Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 квітня 2023, питання №84375 150₴

Чі можливо подати на аліменти онлайн

Хочю подати на аліменти!!!!Я і моя дитина ( син 4 роки) знаходимося за кордоном,чоловік сину не допомагає, він знаходиться в Україні. Ми з ним не розлучені.Що для цього потрібно зробити?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олена!

    Я можу допомогти Вам вирішити це питання, як кажуть, "під ключ" - від моменту звернення до суду із позовною заявою до передачи рішення суду до виконавчої служби. При тому Вам не потрібно бути в Україні на жодному з етапів виконання цієї процедури. Я все зроблю сам. Вам залишиться лише підписувати необхідні папери та надавати мені потрібну інформацію.

    Для з'єднання зі мною достатньо натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Наразі ж надам Вам загальне уявлення про те, як відбувається вся процедура стягнення аліментів:

    Аліменти є формою обов’язкової фінансової участі родича в житті особи, якій призначаються аліменти. Аліменти на утримання дитини, відповідно, є однією з обов’язкових форм участі батьків у житті їх дітей. Обов’язок зі сплати аліментів покладається законом на того з батьків, який проживає від дитини окремо після розлучення сімейної пари. Сплата аліментів водночас стає і обов’язком для родича, і гарантією забезпечення прав дитини, яка відповідно до ст. 27 Конвенції про права дитини, має право на гідний (належний) рівень життя.

    Право на отримання аліментів виникає в дитини з моменту її народження і триває до моменту досягнення дитиною повноліття, або до досягнення нею 23 років, у випадку якщо особа продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги (ст.180, 199 СК).

    Сплата аліментів відбувається в один із трьох способів:
    1. у добровільному порядку за ініціативою платника аліментів,
    2. на підставі договору, укладеного між батьками за взаємною згодою, або
    3. на підставі рішення суду за позовом одержувача аліментів.

    Право на звернення до суду за примусовим стягненням аліментів має той з батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання (стягувач) (ч. 3 ст. 181 та ч. 3 ст. 199 СК). Для присудження аліментів стягувач має звернутися до місцевого загального суду із заявою про видачу судового наказу, або із позовною заявою. Звернення до суду відбувається за правилами альтернативної підсудності, яка надає стягувачу право обрати суд, до якого він звернеться із заявою чи позовом. Так, звернутися до місцевого загального суду стягувач може як за місцем власного проживання, так і за місцем проживання платника аліментів (боржника) (ч. 1 ст. 28 ЦПК).

    Судовий порядок стягнення аліментів може відбуватися у порядку наказного чи в порядку позовного провадження.

    Наказне провадження вважається спрощеним, а тому більш швидким. Так, для видачі судового наказу необхідно 5-ть днів, при цьому суд розглядає справу без виклику сторін до суду. Суд вирішує справу на підставі доданих до заяви документів і за результатами розгляду видає судовий наказ — особливу форму судового рішення, що має силу виконавчого документа. Після отримання судового наказу, для виконання судового рішення стягувачу не потрібно буде отримувати додаткових документів — якщо боржник добровільно не виконуватиме рішення суду, позивач зможе пред’явити судовий наказ виконавчій службі для примусового виконання рішення суду.

