Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 01 травня 2023, питання №84703

Отримання коштів в дарунок від близьких людей держслужбовцем.

Вітаю! Близьким родичем (2 ступінь спорідненя) було подарувао велику суму грошей (перераховано на рахунок), а договір дарування укладений не був, що робити, щоб не було проблем з податковою, якщо потрібно буде подавати декларацію в майбутньому, бо є держслужбовцем?
Які наслідки для держслужбовців? Чи можна укласти якісь договір, чи при подачі декларації додати якусь довідку, щоб неоподатковувати кошти? І загалом, чи можна укласти договір дарування, уже після отримання коштів?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Ви можете укласти договір дарування і зараз. Вам ніхто не заважає це зробити. Тільки він мусить бути нотаріально заіврений.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Раджу Вам укласти договір дарування грошових коштів і зараз.

    Договір дарування укладається у формі, яка визначається загальними правилами цивільного законодавства про форму договорів. Договір дарування може укладатися в усній, простій письмовій і письмовій нотаріальній формі. Форма договору визначається у залежності від виду майна, що є предметом договору дарування.

    Усна форма укладання договору дарування може мати місце при даруванні предметів особистого користування та побутового призначення, коли таке бажання висловлюється прямо й дарунок передається обдаровуваному в момент укладання договору.

    Письмова форма є обов’язковою для дарування майнового права та дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому (в разі недодержання письмової форми цей договір є нікчемним), а також для дарування рухомих речей, що мають особливу цінність, хоча передання такої речі за усним договором також є правомірним, якщо тільки суд не встановить, що обдаровуваний заволодів нею незаконно. Письмова форма з нотаріальним посвідченням необхідна для договору дарування нерухомої речі й валютних цінностей на суму, що перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. При укладенні договорів дарування слід також додержуватися спеціальних правил, встановлених для відчуження частки у спільному майні, тощо. Так, при укладенні договорів про відчуження спільного майна подружжя, що потребують обов’язкового нотаріального посвідчення, має бути письмова згода другого з подружжя. Тому недодержання цих умов дає підстави для визнання такого договіру недійсним.

    При даруванні слід також додержуватися спеціальних правил, встановлених для набуття права власності громадянами на окремі види майна (наприклад, отримання в дар чи дарування вогнепальної зброї).

    Якщо кошти були подаровані у гривні, нотаріальна форма договору не є обов'язковою.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Дарія Клієнт 11 місяців тому

      Є якесь обмеження щодо суми дарування в гривнях?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дарія!

        Ні, обмеження не поширюється щодо близьких осіб.

        Успіхів.

        • Дарія Клієнт 11 місяців тому

          На гарячій лінії ДПС сказали, що на письмовий договір, який нотаріально незавірений не розповсюджується стаття 174 ПКУ (щодо дарування близькими людьми), і в такому разі дохід потрібно оподатковувати. Чи це дійсно так? Чи можливо якимось чином оформити ці кошти по-іншому, щоб не сплачувати податки?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України