Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 24 березня 2023, питання №82833 150₴

Хочу виїхати за кордон, але біометрія вже прострочена.

Хочу виїхати за кордон, але біометрія вже прострочена. Зараз перебуваю в Польщі заїхали сюди з чоловіком у вересні, але хочемо злітати до моєї мами на Кіпр. У Польщі маємо статус біженців, чи можемо ми перетнути кордон? Або можна перетнути кордон із запрошенням з Кіпру?

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Продовжити дію паспорту можна у консульській установі в країні перебування.

    Строк дії закордонного паспорта продовжується на п’ять років з дати подання заяви про продовження терміну його дії;

    • Можна подати заяву про продовження дії паспорта раніше фактичної дати закінчення терміну, але не раніше двох місяців до дати його протермінування. Раніше мінімальний термін становив три місяці;

    • Закордонний паспорт, виданий до запровадження оформлення паспорта для виїзду за кордон, зразок бланка якого затверджено постановою КМУ від 23 грудня 2004 року № 1725, продовжити не можна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Дар'я.

    ВАМ ПОТРІБНО ПРОДОВЖИТИ СТРОК ДІЇ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТУ ДЛЯ ВІЛЬНОГО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    Подача документів з метою продовження строку дії Закордонного паспорта здійснюється за попереднім записом в Системі замовлення спеціальних послуг за наступним посиланням:

    https://cutt.ly/special-application

    УВАГА! Консульський відділ Посольства приймає громадян виключно за наявності у них готового пакету документів (заповнена заява, оригінали, ксерокопії, фото).

    У заброньований часовий проміжок необхідно особисто звернутися до Консульського відділу Посольства не раніше ніж за 2 місяці до дати закінчення строку дії Закордонного паспорта та подати наступні документи (та їхні копії):

    • заздалегідь заповнена заява про продовження строку дії закордонного паспорта;
    • оригінал та копія першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
    • оригінал та копія першої сторінки паспорта громадянина України або у формі ID-картки, або у формі книжечки зразка 1994 року;
    • оригінал та копія свідоцтва про народження дитини (якщо Закордонний паспорт продовжується дитині);
    • дві фотокартки дитини розміром 35 × 45 мм на білому фоні із зображенням обличчя не менше 70% загальної площі фото, якщо Закордонний паспорт продовжується дитині віком до 18 років.

    Для зручності формування ваших досьє просимо робити копії документів з використанням якомога меншої кількості паперу (декілька документів на сторінці, використовуючи обидві сторони аркуша).

    За результатами проведених перевірок щодо встановлення особи консульська посадова особа продовжує строк дії Закордонного паспорта на термін до 5 років (особам, які не досягли 16-річного віку – на 4 роки). Для цього на 2-5 сторінці Закордонного паспорта проставляється відмітка «Строк дії паспорта продовжено до ___.___.___ року / Extension of the passport until ___.___.___».

    У разі встановлення факту про те, що поданий Закордонний паспорт визнано недійсним, він може бути вилучений консульською посадовою особою.

    Під час дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення громадяни України можуть перетинати державний кордон України з Закордонним паспортом, строк дії якого продовжено, а також з дітьми, інформація про яких внесена до Закордонного паспорта одного з батьків (законних представників).

    ...

    У Польщі маємо статус біженців, чи можемо ми перетнути кордон? Або можна перетнути кордон із запрошенням з Кіпру?

    Також Вам потірбно впевнитись в тому, що Ви маєте право покидати країну, оскільки в загальному для біженців змінювати місце проживання чи покидати країну – заборонено. Або можливо Ви оформили не статус біженця, а тимчасовий захист, і тоді можете покинути Польщу на строк до 1 місяця.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    53.3%

    Доброго дня!

    1. У Вашому випадку необхідно оформити новий закордонний паспорт

    Термін дії закордонного паспорта може бути продовжений лише за умови, що Ви подали заяву про продовження терміну дії не раніше ніж за два місяці до дати закінчення строку дії Вашого паспорта для виїзду за кордон;

    28 лютого 2022 Кабінет Міністрів України затвердив Тимчасовий порядок внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Враховуючи неможливість виготовлення паспортних документів в ході бойових дій в Україні, було прийнято рішення дозволити продовження строку дії існуючого паспорта громадянина України для виїзду за кордон

    Строк дії паспорта для виїзду за кордон продовжується на підставі заяви особи або її законного представника. Заява може бути подана до закінчення строку його дії, але не раніше ніж за два місяці до дати закінчення строку дії паспорта для виїзду за кордон.

    Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон Вам необхідно звернутися до закордонної дипломатичної установи України, яка виконує консульські функції.

