Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 20 березня 2023, питання №82580 150₴

Іспити в онлайн-форматі

Доброго дня.
Наразі я навчаюсь в університеті на 2 курсі магістратури, заочно
До війни проживала у Києві. Так сталось, що після початку війни я була змушена виїхати закордон. Зараз вже понад рік перебуваю в Канаді.

В університеті змушують бути очно на фінанальних іспитах, інакше відрахування
Чи можливо складати іспити в умовах воєнного стану онлайн?
У мене немає можливості приїхати інакше я втрачу роботу, а відповідно і житло

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юлія!

    На жаль такі питання знаходяться у віданні керівництва відповідних ВНЗ, де навчаються студенти заочники. Тому раджу Вам звернутись до ректору Вашого університету із письмовою заявою, в якій пояснити причини, за яких Ви не можете здавати іспити очно, та просити про отримання дозволу на здачу іспитів дистанційно. При тому раджу Вам звернути увагу на правила, які встановлені Вашим ВНЗ саме для такого випадку (якщо, звичайно, вони є).

    Якщо Ви отримаєте на таку заяву письмову ж відмову, то її можна буде оскаржити до Міністерства освіти та науки. Я можу Вам в тому допомогти.

    Як схочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Юлія!

    Дане питання Вам точно потрібно врегульовувати із ВУЗом. Припускаю, що питання складення підсумкових іспитів у Вашому ВУЗі регулюються окремим локальним розпорядчим документом, який не передбачає можливості їх здачі в онлайн режимі.

    Саме тому Вам відмовляють, і по великому рахунку, з цим складно щось зробити. Раджу лише спробувати врегулювати питання із ВУЗом в порядку взаємної домовленості. Поясніть їм свою ситуацію, невже не підуть на зустріч.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Доброго дня, Вам необхідно звернутися зі зверненням до міністерств освіти України, щоб вони надали вам роз'яснення як бути у такій ситуації.

    Також треба написати звернення у ваш навчальний заклад, з проханням організувати для вас іспити онлайн, спираючись на військовий стан і загрозу вашому життю. Конституцією України передбачено

    Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

    Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

    Ознайомтесь:

    Які гарантії мають учасники освітнього процесу під час дії воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану?

    20 березня 2022 року набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року № 2126-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» (далі – Закон), яким внесено зміни, у тому числі, і до Закону України «Про освіту».

    На яких учасників освітнього процесу поширюються державні гарантії?
    • здобувачів освіти (наприклад, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, аспіранти тощо);
    • працівників закладів освіти, установ освіти, наукових установ.

    Дія Закону поширюється на тих осіб, які були вимушені змінити місце проживання чи перебування, залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання чи перебування на час особливого періоду.

    Як особлива умова для застосування гарантій визначається оголошення у встановленому порядку воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях.

    Які гарантії мають учасники освітнього процесу?
    • визначати форму освітнього процесу виходячи із того, яка з них є найбільш безпечною для всіх учасників (дистанційна форма або в будь-яка інша форма);
    • збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
    • збереження місця проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).
    Хто здійснює забезпечення державних гарантій учасникам освітнього процесу?
    • органи виконавчої влади;
    • органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації;
    • органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи;
    • органи управління у сфері освіти;
    • заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;
    • громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

    Кожен із цих суб’єктів діє в межах своєї компетенції.

    Для забезпечення державних гарантій учасникам навчального процесу, рішення, прийняті уповноваженими органами, обов’язкові до виконання на відповідній території.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Юліє!

    Згідно ч.1 ст.57-1 ЗУ «Про освіту» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

    Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

    • організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
    • збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;
    • місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

    Згідно п. 20 ч.1 ст.62 ЗУ «Про вищу освіту» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача вищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Отже, Ви можете звернутися до ВУЗу про потребу у дистанційному складанні іспитів або оформити академвідпустку та скласти іспити через рік.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    за бажанням здобувачів їм може бути надано можливість брати участь в освітньому процесі в дистанційному режимі з використанням синхронної або асинхронної моделі освітньої взаємодії, отримати індивідуальний графік навчання або академічну відпустку — Згідно законодавства про освіту та внутрішніх положень Вашого закладу освіти .

    Рекомендую подати письмову заяву рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу ВНЗ , а також звернення до міністерства освіти для роз'яснень щодо вирішення Вашого конкретного випадку.

    Краще письмово поштою з консульської установи, або через портал урядового контактного центру

    Усні заяви реєструйте за тел. 15-45

    Після отримання письмових роз'яснень можна буде розуміти алгоритм подальших дій у справі Вашій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України