Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 24 березня 2023, питання №82791

Які можливі наслідки якщо ТОВ обслуговується у банку Раййфайзен, який визнали міжнародним спонсором війни

Добрий день, Ми юридична організація, дізналися, що банк в якому ми обслуговуємося Raiffeisen Bank International НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни. Підкажіть, будь ласка, які юридичні і фінансові наслідки можуть бути, якщо ми будемо і надалі у цьому банку обслуговуватись. Дякую за відповідь.
З повагою, Марія

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Маріє!

    З метою захисту національних інтересів, національної безпеки та територіальної цілісності України до фізичних та юридичних осіб можуть застосовуватись спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції): персональні та секторальні. Рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій приймаються Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) та вводяться в дію відповідними Указами Президента України.

    Національний банк визначає механізм реалізації окремих персональних санкцій та перевіряє дотримання банками, небанківськими установами / небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв’язку таких санкційних обмежень на практиці.

    Висока ймовірність, що банк попаде під санкції.

    Дане питання регулюється ЗУ "Про санкції" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1644-18#Text

    Згідно п.1 ч.1 ст. 3 Закону підставами для застосування санкцій є дії іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, інших суб’єктів, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності та/або порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства та держави, призводять до окупації території, експропріації чи обмеження права власності, завдання майнових втрат, створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод;

    Видами санкцій згідно зі ст.4 даного Закону є блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань та ін.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марія!

    В цього банку в Україні попереду тільки санкції. Тому раджу Вам перенести рахунки до іншої фінансової установи, аби зменшими власні ризики.

    Як схочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України