Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 14 лютого 2023, питання №80634 150₴

Размер налога при вступлении в наследство

Добрый день! Бабушка написала завещание на земельный участок ( пай 4 гектара) на свою невестку.Невестка пенсионер.Какую сумму налога она должна заплатить?Влияет ли на сумму наличие группы инвалидности (сейчас оформляем). Спасибо.

Відповіді юристів (12)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Інно!

    Якщо невістка інвалід І групи, то податок з доходів фізичних осіб та військовий збір при оформленні спадщини нараховується за нульовою ставкою, а отже не сплачується.

    У інших випадках податок з доходів фізичних осіб при спадкуванні становить 5% від вартості успадкованого майна, а також військовий збір становить 1,5% від вартості успадкованого майна.

    Розмір податку та збору стосовно земельних ділянок визначається згідно з нормативно-грошовою оцінкою.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    • Инна Клієнт рік тому

      Дуже Вам дякую!

      • Дерій Владислав Олегович

        Радий допомогти! При необхідності звертайтеся!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Инна.

    При оформлении завещания налог не платится.

    Налог на доходы физических лиц невестка будет платить когда будет получать свидетельство о праве на наследство у нотариуса.

    Согласно пункта 174.2.2. статьи 174 Налогового кодекса Украины ставка налога предусмотрена в размере 5% стоимости унаследованного имущества.

    Согласно пункта 16-1 Подраздела 10 раздела ХХ Налогового кодекса Украины предусмотрена также уплата военного сбора в размере 1,5 % стоимости унаследованного имущества.

    Налог и военный сбор не платят только инвалиды 1 группы (подпункт "б" пункта 174.1 статьи 174 Налогового кодекса Украины).

    • Инна Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ви, як фізична особа отримуєте дохід у вигляді майна нерухомого майна, тому згідно Податкового Кодексу України зобов язані подати декларацію про майновий стан та доходи за 2022 р. у якій серед іншого вказати дохід отриманий від успадкування та сплатити 5% від вартості об'єкту нерухомості , а також сплатити додатково 1,5 % військового збору та 1 % від ціни вказаної в договорі але не менше вартості оцінки(замовляється додатково)

    Можливість не сплачувати була б , в тому разі, якщо квартира була отримана, як спадок або ж це квартира, що перебувала у Вашій власності понад 3- х років.

    Якщо спадкоємець має інвалідність податок 0 %

    . Все зависит от того, к какому нотариусу Вы обратитесь. К государственному или частному нотариусу.

    Если Вы обратитесь к государственному нотриусу, то официально заплатите -34 грн:

    За выдачу 1 свидетельства на право оплачивается официально государственная пошлина в размере, установленном Декретом Кабинета Министров "О государственной пошлине"№ 7-93. Согласно Декрета, за нотариальные действия, совершаемые государственными нотариальными конторами и исполнительными комитетами сельских, поселковых, городских Советов народных депутатов: За выдачу свидетельства о праве на наследство , Вы заплатите 2 необлагаемых минимума доходов граждан.

    Что касается частных нотариусов, то оплата осуществляется по договоренности между нотариусом и Вами. Вы можете выбирать какой нотариус Вам больше подходит, в том числе и по ценовой "политике".

    Согласно ст. 31 Закона Украины «О нотариате» и п. 3 главы 16 разд. I Порядка совершения нотариальных действий нотариусами Украины, утвержденной приказом Министерства юстиции Украины от 22.02.2012 №296 / 5 с, установлено, что частные нотариусы за совершение нотариальных действий взимают плату, размер которой определяется по договоренности между нотариусом и гражданином или юридическим лицом. Частные нотариусы за совершение других действий, возложенных на них в соответствии с законом, взимают плату, размер которой определяется законодательством в соответствующей сфере. Оплата дополнительных услуг правового характера, предоставляемых частными нотариусами и не относятся к совершаемому нотариальному действию, производится по договоренности сторон. Примерно, у частного нотариуса, услуга за оформление наследства составляет (в Одессе) в среднем 1000-2000 грн. В Вашем населенном пункте, цена у нотариусов, может значительно отличасться.

    Кроме того, согласно Приказа Минюста №1810 / 5 «Об утверждении Положения о Наследственный реестр» от 07.07.2011 года За формирование в Наследственном реестре одного регистрационного записи о выдаче свидетельства о праве на наследство или его дубликата с выдачей об этом соответствующего документа- в размере пятидесяти одной гривны.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Инна Клієнт рік тому

      Дуже вдячна за відповідь!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Інна!

    Закон в таких випадках зазначає наступне:

    Об`єкти спадщини, успадковані членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

    Згідно пункту 174.2.2. статті 174 Податкового кодексу України ставка податку на будь-який об'єкт спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% або 18%.

    Громадяни - резиденти, які отримують спадщину від громадянина - резидента, але не відносяться до членів сім`ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

    Об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента, та об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем - нерезидентом від спадкодавця - резидента оподатковуються за ставкою податку на доходи фізичних осіб 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

    Щодо декларації

    Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

    Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов'язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

    Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

    Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5 % та 18 %, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року наступного за тим, в якому її отримано.

    Виняток

    Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    • Инна Клієнт рік тому

      Щиро дякую Вам !

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу! Звертайтесь за потреби! На посту с 6:00 до 22:00 без вихідних. ))

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Інно!

    Кошти, майно, майнові чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу.

    Якщо спадкоємець є членом родини першого (батьки фізичної особи, її чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) або другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), то дохід від отриманої спадщини, оподатковується за нульовою ставкою, і відображається в декларації про майновий стан і доходи у складі доходів, які не включаються до розрахунку загального річного оподаткованого доходу.

    Якщо спадок унаслідується не членом сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення, то спадкоємець, при вступі в права наслідування повинен сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5% від вартості майна.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Инна Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України