надання відстрочки з відміткою про отримання або документи з пошти.4) І якщо все ж вони складають акт про відмову від бойової повістки (юрист у них є, присутня при кожному такому дійству...)- то чи мають зазначити вони що причиною відмови стала відмова надати ними відстрочки (самі на себе акта складуть :) :).

    Обов"язково мають бути свідки при складанні відмови отримання повістки. Ви маєте право сказати, що звернулися до адвоката, він вже їде і без нього ніяких документів підписувати не будете.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Якщо вас не відрахували то відстрочка діє на весь період навчання і для старших осіб.

    Направте довідку , або копію наказу ректора на ім я начальника тцк сп(воєнкомат) рекомендованим листом з врученням.

    ___

    Заява подається особисто , або поштою рекомендованим листом з врученням у вільній формі на ім я начальника , вказуються контакти для листування і зв язку , поважні причини такі як лікування , догляд за родичем , дитиною , термінова операція закордоном з додаванням копії довідки про необхідність лікування.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт h͚t͚t͚p͚s͚://t͚r͚a͚c͚k͚.u͚k͚r͚p͚o͚s͚h͚t͚a͚.u͚a͚/t͚r͚a͚c͚k͚i͚n͚g͚_u͚a͚.h͚t͚m͚l͚

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 h͚t͚t͚p͚s͚://u͚k͚c͚.g͚o͚v͚.u͚a͚/p͚o͚r͚t͚a͚l͚/a͚p͚p͚e͚a͚l͚s͚/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов Начальника воєнкомата

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України