    У випадку звернення до суду в порядку наказного провадження заявник , втім, буде обмежений у виборі своїх вимог до боржника. Так, заявник зможе заявити лише одну із двох чітко визначених вимог закріплених у ч. 1 ст. 161 ЦПК:
    1. вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину;
    2. вимогу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі – 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
    Таким чином, особливістю наказного провадження, окрім його оперативності, є його обмеженість — заявити вимогу про стягнення коштів можна лише у прив’язці до частки від доходу платника аліментів, або у прив’язці до прожиткового мінімуму на дитину, що підлягає постійній індексації. Тому, наприклад, у 2021 році в порядку наказного провадження можна стягнути аліменти на дитину у таких розмірах:
    • у першому випадку сума аліментів залежатиме від рівня доходу платника аліментів, але розмір аліментів обмежуватиметься максимальною сумою в 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, тому: з січня 2021 року максимальний розмір аліментів на одну дитину становитиме 19 210 грн для дітей віком до 6 років та 23 950 грн для дітей віком від 6 до 18 років; з липня 2021 року — 20 130 грн для дітей віком до 6 років та 25 100 грн для дітей віком від 6 до 18 років; з грудня 2021 року — 21 тис. грн для дітей віком до 6 років та 26 180 грн для дітей віком від 6 до 18 років;
    • у другому випадку сума аліментів становитиме не залежатиме від рівня доходу платника аліментів та буде фіксованою, однак становитиме собою лише суму гарантованого мінімуму аліментів на одну дитину відповідного віку, тому: з січня 2021 року розмір аліментів на одну дитину становитиме 960,5 грн для дітей віком до 6 років та 1 197, 5 грн для дітей віком від 6 до 18 років; з липня 2021 року — 1 006,5 грн для дітей віком до 6 років та 1 255 грн для дітей віком від 6 до 18 років; з грудня 2021 року — 1 050 грн для дітей віком до 6 років та 1 309 грн для дітей віком від 6 до 18 років.

    Отож ми бачимо, що у порядку наказного провадження можна стягнути аліменти з прив’язкою до доходів платника, або з прив’язкою до прожиткового мінімуму. Перевагою наказного провадження є його оперативність та можливість не з’являтися до суду на судовий розгляд справи про присудження аліментів. Недоліком цього виду провадження є обмеження обсягу вимог, які можуть бути пред’явлені до платника аліментів та обмеження сум аліментів відповідно до законодавства, що пов’язує сплату аліментів на дитину до відповідних прожиткових мінімумів.

    Розгляд справи у порядку позовного провадження, у свою чергу, дозволяє стягнути аліменти у більшому розмірі, ніж у наказному провадженні — у позовному провадженні відсутні максимальні граничні розміри аліментів на дитину. Більше того, саме у порядку позовного провадження вирішуються усі супутні позовні вимоги пов’язані зі стягненням аліментів, зокрема, питання про присудження додаткових витрат на дитину також вирішується у порядку позовного провадження. Розмір аліментів у порядку позовного провадження визначається судом, при цьому присуджуючи аліменти суд враховує (ч. 1 ст. 182 СК України):
    • стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
    • стан здоров’я та матеріальне становище платника, наявність в нього майна та майнових прав;
    • наявність у платника інших осіб, що перебувають на утриманні;
    • витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    • інші обставини, що мають істотне значення.

    При врахуванні матеріального становища платника аліментів суд враховуватиме не лише доходи боржника передбачені Постановою КМУ від 26 лютого 1993 року № 146, але й інші види доходів платника аліментів, зокрема доходи від майна чи майнових прав.

    Отож, розгляд справи у позовному провадженні займає більше часу на відміну від розгляду справи у порядку наказного провадження. Розгляд справи відбувається з викликом сторін до суду для розгляду справи. Сума аліментів, що може бути присуджена дитині в порядку позовного провадження не обмежується максимальною сумою, як це відбувається при розгляді справи у наказному провадженні, але мінімальна гарантована сума виплат становить таку ж суму, що й при розгляді справи у наказному провадженні — на одну дитину 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 СК). При розгляді питання про присудження аліментів на дитину, суд також може врахувати необхідність присудження на користь позивача додаткових витрат на дитину (ст. 185 СК).

    Рішення суду за результатами розгляду позовної заяви (на відміну від рішення суду за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу) не є виконавчим документом, тому при виникненні необхідності стягнення аліментів у примусовому порядку, позивачеві доведеться отримати додатковий документ — виконавчий лист, який можна отримати в суді, який приймав рішення (ч. 1 ст. 431 ЦПК). Виконавчий лист стане юридичною підставою для примусового виконання судового рішення виконавчими службами. Позивач також матиме можливість, за власним вибором, пред’явити виконавчий лист до виконання за місцем отримання доходу боржником (ч. 4 ст. 187 СК).

    Нагадаємо, що пред’явлення позову про присудження аліментів не має позовної давності. Позов можна подавати у будь-який час, доки існує право на отримання фінансової допомоги на утримання дитини. Аліменти присуджуються з дати подання особою відповідної заяви до суду. Строки розгляду справи не впливають на обсяг присуджених аліментів. В усіх випадках звернення до суду за стягненням аліментів, відповідні заявники звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір»).

