Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 лютого 2023, питання №81409

Можно ли выехать заграницу внуку с бабушкой

Добрый день) у бабушки была инвалидность 2 группы но потом она вышла на пенсию, считается ли действительной ее группа еще ?
У неё отказали ноги пол года назад, мы узнали что можно выехать с ней не делая опекунство, а можно предоставить справку с лкк и акт встановлення факту здійснення догляду. Мы узнали как можно их получить, но я не могу понять довідка про то что он получает за неё конпенсацию за неё нужна или нет? Или можно только по справке лкк и акт встановлення факту здійснення догляду

Відповіді юристів (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, довідка видається якщо ви оформите офіційно догляд за бабусею і будете отримувати за це компенсацію.

    У вашому випадку довідки ЛКК та акт про встановлення факту догляду буде достатньо а також документы які посвідчують родинні зв'язки.

    Деталі можете дізнатися зателефонувавши на гарячу лінію прикордонної служби України +38 (044) 527-63-63

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Наталіє!

    Згідно п.2-1 Правил перетину кордону, на виїзд за межі України мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для підтвердження інвалідності у бабусі повинно бути посвідчення інваліда або пенсійне або довідка для отримання пільг особою з інвалідністю.

    Тобто, якщо у Вас будуть документи про інвалідність та Акт встановлення догляду то довідкиа про отримання компенсації не потрібна.

    Також право на перетин державного кордону мають особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    В даному випадку, якщо у Вас будуть висновок ЛКК та Акт встановлення догляду то довідка про отримання компенсації також не потрібна.

    Тобто у чоловіка є 2 підстави, які підтверджують право виїзду за кордон.

    Якщо у Вас виникла необхідність у правовій допомозі - натискайте "Звернутися"! Всього доброго! Бережіть себе!

    • Наталья Клієнт рік тому

      Дякую, а цю довідку лкк видають у міській лікарні як я зрозуміла, ми звернулися до сімейного лікаря бабусі, вона нам сказали що вона такі документи не робить ідіть до головного лікаря, ми пішли вона можна сказати нам відмовила та знов відіслала до сімейної , як бути в цій ситуації ми не можемо отримати цю довідку (

      • Дерій Владислав Олегович

        Висновок ЛКК видається лікарською консультативної комісією закладу охорони здоров’я за місцем проживання чи реєстрації особи з інвалідністю. Для отримання висновку ЛКК заявнику необхідно надати заяву у довільній формі та медичну картку амбулаторного хворого за формою № 025/о (затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2012 № 110). Висновок ЛКК надається заявнику за підписами членів лікарсько-консультативної комісії, завіреними печаткою закладу охорони здоров’я.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Наталля!

    Все дуже просто. У Вас є альтернатива.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або

    документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Виникнуть додаткові питання, звертайтесь до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Наталья Клієнт рік тому

    Дякую усім, а цей акт здійснення догляду , куди треба звертатись ? До Києва чи у міську раду за місцем проживання ? Не зовсім розумію

    • Корнійчук Євген Іванович

      У міську раду за місцем проживання

    • Дерій Владислав Олегович

      Підставою для складання Акту є письмове звернення до виконавчих органів міської ради від особи, яка потребує догляду або особи, яка здійснює догляд. Майте на увазі, що для офрмлення акту у Вас уже повинна бути довідка ЛКК про потребу в сторонньому догляді для Вашої бабубсі.

      • Наталья Клієнт рік тому

        дякую дуже

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Треба звернутись до міської ради. Можу підготувати для Вас заяву.. Вона має певні особливості.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України