    Вам необхідно зареєструватися в електронній черзі та подати ОРИГІНАЛИ та КОПІЇ наступних документів:

    • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, який підлягає заміні (у разі відсутності, паспорт громадянина України);
    • Паспорт громадянина України (або його копія). Ідентифікаційний код. Потрібно мати в разі якщо є тільки паспорт громадянина України в формі "книжечки".
    • Один з документів, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном: карта побиту, рішення про надання дозволу на перебування або проживання, довідка з місця проживання (meldunek), дійсна віза, PESEL.
    • Одна фотокартка розміром 10х15 см (білий фон, експозиція обличчя - 70%);
    • Документ, що підтверджує сплату консульського збору(після перевірки відповідності поданих під час прийому у консульстві документів консульська посадова особа надасть реквізити для здійснення оплати консульського збору) Консульський збір за оформлення паспорта особі понад 16 років становить 539 PLN.

    ТЕРМІН ОФОРМЛЕННЯ паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить 90 днів.

    2. Статус біженця втрачається, якщо особа залишить територію Польщі більше ніж на 1 місяць та поїде в іншу країну або повернеться до України (ust.2, art.11 Specustawy). При цьому громадянин позбавляється права на медичне обслуговування, втрачає пільги та соціальну допомогу, пов’язані зі статусом UKR. Але він і надалі матиме можливість працювати в Польщі без дозволу, якщо буде підтверджено інше законне право на перебування в країні.

    При виїзді з Польщі соціальна допомога, яку виплачують гміни (адміністративна одиниця Польщі) або ZUS буде призупинятися.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дар'я!

    Для перетину кордону Вам обов'язково потрібний чинний закордонний паспорт.

    Перетин кордону без нього у разі наявності лише внутришнього паспорту згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2.02.2023 року можливий лише за певних умов:

    "Це можливо для осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій

    Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України.

    Разом з тим, рекомендуємо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка з метою уточнення чи достатньо буде для в їзду в ту чи іншу країну даного документу.".

    Втім саме в Польщі Ви можете без проблем вирішити це питання, звернувшись сюди https://warszawa.pasport.org.ua/services/passport-...

    Крім того, Ви можете звернеутись до Консульського відділу Посольства Украхни в Польщі та подати наступні документи (та їхні копії):

    • заздалегідь заповнена заява про продовження строку дії закордонного паспорта;
    • оригінал та копія першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
    • оригінал та копія першої сторінки паспорта громадянина України або у формі ID-картки, або у формі книжечки зразка 1994 року;
    • оригінал та копія свідоцтва про народження дитини (якщо Закордонний паспорт продовжується дитині);
    • дві фотокартки дитини розміром 35 × 45 мм на білому фоні із зображенням обличчя не менше 70% загальної площі фото, якщо Закордонний паспорт продовжується дитині віком до 18 років.

    Рекомендую також перед виїздом з Польщі проінформувати про міграційну службу, особливо, якщо Ви вже встигли оформити статус тимчасового захисту.

    Якщо у Вас виникнуть з цього приводу додаткові питання чи бажання отримати біль повну консультацію, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Успіхів Вам!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, поновіть закордонний паспорт у консульстві України в Польщі.

    20 серпня у Варшаві відкрився повноцінний центр ДП «Документ», в якому українці можуть отримати ID-картку чи закордонний паспорт.

    Адреса: Єрусалимська алея, 179, торговий центр «Blue City»

    Графік роботи: понеділок-субота з 10:00 до 19:00

    Щоб отримати ID-картку або закордонний паспорт, потрібно обов’язково зареєструватися до електронної черги за посиланням. Після реєстрації особа отримає талон у смс-повідомленні.Важливо пам’ятати, що без наявності талона працівники сервісного центру не зможуть прийняти відвідувача.

    Термін виготовлення ID-картки чи закордонного паспорта становить 7 або 20 днів залежно від терміновості.

    Вартість виготовлення документів

    Українці можуть замовити одночасно ID-картку та закордонний паспорт або кожен документ окремо.

    1. Ціна обох документів

    • Виготовлення у стандартному режимі (20 днів): 733 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 425 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • Виготовлення у прискореному режимі (7 днів): 1085 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 425 злотих (сервісна послуга підприємства).

    2. Ціна оформлення закордонного паспорта:

    • Стандартний час виготовлення - 733 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • Терміновий режим - 1085 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства).3. Вартість оформлення тільки ID-картки:

    • Терміновий обмін ID-картки - 498 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • Не терміновий обмін ID-картки - 372 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • Обмін паспорта-книжечки на ID-картку (стандартний термін до 20 днів) - 372 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • Обмін паспорта-книжечки на ID-картку (прискорений термін до 10 днів) - 498 грн (бланки та виготовлення паспорта) й 335 злотих (сервісна послуга підприємства);

    • ІD-картка для дитини з 14 років - 335 злотих (платиться тільки за сервісну послугу підприємства).Зазначимо, що оплатити послуги потрібно безпосередньо в сервісному центрі. Для цього необхідно мати смартфон та реквізити своєї банківської картки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України