    Порівнявши два способи стягнення аліментів через суд і обравши для себе найбільш зручний варіант, слід зібрати необхідний пакет документів для їх направлення до судової установи.

    Для звернення до суду із заявою про видачу судового наказу слід зібрати такий пакет документів:
    • заява, що подається у письмовій формі за вимогами встановленими ст. 163 ЦПК із посиланням на ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», що звільняє стягувача від сплати судового збору
    • копія паспорта стягувача
    • копія ідентифікаційного коду заявника, боржника;
    • копія свідоцтва про розірвання шлюбу
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • довідка про доходи боржника (у випадку відсутності довідки, в заяві слід зазначити клопотання про витребування судом такої довідки у боржника)
    • копія заяви та додатків для боржника.
    Для звернення до суду із позовом про стягнення аліментів слід зібрати такий пакет документів:
    • позовна заява, що подається у письмовій формі за вимогами встановленими ст. 175 ЦПК із посиланням на ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», що звільняє позивача від сплати судового збору
    • копія паспорта стягувача
    • копія ідентифікаційного коду заявника, боржника;
    • копія свідоцтва про розірвання шлюбу
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • довідка про доходи боржника (у випадку відсутності довідки, в позові слід зазначити клопотання про витребування судом такої довідки у боржника)
    • копія заяви та додатків для боржника.

    За наявності рекомендуємо також долучити до позову копії довідок про стан здоров’я дитини (якщо дитина часто хворіє, або потребує особливого чи тривалого лікування) та копії доказів на підтвердження наявності додаткових витрат на дитину (чеки та квитанції про сплату за навчання дитини у школах, гуртках, а також витрати на оздоровлення та відпочинок дитини).

    Підсумовуючи вищевикладене, зазначимо, що одержувач аліментів завжди має діяти у найкращих інтересах дитини, тому зобов’язаний звертатися до суду для захисту прав і законних інтересів дитини. Водночас, слід згадати і про зворотну сторону медалі у подібних справах — питання збереження сімейних відносини дітей з їх батьками є не менш важливим аспектом, що порушується в усіх справах про присудження аліментів. Тому при обранні інструментів правового впливу батьки повинні діяти, наскільки це можливо, мирно, враховуючи не лише матеріальні, але й духовні особливості життя родини.

    Решота Володимир Володимирович
    Решота Володимир Володимирович рік тому

    Адвокат, м. Львів, 13 років досвіду

    Доброго дня. Для подачі такого позову або заяви про видачу судового наказу зовсім не обовʼязково бути в Україні. Угоду з адвокатом можна укласти і дистанційно. Аналогічно можна подати позов про розірвання шлюбу, хоча це не має значення для сплати аліментів, але якщо потрібно.

    Богданов Микита
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Доброго дня, краще в такому разі зробити все через адвоката. Таким чином, адвокат самостійно отримає рішення та передасть його на виконання. По вартості у мене це коштує 2000 грн. Звертайтесь

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви маєте право звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини. Тільки Ви обираєте звертатись Вам до суду за місцем свого проживання у або ж звертатись з позовом до суду в (поштою можна направити), або через представника за довіреністю (адвоката) приймати участь у судовому розгляді справи.

    Відповідно до статті 28 ЦПК України Підсудність справ за вибором позивача.

    1.Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    В Вашому випадку аліменти будуть назначені з дати звернення до суду з позовною заявою про стягнення аліментів на дитину, оскільки не має письмових доказів пред"явленя вимог до батька дитини про стягнення аліментів у минулому, та не доведений факт, що він ухилявся від сплати аліментів.

    Стаття 191 Сімейний кодекс України (СКУ). Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Для подання позову до суду необхідні документи:

    1. Позовна заява.

    2. Копія свідоцтва про народження дитини.

    3. Довідка з місця проживання, що дитина зареєстрована та проживає з Вами за однією адресою.

    4. Копія Вашого паспорту та ідентифікаційного коду.

