Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 22 травня 2023, питання №85666

Голосування на загальних зборах кооперативу

Доброго дня. Я Олена. Наразі, я ВПО проживаю в Харківській обл. в садівничому товаристві, членом яко я є. Кооператив надав мені в користування згідно Статуту, одну ділянку. На загальних зборах я маю один голос. Мої сусіди мають у користуванні 3 ділянки, які оформленні на жінку цієї сім*ї. Зараз для того, щоб вплинути на голоси при голосуванні, вони хочуть внести членскі внески щоб її чоловік ти син теж мали право голосу. Поряд зі мною живе сім*я із трьох чоловік і теж мають 3 ділянки. Але вони не взмозі матеріально сплатити вступні членскі взноси. Хотілось отримати консультацію з боку правомірності таких дій. Допоможіть нам, будь ласка, у вирішенні цього питання з погляду діючого законодавства.

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Садівниче товариство за своєю формою є обслуговуючим кооперативом. Відповідно до ст. 15 Закону України "Про кооперацію", Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

    Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

    Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу. Таким чином, поки що, Ваша сусідка має 1 голос і якщо ви, та інші члени кооперативу будуть проти вступу додаткових членів, стати членами кооперативу інші особи не зможуть.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Згідно статті 10 Закону України Про кооперацію:

    Членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу.

    Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності.

    Кооператив зобов’язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство.

    Відповідно до статті 12 Закону:

    Основними правами члена кооперативу є:

    участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління;

    користування послугами кооперативу;

    одержання кооперативних виплат та виплат на паї;

    одержання паю у разі виходу з кооперативу в порядку і в строки, визначені його статутом;

    право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб;

    право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов’язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

    У статті 15 Закону зазгначається, що

    Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

    Отже один член кооперативу не може мати кілька голосів, бо це порушує закон.

    Для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України