    5. Інші документи, що мають значення по справі та є доказами (наприклад, довідка про стан здоров"я, з місця навчання, відомості про Ваші доходи або батька дитини, якщо є, або про його витрати).

    Зверніть увагу на зміст ст.182 СКУ:

    Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів.

    1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Стаття 185 СКУ. Участь батьків у додаткових витратах на дитину

    1. Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    2. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    https://id.court.gov.ua

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Олена!

    ТАК, ЦЕ МОЖЛИВО ЗРОБИТИ ОНЛАЙН, ЧЕРЕЗ ЕЛЕКТРОННИЙ СУД (ДЛЯ ЦЬОГО ТРЕБА ЕЦП ТА ІДЕНТИФІКАЦІЙНИЙ КОД):

    Електронний суд (court.gov.ua)

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кондратенко Богдан Викторович
    Кондратенко Богдан Викторович рік тому

    Адвокат, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Вітаю! Ви можете скласти відповідну заяву самостійно та подати через систему "Електронний суд" або попросити скласти її юриста та самостійно завантажити. Також можете звернутися до адвоката, який за наявності договору про правову допомогу може представляти ваші інтереси на території України.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    26.7%
    Вець Орися (Аріна) Ігорівна рік тому

    Юрист, м. Київ, 9 років досвіду

    Так маєте таку можливість.Ви можете звернутися до суду із:1)заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів (розглядається суддею без виклику але потрібно довідку, що дитина проживає з вами),

    або

    2) позовною заявою про стягнення аліментів (розглядається як з викликом сторін , так і без. Можете в позовній заяві зазначити, що просити здійснювати розгляд справи без виклику сторін за наявними матеріалами. Якщо провадження щодо стягнення аліментів буде відкрите все таки з викликом сторін, то ви можете подати заяву, в якій зазначити, що ви просите здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте і просите позов задовольнити).

    Ці документи можна подати через електронний суд. Алгоритм дій як, можу пояснити.Звертатися вам потрібно до суду, в межах району якого зареєстрований ваш чоловік.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 9 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю Судовий порядок врегулювання

    Про стягнення аліментів без розірвання шлюбу йдеться в ситуації, коли чоловік чи дружина не виконує, чи виконує недобросовісно обов’язок по утриманню дітей. Не існує законодавчої заборони чи обмеження стосовно способів стягнення аліментів без розлучення, порівняно із загальним порядком, проте, з мотивів процесуальної економії більш доречним буде судовий порядок стягнення аліментів.

    Позовне провадженняКуди звертатися

    Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Перелік необхідних документів
    • позовна заява (форма та зміст повинні відповідати ст. 175 ЦПК);
    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • копія свідоцтва про народження спільних дітей.

    При подачі заяви на аліменти потрібно враховувати, що судом може бути нарахована лише певна відсоткова частина від офіційного доходу одного з подружжя, або аліменти у твердій грошовій сумі.

    Існують певні чинники, які впливають на розмір аліментних виплат. Наприклад, стан здоров’я дитини, стан здоров’я одного з подружжя, рівень доходів, наявність інших дітей у того з подружжя , який виконує аліментні зобов’язання.

    Тому, якщо офіційний дохід відрізняється від неофіційного, а так само при нерегулярному доході або відсутності офіційного працевлаштування, краще вимагати виплату аліментів у твердій грошовій сумі. Для цього можуть знадобитися документи, що підтверджують, що фактичний заробіток перевищує суму, зазначену в довідці про доходи. Наприклад, документи, які свідчать про придбання дорогих речей, укладанні прибуткових угод.

    Вартість

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.Файл:Заява про видачу судового наказу.docx

    Визначення розміру аліментівОкремі особливості пов’язані з реалізацією даного права

    У випадку коли чоловік (дружина) мають дітей від іншого шлюбу (або без такого) та сплачують на їх утримання аліменти, не маючи змоги забезпечити в достатній мірі дітей від дійсного шлюбу, його дружина (чоловік) може пред’явити до суду заяву про стягнення на дітей, що народились у цьому шлюбі без його розірвання. Після задоволення заяви чоловік (дружина) може звернутися до суду про зменшення розміру аліментів на утримання дітей від попереднього шлюбу.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України